Pasteurizarea. Un proces care trebuia inventat
Louis Pasteur, cel care a dat numele sau teremenului de pasteurizare. Sursa foto: Wikipedia.org

Pasteurizarea este un proces la care sunt supuse multe dintre alimentele pe care le consumam in prezent: lapte, iaurt, bere, suc de mere, etc. Primul test al acestui proces de conservare al alimentelor a fost realizat pe data de 20 aprilie, in anul 1862. Cei care faceau posibila aceasta metoda erau microbiologul Louis Pasteur si Claude Bernard. Insa, Pasteur, care a dat numele sau acestui proces, initial era menit a inlatura termic microorganismele dezvoltate de bere si vin. Primul care a sugerat ca si laptele vandut populatiei ar trebui sa fie pasteurizat este Franz Ritter von Soxhlet, un chimist de origine germana.

Pasteurizarea. Un proces care trebuia inventat
Pasteurizarea. Un proces care trebuia inventat. Sursa foto: smartkitchen.com
Pasteurizarea. Un proces care trebuia inventat
Franz Ritter von Soxhlet, cel care a sugerat ca pasteurizarea sa se realizeze si laptelui de consum. Sursa foto: Wikipedia.org

Lupta contra microorganismelor

Potrivit specialistilor, termenul ,,pasteurizare” se refera la metoda de conservare a alimentelor. In special a lichidelor prin incalzirea acestora la o temperatura de sub 100 de grade Celsius. Ele sunt aduse la 60-70 de grade, de regula, dupa care sunt racite brusc la 4-6 grade Celsius, fiind distrusi microbii si pastrate proprietatile alimentului respectiv.

Pasteurizarea. Un proces care trebuia inventat
Pasteurizarea. Un proces care trebuia inventat. Sursa foto: meat-milk.ro

In cazul laptelui de consum se urmareste distrugerea Mycobacterium tuberculosis raspunzatoare pentru tuberculoza. Exista 2 metode: incalzirea lichidului la 62 de grade pentru 6 minute, urmata de racirea brusca la 4 grade. A doua metoda este tot prin incalzire, de aceasta data la 72 de grade, timp de 8-12 secunde si racirea brusca la 4 grade Celsius.

UHT este o metoda de pasteurizare inalta care se face la 80-95 de grade Celsius. Produsele lactate acide se fierb la 85 de grade -30 de minute sau la 90 de grade -3 minute.

Pasteurizarea: un proces controversat

Distrugerea in proportie de 99,9% a microbilor si rezistenta alimentelor sunt avantaje ale pasteurizarii. Astfel, pe intreg mapamondul sunt tinute in frau febra tifoida, scarlatina, difteria, tuberculoza sau alte boli diareice transmisibile altadata prin consumul laptelui crud. Parerile sunt si in prezent impartite, din cauza dezavantajelor acestei metode de sterilizare, printre care reducerea vitaminelor si caramelizarea laptelui.

Un fapt este cert, in anii 1800, in America unul din 4 copii mureau din cauza consumului de lapte contaminat, iar aparitia acestui tratament termic ne permite astazi un consum controlat.