Planul Marshall are un corespondent in U.R.S.S, Planul Molotov. Acesta era destinat tarilor din Europa de Est, acelea care erau aliniate politic si economic cu sovieticii. Planul a fost dezvalui in anul 1947, iar cel care l-a gandit a fost ministrul de externe, Viaceslav Molotov, care respinsese planul american.
Planul Molotov se extinde si devine in scurt timp CAER. Rusii urmareau sa aiba sub aripa lor cat mai multe zone de pe batranul continent in ”lupta lor cu americanii”. Astfel se asigura ca tarile europene refuza ajutorul economic al Americii.
Tarile care au facut parte din Planul Molotov au fost: U.R.S.S, Polonia, Cehoslovacia, R.D Germana, Ungaria, Bulgaria si Romania. De altfel, in ultimii ani, tari comuniste, dar de pe alte continente au participat si ele la acest plan, acestea fiind Mongolia, Cuba si Vietnam.
Planul Molotov: Consiliul de Ajutor Economic Reciproc
In anul 1949, Planul Marshall devine CAER cu rolul de a incuraja comertul dintre tarile blocului estic. Insa, planurile pe hartie nu au coincis cu realitatea devastatoare in care se aflau tarile europene dupa razboi. Astfel ca, ajutorul economic(schimburile de marfuri, credite, etc) nu a fost pe masura celui oferit de America. Planul Marshall dadea eroare, iar extinderea sa in CAER nu fusese o idee buna pentru ca nu putea respecta rolul pentru care fusese creat. In anii urmatori, incepand cu 1962, Romania critica propunerile sovietice de integrare a economiilor tarilor membre.
In paralel, in anul 1964, economistul Emil Borisovici Valev propune un alt plan de redresare economica ce avea sa ii poarte numele. Acesta propunea specializarea economiilor din tarile est-europene. Tarii noastre, de exemplu, ii revenea rolul de tara membra agricola, insa delegatiile romane contesta acest Planel Valev si nu va fi niciodata adoptat.
CAER s-a desfiintat in anul 1991.