Povestea Partidului German din Romania

Cum s-au format comunitatile etnice germane in Romania

918
Grupul Etnic German din Romania. Sursa foto: wikipedia

Pe data de 6 noiembrie 1919 a fost fondat, la Sighisoara, Partidul German din Romania, la initiativa burghezilor sasi. Expresie politica a minoritatii germane din Romania, partidul a cunoscut o extindere rapida in regiunile din tara noastra, acolo unde existau numerosi germani, precum Banat, Transilvania, Bucovina si Basarabia.

Atestarile istorice confirma faptul ca germanii sunt prezenti pe teritoriul tarii noastre de mai bine de opt secole, iar numarul lor s-a modificat in functie de contextul social, politic si istoric.

O scurta istorie a prezentei etnicilor germani pe teritoriul Romaniei

Daca mergem pe firul istoriei gasim informatii despre stabilirea sasilor, in secolul Xll, in zona centrala a Romaniei. Sasii formau aici o comunitate constituita politic si religios, cu drepturi si obligatii stabilite de catre regele maghiar. Astazi sunt considerati drept sasi si „landleri”, urmasi ai austriecilor protestanti, deportati in secolul XVlll, in Transilvania.

Tot in secolul XVIII se stabilesc in zona orasului Satu Mare svabii, urmeaza sa fie colonizat Banatul, Maramuresul, unde traiau colonisti germani cunoscuti drept tipseri. In Moldova si Tara Romaneasca traiesc numerosi germani negustori, meşteşugari şi intelectuali.

Zone traditional germane din Transilvania, Banat si Satu Mare. Sursa foto: wikipedia

In anul 1774, dupa anexarea Bucovinei de catre Austria, in aceasta regiune se stabilesc germani veniti din diferite tinuturi ale Europei. Urmasii lor sunt stramutati in Germania de catre Adolf Hitler si doar cativa dintre ei se mai intorc dupa anul 1945.                            In secolul XIX se formeaza sate germane si in Dobrogea si Basarabia, insa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial sunt stramutati in Germania.

In anii 1940-1944, germanii au fost organizati in „Grupul Etnic German din Romania” care se afla sub tutela lui Adolph Hitler. In aceasta perioada aproximativ 63.000 de germani din tara noastra au fost inrolati in armata germana. Pana in anul 1948, germanii din Romania au fost discriminati si expropiati, fara a avea drepturi politice.  Conform unui recensamant din anul 2011, se arata ca au declarat ca limba materna limba germana, 27.019 persoane.

Ce isi propunea Partidul German din Romania, infiintat la Sighisoara?

Fiecare grup etnic minoritar dintr-o tara sau alta isi doreste drepturi depline precum cele ale populatiei majoritare, si mai cu seama, reprezentarea legala pe scena politica, culturala, sociala. Astfel ca, prin infiintarea Partidului German din Romania, etnicii germani isi propuneau sa fie recunoscute ca o entitate politica distincta, cu drept deplin, legal.

Grupul Etnic German. Sursa foto:cotidianul.ro

Partidul promova interese precum: dreptul la invatamant si cultura in limba materna, libertatea a infiinta scoli, gradinite si alte institutii culturale, dar si libertatea de asociere in scopuri economice, religioase, culturale, etc.

Partidul German a fost prezent pe scena politica din Romania la alegerile parlamentare in cartel cu Guvernul, cu exceptia anului 1929, atunci cand s-a alaturat Partidului Maghiar si a obtinut mandate intre 10 si 15 deputati.

In urma masurilor constitutionale pe care le-a luat regele Carol al II-lea, Partidul German din Romania, precum si alte partide politice, au fost dizolvate la 30 martie 1938.

Sighisoara 1920. Sursa foto: m.promotor.ro

Reprezentanți ai Partidului German din Romania

Adolf Schullerus, unul dintre cei mai renumiti intelectuali sasi ai vremii, nascut la Sighisoara, a fost senator in Partidul German din Romania, intre anii 1919-1926. Este recunoscut ca fiind autorul unei prime variante a „Dicționarului dialectului sasesc din Transilvania” (Siebenbürgisch-Sächsisches Wörterbuch), care a apărut în 1908 la Straßburg, la editura Karl Trübner.

Hans Otto Roth a fost deputat, in perioada 1919-1938 si liderul grupului parlamentar, intre anii 1932-1938. In calitate de secretar al Comitetului Central Sasesc, acesta a sustinut  aderarea sasilor la unirea Transilvaniei cu Romania. Totodata, Hans Otto Roth a ocupat si  alte functii importante precum cele de presedinte al Casei Generale de Economii din Sibiu, presedinte al consiliului de administratie al Uzinei Electrice din Sibiu si prim-epitrop al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augastana din Romania.

In perioada interbelica, Hans Otto Roth este ales de zece ori deputat in Parlamentul Romaniei, iar Curtea de Casatie decide sa fie proclamat, senator pe viata, in anul 1938.

Reprezentarea comunitatilor etnice germane in prezent

La caderea comunismului din Romania, comunitatile etnice germane au infiintat Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR). Aceasta este formata din organizatii locale, judetene si regionale (Regiunea Extracarpatică, Banat, Bucovina, Transilvania de Nord şi Transilvania), dar si de catre Federatia Tineretului German din Romania (formata din 6 suborganizatii).

Logo FDGR. Sursa foto: www.fdgr.ro

In prezent, presedinte al FDGR este dr.Paul –Jürgen Porr, conferentiar Facultatea de Medicina din Sibiu si sef de sectie al Clinicii Medicale si al Spitalului Clinic Judetean Sibiu.

Comunitate etnica germana in Romania. Sursa foto: www.fdgr.ro