Pila voltaica. Cum a fost inventat stramosul bateriilor electrice

4060
Pila voltaica. Cum a fost inventat stramosul bateriilor electrice
Pila voltaica. Cum a fost inventat stramosul bateriilor electrice. Sursa foto: vox.com

Pila voltaica a lui Alessandro Volta a fost una dintre inventiile care a schimbat lumea. Inventatorul italian s-a nascut in orasul Como si provine dintr-o familie nobila. Inca din adolescenta va fi atras de stiinta si va refuza sa urmeze o cariera bisericeasca. In anul 1769, Volta publica prima lucrare despre electricitate numita ,,De vi attractiva ignis electrici”. Lucrarea stiintifica il va ajuta sa obtina postul de profesor de fizica la un liceu din orasul natal, unde a predat intre anii 1774-1779.

Datorita contributiei sale in domeniul fizicii, in anul 1801 Napoleon Bonaparte ii va acorda titlul de conte si il face membru al Institutului de France si senator al Lombardiei.

Unitatea de masura pentru forta electromotoare si potentialul electric va fi numit in cinstea inventatorului cu numele ”volt”.

Pila voltaica. Cum a fost inventat stramosul bateriilor electrice
Sursa foto: ARBaurial/ Flick.com

Inventiile revolutionare precum electroforul, electroscopul, izolarea metanului ii vor aduce importante distinctii. Medalia Copley a Royal Society din Londra sau Legiunea de onoare.

Pila voltaica. Cum a fost inventat stramosul bateriilor electrice

Pila voltaica, numita si pila Volta a fost inventata de fizicianul Alessandro Volta in anul 1799. Este considerata prima baterie electrica din istorie. ”Stramosul bateriilor electrice permitea transformarea energiei chimice in energie electrica. Marea inventie era formata dintr-o coloana verticala cu un disc de cupru metalic, un disc de hartie imbibata in solutie salina, un disc de zic. Acest ansamblu era numit celula voltaica, iar la capete era atasat un fir metalic ce producea curent electric de intensitate joasa.

Pila voltaica. Cum a fost inventat stramosul bateriilor electrice
Sursa foto: Wikipedia.org

O inventie care a schimbat lumea

Odata cu inventarea pilei voltaice, studiile folosite la realizarea sa au contribuit la o serie de experimente in domeniul electrochimiei. Cele mai utile sunt electroliza-descompunerea electrica a apei in oxigen si hidrogen de catre A. Carlisle si W. Nicholson in anul 1800. De asemenea descoperirea sodiului, potasiului, calciului, bariului, borului, strontiului si magneziului. In anul 1820, Hans Orsted a putut studia efectul magnetic al curentului electric datorita inventiei lui Volta.

”Organul electric artificial”

Inventatorul italian Alessandro Volta isi descria inventia ca pe un ”organ electric”, inspirat de ”teoria electricitatii la animale” a lui Luigi Galvani.