fbpx
Acasa Istoria lumii Originea spec...

Originea speciilor. Cum a reactionat lumea cand Darwin a expus teoriile

„Originea speciilor prin selectie naturala sau pastrarea raselor favorizate in lupta pentru existenta” este „cea mai influenta carte din istorie”. Lucrarea lui Charles Darwin a castigat acest titlul in urma unui sondaj de opinie. Acesta a fost organizat, online, de catre fondatorii proiectului „The Academic Book of the Future”, scrie CNN. Conform mai multor publicatii si a unor critici, cartea lui Darwin este una dintre cele mai influente 100 de carti din istoria lumii.

Charles Darwin. Sursa foto: wikipedia.org
Charles Darwin. Sursa foto: wikipedia.org

Inspiratia care a dus la scriere ”Originea speciilor”

- Publicitate -

Charles Darwin a adunat material didactic pentru cartea sa, in urma calatoriei in jurul lumii, efectuata la bordul vasului ”Beagle”, in anul 1831. Calatoria rodnica a durat timp de 5 ani, dupa care a ancorat in portul Angliei. Prima sa schita despre problema originii speciilor a fost realizata in 1842, dar nimeni nu stiut de ea. De abia, doi ani mai tarziu, Darwin scrie a doua schita despre teoria evolutionista. A fost incurajat de prietenii sai, Charles Lyell si Joseph Dalton Hooker, sa publice lucrarea, pentru a nu-si pierde din valoare.

Calatoria la bordul vasului Beagle. Sursa foto: Conrad Martens/wikipedia.org
Calatoria la bordul vasului Beagle. Sursa foto: Conrad Martens/wikipedia.org

Teoria evolutionista

Darwin nu era singurul care lucra la aceasta teoriei, naturalistul Alfred Russel Wallace facea cercetari in Arhipelagul Malaiez. In anul 1858, Charles Darwin primeste un articol despre selectia speciilor si evolutia lor si era rugat de Wallace sa il publice.

In urma acestui articol, Darwin a vrut sa renunte la teoria sa. In urma insistentelor prietenilor a acceptat sa se prezinte la sedinta ”Societatii Linneene”. Astfel ca, pe 1 iulie 1858, Darwin citeste, pe langa articolul lui Russel, si teoria sa, referitoare la evolutia speciilor. Aceasta sedinta, in care sunt prezentate 2 teorii elaborate de autori diferiti, devine istorica pentru biologia mondiala.

Calatoria in jurul lumii a lui Darwin. Sursa foto: wikipedia.org
Calatoria in jurul lumii a lui Darwin. Sursa foto: wikipedia.org

Ce este teoria evolutionista? In urma lungii sale calatorii, Darwin a avut punctul de plecare pentru a elabora aceasta teorie. Teoria evolutionista se refera la evoluarea speciilor de-a lungul timpului din stramosi comuni, ca rezultat al unui proces numit ”selectie naturala”.

Darwin reuseste sa publice, o prima varianta a lucrarii ”Originii speciilor”, pe 24 noiembrie 1859. Prima editie, cu un tiraj de 1250 de exemplare, s-a epuizat intr-o singura zi. Lucrarea lui Darwin asupra evolutiei speciilor a starnit controverse pe mapamond, starnind polemici intre sustinatori si adversari. Si in Romania, Darwin a avut sustinatori printre care: Grigore Antipa, Emil Racovita, Grigore Cobalcescu, Victor Babes, Gheorghe Marinescu.

Controverse create in urma ”Originii speciilor”

Charles Darwin, odata cu ”Originea speciilor”, contesta ideea ca Dumnezeu este creatorul Lumii. Marele naturalist englez a fost adesea criticat, in ciuda sprijinului oferit de numerosi oameni de stiinta. Acesta a dovedit ca trasaturile sunt ereditare si ca ele aduc schimbari, dar si ca cele mai puternice gene sunt transmise urmasilor. Darwin a argumentat aceasta ipoteza prin, ”the survival of the fittest”(supravietuirea celui mai bun). Tot Darwin explica ca omul se trage din maimuta, o teorie a evolutiei care nici pana in zilele noastre nu a fost acceptata.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...