Papirusul Edwin Smith. Cel mai vechi tratat de chirurgie cunoscut

1226
Papirusul Edwin Smith. Cel mai vechi tratat de chirurgie cunoscut
Papirusul Edwin Smith. Cel mai vechi tratat de chirurgie cunoscut. Sursa foto: michaeldevillier.blogspot.ro

Papirusul Edwin Smith are 5 metri lungime si descrie procedurile chirurgicale ale Egiptului de acum 3600 de ani. Cel mai vechi tratat de chirurgie cunoscut prezinta 48 de cazuri, de la rani ale capului, umerilor, pieptului, fiecare cu descrieri amanuntite si tratamentul aferent. Denumirea sa, ciudata pentru un text antic, a fost data de cel care l-a cumparat in anul 1862, la Luxor, Egipt. Potrivit specialistilor, papirusul este cel mai vechi text medical cunoscut, ce descrie traumatismele.

Papirusul Edwin Smith. Cel mai vechi tratat de chirurgie cunoscut
Papirusul Edwin Smith. Cel mai vechi tratat de chirurgie cunoscut. Sursa foto: slideshare.net

Pana astazi se cunosc 4 astfel de tratate medicale, printre care papirusul Ebers, cu o lungime de 20 de metri, in care sunt descrise problemele medicinei interne: maladii ale ochiului, ginecologie, chirurgie, 877 de retete si 400 de medicamente. Un alt papirus este cel de la Kahun, dar si papirusul Brugsch de la Berlin, descoperit in 1909.

Papirusul Edwin Smith -cel mai vechi document in care este mentionat cuvantul ,,creier”

Ceea ce impresioneaza, este faptul ca papirusul ,,Edwin Smith” se apropie tare mult de medicina moderna. Pe fata, papirusul este organizat in 377 de linii si 17 coloane, iar pe verso apar 92 de linii impartite in 5 coloane. Pentru textul scris de la dreapta la stanga s-au folosit cerneluri de culoare rosie si neagra.

Papirusul Edwin Smith. Cel mai vechi tratat de chirurgie cunoscut
Papirusul Edwin Smith. Cel mai vechi tratat de chirurgie cunoscut. Sursa foto: Wikipedia.org

Informatiile care se regasesc in acest text medical descriu si probleme din sfera ginecologica sau cosmetica. De asemenea, egiptenii ofera solutii de diagnoza, prognoza si tratament si formule magice si retete minune. Vechii egipteni aveau cunostinte temeinice ale sistemului nervos central, al encefalului si maduvei spinarii. De exemplu pentru leziunile acestor parti ale corpului se recomanda imobilizarea. Prevenirea si vindecarea infectiei avea rezultate exceptionale cu miere, iar sangerarea era oprita cu carne cruda.

Papirusul Edwin Smith. Cel mai vechi tratat de chirurgie cunoscut
Papirusul Edwin Smith. Cel mai vechi tratat de chirurgie cunoscut. Sursa foto: descopera.ro
Istoricii spun ca acest tratat medical al mileniilor IV-III i.e.n este deosebit de avansat pentru acea epoca. Acest document antic ofera o perspectiva a medicinei si chirurgiei din Egiptul faraonilor.