Portret de poet: Otilia Cazimir. Scriitoarea sensibila a sufletelor pure

2411
Portret de poet: Otilia Cazimir. Scriitoarea sensibila a sufletelor pure
Otilia in casa natala din Iasi, devenita azi Muzeu Momorial. Sursa foto: casememoriale.ro

Otilia Cazimir este pseudonimul literar al autoarei de versuri pentru copii Alexandrina Gavrilescu. S-a nascut in anul 1894, in localitatea Cotu Vames din judetul Neamt. A copilarit la Iasi, pe strada Bucsinescu, acolo unde a scris si a ajutat vecinii intreaga viata.

Portret de poet: Otilia Cazimir. Scriitoarea sensibila a sufletelor pure
Sursa foto: Wikipedia.org

Portret de poet: Otilia Cazimir. Pseudonim ales de Mihail Sadoveanu si Garabet Ibraileanu

Prima incercare literara a poetei Otilia Cazimir dateaza din anul 1912. Tanara eleva a Scolii Secundare de fete ”Oltea Doamna” va trimite cateva versuri semnate cu trei stelute la ”Viata Romaneasca”. Directorul revistei era scriitorul Garabet Ibraileanu.

Portret de poet: Otilia Cazimir. Scriitoarea sensibila a sufletelor pure
Alexandrina si George Toparceanu. Sursa foto: Wikipedia.org

In ziua cand ajunge poezia la redactie, avea sa se afle acolo si Mihail Sadoveanu, care va aprecia talentul literar al Alexandrinei Gavrilescu. Cei doi mari intelectuali ai vremii ii vor da numele de Otilia Cazimir, un nume care nu va fi pe placut scriitoarei, dupa cum ea marturisea:

”Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă …”.

Scriitoarea din inima Moldovei s-a semnat in articole, de-a lungul anilor, si cu alte pseudonime, precum Alexandra Casian, Magda sau Ofelia.

Lumini si umbre

In anul 1919, Otilia Cazimir va publica in ”Insemnari iesene” prima opera de proza. Primul volum de poezii l-a numit ”Lumini si umbre” si a fost publicat in anul 1923 la Editura ”Viata Romaneasca”. Un volum semnat de autoare si daruit prietenului sau drag, poetul George Toparceanu. Peste timp prietenia celor doi avea sa se transforme intr-o frumoasa si neinteleasa poveste de dragoste.

Arhiva TVR-Interviu cu Otilia Cazimir, 1964. Videoclip postat pe Youtube.

Volumul ”Fluturi de noapte” aparut in anul 1927, la Editura ”Cartea Romaneasca” a fost premiat de Academia Romana si de Comitetul ”Femina Vie-Heureuse” de la Paris.

A semnat o multime de articole pentru publicatii cunoscute. Printre cele mai insemnate: Insemnari iesene, Bilete de papagal, Iasul literar, Gazeta literara, Adevarul literar si artistic si multe altele.

Portret de poet: Otilia Cazimir. Scriitoarea sensibila a sufletelor pure
In stanga sus George Toparceanu, a doua de jos otilia Cazimir si in dreaota Mihail Sadoveanu. Sursa foto: adevarul.ro

Timp de 10 ani, intre 1937-1947 a fost inspector al teatrelor din Moldova. Insa, pe fondul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Alexandrina va ramane fara loc de munca. Va trece prin perioade grele, fara bani, fara mancare si cu un nepot bolnav de TBC, dar cu efort va reusi. Cu ajutorul lui Lucretiu Patrascanu, in 1946 va deveni colaborator a Editurii Cartea Rusa, unde se va ocupa de traduceri din Cehov, Gorki.

Nu doar din limba rusa a facut traduceri Otilia Cazimir, dar si din limba franceza, insumand 50 de volume de poezie si proza. Pentru bogata sa activitate literara a mai primit si Premiul National pentru Literatura, Premiul Societatea Scriitorilor Romani si Ordinul Muncii.