Opera Nationala Bucuresti. Cel mai mare teatru liric din tara

Opera Nationala Bucuresti este cel mai mare teatru liric din Romania. Face parte din cele 4 opere pe care le are tara noastra, celelalte trei fiind in Timisoara, Cluj si Iasi. Opera a fost fondata sub atenta indrumare a compozitorului si dirijorului George Stephanescu.

Opera Nationala Bucuresti: Cel mai mare teatru liric din tara

Cladirea in care functioneaza Opera a fost construita in anul 1953, de arhitectul Octav Doicescu si are o capacitate de 952 de locuri.  Inaugurarea are loc sub denumirea de Teatrul de Opera si Balet, cu spectacolul ”Dama de pica” de Piotr Ilici Ceaikovski, la 9 ianuarie 1954. Fatata constructiei este infrumusetata de 3 arcade pe care regasim 4 muze si 2 basoreliefuri. Opera Nationala Bucuresti este unul dintre monumentele istorice cele mai reprezentative pe care le are capitala.

- Publicitate -

Opera Nationala Bucuresti. Cel mai mare teatru liric din tara
Opera Nationala Bucuresti. Cel mai mare teatru liric din tara. Sursa foto: b365.ro

Sala de spectacole de la Bucuresti a fost creata sub forma unei potcoave, cu 30 de metri inaltime si 24 de metri latime.

In parcul din fata cladirii, din strada Mihail Kogalniceanu 70-72, se afla statuile a doi mari muzicieni, George Enescu si George Stephanescu.

Compania Opera Romana

Comozitorul, dirijorul si profesorul George Stephanescu este initiatorul reprezentatiilor in limba romana. Tot el, inainte de a pune bazele Companiei Operei Romane, va avea sub conducerea sa trei societati lirice: ”Mama soacra”, ”Scaiul barbatilor”si ”Cometa”.

Opera Nationala Bucuresti. Cel mai mare teatru liric din tara
Opera Nationala Bucuresti. Cel mai mare teatru liric din tara. Sursa foto: operanb.ro

Prima simfonie in limba romana a fost compusa de Stephanescu, cu numele ”Simfonia in la major”.

Opera Nationala Romana

In a doua jumatate a secolul al XIX-lea, interpreti romani de opera si-au castigat faima pe marile scene ale lumii. Printre cele mai cunoscute nume in amintim pe: Haricleea Darclee, Elena Teodorini, Eufrosina Vlasto, Dimitrie Popovici Bayreuth, Ion Dacian.

Incepand cu anul 1885, trupa lirica din Bucuresti va avea un repertoriu bogat, sub bagheta lui George Stephanescu. Aceasta trupa va functiona ca sectie a Teatrului National. In repertoriul trupei nu lipseau operele italiene, franceze, dar si creatii romanesti. Fara fonduri pentru a duce mai departe munca depusa, trupa se va desfiinta in 1902. In anul 1919 se infiinteaza ”Societatea lirica”, iar doi ani mai tarziu devine Opera Romana.

Opera Nationala Bucuresti. Cel mai mare teatru liric din tara
Opera Nationala Bucuresti. Cel mai mare teatru liric din tara. Sursa foto: antena3.ro

La 20 decembrie 1921 avea loc un spactacol inaugural cu opera ”Lohengrin” de Richard Wagner, sub bagheta lui George Enescu. Tot din acest an, Opera Romana va fi finantata din bugetul de stat si se va administra singura.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...