fbpx

Operatiunea monstru cu Octavian Cotescu. Unul dintre marii actori ai generatiei de aur

Nascut la Dorohoi, intr-o zi de 14 februarie a anului 1931, Octavian Cotescu ramane unul dintre actorii inegalabil ai teatrului si filmului romanesc. I-a avut drept parteneri pe mai marii actori, numiti ”generatia de aur”, a urcat pe scena pana la sfarsitul vietii, iar marii regizori i-au incredintat numeroase roluri celebre.

Operatiunea monstru cu Octavian Cotescu. Unul dintre marii actori ai generatiei de aur
Operatiunea monstru cu Octavian Cotescu. Unul dintre marii actori ai generatiei de aur. Sursa foto: raftulcuidei.ro

Operatiunea monstru cu Octavian Cotescu

- Publicitate -

Marele actor a cochetat cu scena teatrului inca din vremea adolescentei, cand juca in Moldova natala. Odata cu mutarea in capitala a fost repede ”adoptat”de Teatrul Tony Bulandra, unde i-a avut colegi pe magistralii Toma Caragiu, Marin Moraru, Stefan Banica, Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Rodica Tapalaga.

Datorita talentului sau, marii regizori i-au incredintat zeci de roluri in teatru si film. A jucat in peste 50 de filme si 15 piese de teatru si a fost una dintre ”vocile de aur” ale teatrului radiofonic.

Operatiunea monstru cu Octavian Cotescu. Unul dintre marii actori ai generatiei de aur
Operatiunea monstru cu Octavian Cotescu. Unul dintre marii actori ai generatiei de aur. Sursa foto: click.ro

Unul dintre rolurile memorabile l-a avut in comedia lui Titus Popovici, ,,Operatiunea Monstrul”, in care a jucat alaturi de alti doi titani ai teatrului: Toma Caragiu si Marin Moraru. In aceasta savuroasa comedie romaneasca, menita sa studieze caractere, dupa cum marturisea regizorul, l-a interpretat pe ”directorul adjunct Eugen”. Filmul urmareste calatoria celor trei, angajati ai unei intreprinderi comuniste, in Delta Dunarii. Expeditia pe apele Dunarii trebuia sa se sfarseasca cu capturarea unui somn legendar, cunoscut drept ”Monstrul”.

Film ,,Operatiunea Monstru”-1976. Actori: Octavian Cotescu-director adjunct Eugen, Toma Caragiu – directorul Dumitru si Marin Moraru – Corneliu. Video postat de topaz84 pe Youtube.

Unul dintre marii actori ai generatiei de aur

Cu siguranta va amintiti de tatal Siviei din ,,Buletin de Bucuresti” si ,,Casatorie cu repetitie”, de vocea calma a lui Ovidiu Cotescu din filmele ,,Iarna bobicilor”si ,,Toamna bobocilor”. Si, desigur, nu vom uita rolul invatatorului Herdelea din ,,Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii”.

,,Un film profund realist”de Dumitru Solomon-1979. Video postat de TVR pe Youtube.

Si in teatru, Octavian Cotescu a fost unul dintre reprezentantii ”generatiei de aur”. Merita mentionata scenata umoristica ,,Un film profund realist”, in care joaca alaturi de Marin Moraru sau ,, Icoane pe sticla”, unde il are partener pe marele Toma Caragiu. De asemenea, un rol memorabil ramane cel al lui Catavencu din ,,O scrisoare pierduta”. A mai jucat in ,,Menajeria de sticla”, „Prostii sub clar de luna” de Teodor Mazilu, in „Tartuffe” de Moliére si in „Revizorul” de Gogol, in regia lui Lucian Pintilie.

Pe micul ecran a jucat in miniserialele ,,Tanta si Costel”,,,Iubirea e un lucru foarte mare”, alaturi de Coca Andronescu. A bucurat milioane de telespectatori si cu scenetele ,,Pomul care face ciori”cu Anda Calugareanu sau ,,Tristetea vanzatorului de sticle goale”, alaturi de Ion Besoiu.

Operatiunea monstru cu Octavian Cotescu. Unul dintre marii actori ai generatiei de aur
Operatiunea monstru cu Octavian Cotescu. Unul dintre marii actori ai generatiei de aur. Sursa foto: agerpres.ro

Profesor si rector al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica ”I.L Caragiale” din Bucuresti
Maestrul Octavian Cotescu a impartasit din experienta sa actoriceasca si ca pedagog al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, unde a ocupat si functia de rector. Printre cei mai buni elevi ai sai se numara Maria Ploae, Horatiu Malaele, Dan Condurache.

Operatiunea monstru cu Octavian Cotescu. Unul dintre marii actori ai generatiei de aur
Operatiunea monstru cu Octavian Cotescu. Unul dintre marii actori ai generatiei de aur. Sursa foto: Teatrul Magazine Nr.3, martie 1982/Wikipedia.org

A parasit scena prematur, la varsta de 54 de ani, in urma unui atac de cord. A lasat in urma sufletul pereche, Valeria Seciu, pe fiul lor Alexandru si o cariera greu de egalat.

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...