fbpx

Penes Curcanul. Povestea unui erou pur-sange

Constantin Turcanu, cunoscut in cultura romana drept Penes Curcanul, l-a inspirat pe poetul Vasile Alecsandri in creionarea personajului, devenit legenda, din poezia ”Penes Curcanul”. Ramane in istorie ca fiind un erou al Tarii Romanesti, decorat cu cele mai multe medalii.

Povestea unui erou pur-sange

Penes Curcanul s-a nascut in Principatul Moldovei pe 1 martie 1854, in Vaslui. La varsta de scoala, parintii il duc la Husi, la rudele lor instarite, iar aici urmeaza 5 clase primare cu rezultate foarte bune.

- Publicitate -

La 15 mai 1875 se inroleaza in Regimentul 13 Dorobanti unde ajunge caporal, iar doi ani mai tarziu, ajunge sergent. Istoricii ne confirma faptele de vitejie ale eroului Tarii Romanesti care a contribuit la independenta tarii. Turcanu a participat la patru campanii purtate de catre armata romana: Razboiul de Independenta 1877-1878, al doilea razboi balcanic 1913, Primul Razboi Mondial 1916-1918 si Campania din Ungaria 1919.

Poetul Vasile Alecsandri si-a dorit ca numele sergentului si faptele sale de vitejie sa dainuiasca in timp. In memoria eroismului de care a dat dovata armata romana, poetul a scris poezia ”Penes Curcanul”, in care descrie faptele de arma din luptele de la Plevna, Smardan, Grivita sau Rahova.

In anul 1913, Constantin Turcanu se ofera voluntar in Al Doilea Razboi Balcanic, in Regimentul 6 Rahova nr. 25 Vaslui.

La inceputul Primului Razboi Mondial se inroleaza ca voluntar la acelasi regiment. Dupa ce razboiul a luat sfarsit, in 1920, Constantin Turcanu a fost avansat plutonier major si ramane, la cererea sa, activ militar, cu toate ca avea o varsta inaintata.

Constantin Turcanu (Penes Curcanul), eroul distins cu cele mai multe medalii

De-a lungul anilor a primit mai multe decoratii pentru faptele sale brave. La sfarsit de razboi era decorat cu ”Trecerea Dunarii”, ”Aparatorii independentei”, ”Medalia comemorativa rusa” si ”Steaua României cu spade”. In afara de aceste distinctii a mai primit si ”Virtutea Militara”, ”Serviciul Credincios clasa I-a”, ”Crucea comemorativa a razboiului 1916-1918”. Pe langa aceste se adauga si ”Crucea italiana de razboi” si medaliile poloneze ”Crucea vitejilor” si ”Crucea de razboi”.

In memoria eroilor, care au luptat in Razboiul de Independenta si in Primul Razboi Mondial, a fost construit in 1934 la Vaslui, Mausoleul Penes Curcanul.

Mausoleu si mormant Penes Curcanul. Sursa foto: locuridinromania.ro

- Publicitate -
Surse:wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...