Zaidee Jackson a fost una dintre marile cantarete de jazz a anilor ’20 si ’30. S-a nascut la 30 decembrie 1898, in Augusta, statul Georgia, iar viata de artista a dus-o pe meleaguri indepartate, in Europa. La inceputul anilor ’20, tanara cantareata de culoare va avea numeroase turnee pe Riviera Franceza. Aici, performanta sa va impresiona familia regala britanica de la acea vreme, iar in anul 1928 va canta pentru postul de radio celebru BBC din Londra.

O poveste de film. Zaidee Jackson singura cantareata de culoare in Romania anilor '30
O poveste de film. Zaidee Jackson singura cantareata de culoare in Romania anilor ’30. Sursa foto: blackjazzartists.blogspot.ro

A aparut in spectacolul „Lulu Belle”, la Teatrul Belasco din New York, alaturi de actrita alba Evelyn Preer. Talentul innascut, vocea si orele de munca i-au adus un succes fulminant, ce a trecut apele oceanului, tocmai pana in Europa. Cu o cariera asa cum poate nu visa, ajunge in anul 1932 sa detina pe coasta franceza clubul ,,Sous le Maquis”. Dansul sau electrizant, beat-ul de jazz, ce facea furori in anii ’30, o aduc pe Jackson si pe scenele altor cabarete precum Chez Florence, Boeuf Sur Le Toit, Bal Negre, Sheherazade, Bosfor si Chez Zelli’s. De asemenea, reuseste sa plece intr-un tur prin Europa organizat de BBC.

O poveste de film. Zaidee Jackson singura cantareata de culoare in Romania anilor '30
Teatrul din Londra-1933. Sursa foto: blackjazzartists.blogspot.ro

Zaidee a inregistrat pentru marile de case de placi pentru patefon, precum Parlophone si Metropole.

De pe taramul fagaduintei pe plaiurile mioritice ale Romaniei

Criza economica a sosit si in Parisul anului 1934, astfel ca Jackson se vede nevoita sa se indrepte spre alte destinatii. Ramane pentru un timp in Monaco, iar cu ocazia Raliului Monte Carlo ajunge sa cunoasca un…roman concurent. Inginerul Barbu Neamtu, cunoscut sportiv si om de afaceri, ce a detinut o reprezentanta Ford in Bucuresti, ajunge sa se indragosteasca de ea.

O poveste de film. Zaidee Jackson singura cantareata de culoare in Romania anilor '30
O poveste de film. Zaidee Jackson singura cantareata de culoare in Romania anilor ’30: Raliul din Bucuresti 1935- Barbu Neamtu, al doilea. Sursa foto: automobilia-romania.blogspot.ro

Zaidee Jackson: Cantareata de jazz de culoare facea senzatie

La scurt timp, faimosul pilot de curse o cere in casatorie pe zeita de abanos, contrar prejudecatilor rasiale si isi cumpara o casa de vacanta in Craiova, locul natal al romanului. Ofertant cu a sa cariera muzicala, Bucurestiul va deveni o a doua casa pentru cantareata de jazz din America. Era cap de afis la cele mai cunoscute cluburi ale capitalei, in special cele de pe Calea Victoriei.

Zissu Cabaret era localul preferat, dar si Teatrul Alhambra, Moulin Rouge sau Mon Jardin erau cabaretele unde artista performa. Spectacolele sale erau fascinante, intrigante, mai ales pentru acea epoca in care aparitia unei persoane de culoare era ceva excentric.

O poveste de film. Zaidee Jackson singura cantareata de culoare in Romania anilor '30
O poveste de film. Zaidee Jackson singura cantareata de culoare in Romania anilor ’30: Sheherazade-1932. Sursa foto: blackjazzartists.blogspot.ro

Regina jazz-ului de abanos a fost preferata protipendadei bucurestene, insa totul s-a schimbat pe fondul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Bombardamentele nazistilor, ocuparea teritoriilor si stirile ingrozitoarea de pe front determina inchiderea spatiilor de divertisment.

Nici dupa instalarea regimului comunist din ’45, lucrurile nu au luat o intorsatura favorabila. Din contra, Zaidee nu isi gasea de lucru, iar cei doi soti s-au intors la Craiova. Mutarea lor nu a fost una fericita, Barbu Neamtu va fi arestat de Securitate si intr-un final va muri in inchisoare. In timpul cat Neamtu a stat in inchisoare, Zaidee a performat la Circul din Bucuresti, iar spectacolele sale exotice cu elefanti raman memorabile.

Zaidee Jackson, devastata de tragicul eveniment reia legatura cu familia sa din America si in anul 1956, dupa incercari numeroase reuseste sa plece acasa.