fbpx

Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului a starnit mari dileme la vremea constructiei sale. In unele topuri apare ca fiind una dintre cele mai urate cladiri din lume, insa Guiness Book a clasat-o ca fiind cea mai scumpa cladire administrativa si cea mai grea din lume.

Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului. Sursa foto: ibishotels.ro

Palatul Parlamentului

- Publicitate -

Palatul Parlamentului a fost construit in ”Epoca de Aur”a Romaniei si a facut parte dintr-un proiect ambitios al presedintelui Nicolae Ceausescu, numit: ”Proiect Bucuresti”. In anul 1978, conducatorul Republicii visa la un oras ca in Coreea de Nord-Phenian.

Dupa devastatorul cutremur din ’77 s-a ordonat refacerea orasului. Astfel, in anii 1978-1982 se va desfasura un concurs national la care s-au inscris toti arhitectii. Anca Petrescu s-a remarcat printre candidati, a fost denumita arhitect sef si va avea grija de schitele proiectului controversat.

Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului: Machete Casa Poporului. Sursa foto: arhimania.ro

Lucrarile de constructie pentru Palatul Parlamentului au inceput in anul 1984, iar cladirea a fost inaugurata in anul 1997. Se afla la aproximativ 18 inaltime, pe Dealul Arsenalului si este incadrata de strazile Izvor, Natiunile Unite, Libertatii si 13 Septembrie.

Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului

Demolarea vechiului centru pentru constructia grandioasa

Pentru ca Palatul Parlamentului sa poata fi ridicat s-au sters de pe harta Bucurestiului peste 7 kilometri patrati. In cartierul Uranus-Antim-Rahova s-a intrat cu primele buldozere in anul 1982. Printre cladirile disparute se numara Manastirea Vacaresti-ansamblu arhitectural construit in vremea familiei Mavrocordat. Stadionul Republicii, Arhivele Nationale, Spitalul Brancovenesc si multe altele.

Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului: Intrarea Libertatii. Sursa foto: Dan Perry/ muzeuldefotografie.ro

Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului: Strada Rahova, cartier Uranus-Antim-Rahova, 1980. Sursa foto: Dan Perry/muzeuldefotografie.ro

Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului: Strada Arinoaiei, cartier Uranus-Antim-Rahova, 1980. Sursa foto: Dan Perry/muzeuldefotografie.ro

Costuri fabuloase si recorduri mondiale

Mastodontul Palatul Parlamentului are o inaltime de 86 de metri, iar 92 de metri se afla in pamant. Cu 12 nivele de suprafata si alte 9 subterane si o suprafata de 330.000 de metri patrati, costurile realizarii au fost exorbitante, 1,75 de miliarde de dolari americani.

Pentru acest monument a fost nevoie de ajutorul a 700 de arhitecti, in frunte cu arhitectul sef Anca Petrescu, in jur de 20.000 de muncitori, in special armata, care au lucrat zi/noapte. Ca aspectul sa fie unul desavarsit, pentru constructie s-au folosit 1.000.000 de metri cubi de marmura.

Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului. Sursa foto: catavencii.ro

Conform Guiness Book, Palatul Parlamentului este ce-a de-a doua mare cladire a lumii destinata uzului civil, dupa Pentagon, cu o suprafata de 330.000 de metri patrati. De asemenea, se afla si pe locul al treilea, ca volum, cu 2.550.000 metri cubi. Pe locul doi se afla cladirea unde se asambleaza rachete-Cape Canaveral din Florida, iar pe locul intai se afla Templul Quetzalcoatl -Piramida Soarelui din Mexic.

Legende urbane

Prin urbea lui Bucur circula cateva legende urbane. Una dintre ele se refera la cele 2 buncare care ar exista in Casa Poporului si care, in cazul, unei bombe atomice, locuitorii Bucurestiului nu ar pati nimic. De altfel, se spune ca Nicoale Ceasescu a dat ordin ca sub colosala cladire sa se realizeze si tunele care sa lege diferite zone ale orasului, bune in caz de fuga. Unul dintre ele ar fi izolat cu plumb.

De asemenea, se mai spune ca Ceausescu si-ar fi dorit o linie de metrou intre Palatalul Parlamentului si Aeroportul Baneasa. In prezent, mai marii demnitari au in vedere constructia unor tunele care sa lege Calea 13 Septembrie de subsolul cladirii.

1000 de incaperi, 440 de birouri, peste 30 de sali, 4 restaurante, 3 biblioteci, 2 parcari subterane, o sala de concerte

Toate acestea poarta numele unor evenimente istorice importante ale Romaniei sau a unor personalitati marcante ale vremurilor apuse.

Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului: Interior scara- Intrarea 13 Septembrie. Sursa foto: cunoastelumea.ro

Printre acestea:

  • Intrarea 13 Septembrie – aceasta sala are o cupola de sticla albastra si o scara precum cea a Palatului de Iarna de la Sankt Petersburg.
  • Sala Nicolae Balcescu– aceasta frumoasa sala are usi din mahon, lemn daruit lui Nicolae Ceausescu de catre presedintele Zairului, Mobutu Sese Seko. Geamurile sunt infrumusetate cu draperii din brocart, tesut la Sighisoara.
  • Sala Ion I.C.Bratianu– Ce are deosebit aceasta sala? Draperiile cu fir de aur si argint cusute de catre maicutele de la Agapia si Varatec. Sala trebuia sa primeasca numele de ”Sala Provinciilor”, deoarece tematica aleasa erau judetele tarii, insa nu s-a mai respectat planul initial.
  • Sala Tache Ionescu – Aici nu este lumina naturala, cu toate ca sala este una luminoasa. Sala in stil oriental are tavanul acoperit cu foita de aur, iar prin el sunt numeroase orificii prin care circula aerul. Se spune ca Ceausescu nu ar fi vrut aer conditionat de frica otravirii. De asemenea mai exista Sala Unirii, Galeria de Onoare sau Sala Drepturilor Omului.

    Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
    Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului. Sursa foto: visitorcenter.ro
- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...