Primele 10 productii cinematografice din Romania. Filme de exceptie de care trebuie sa afli

1795
Primele 10 productii cinematografice din Romania. Filme de exceptie de care trebuie sa afli
Primele 10 productii cinematografice din Romania. Filme de exceptie de care trebuie sa afli. Sursa foto: 2xm.rte.ie

Filmul romanesc nu are succesul peliculelor de la Hollywood, dar primele 10 productii cinematografice din Romania la vremea lor au fost revolutionare. Primul film sonor romanesc, primul scurtmetraj premiat la Festivalul International de la Cannes, primul film color sau primul film mut. Sunt filme de exceptie cu primii regizori si actori romani de care trebuie sa afli.

”Insir’te margarite”- filmul mut

”Insir’te margarite” este unul dintre primele filme din istoria cinematografiei romanesti, produs de Iancu Bacalbasa in regia lui Grigore Brezeanu si Aristide Demetriade. Filmul mut este o adaptarea a piesei dramaturgului Victor Eftimiu realizat de Casa de Productie Pathe, care a asigurat si proiectia. Premiera a avut loc la 7 noiembrie 1911, la Teatrul National Bucuresti. Din pacate, astazi s-a mai pastrat doar fotografia de mai jos, care reprezinta afisul acestui film.

Primele 10 productii cinematografice din Romania. Filme de exceptie de care trebuie sa afli
Primele 10 productii cinematografice din Romania. Filme de exceptie de care trebuie sa afli: ”Insir’te Margarite”1911. Sursa foto: Wikipedia.org

Primele 10 productii cinematografice din Romania: ”Amor fatal”

Un regizor tanar, Grigore Brezeanu, in varsta de 20 de ani, realiza in anul 1911 un film despre care se va scrie si in presa straina. Despre productia romaneasca se scria ca este „cinematografierea uneia dintre cele mai celebre piese din repertoriul Teatrului National”. Actorii principali au fost: Lucia Sturdza,Tony Bulandra, Aurel Barbelian, Nicolae Neamtu Ottonel, Grigore Brezeanu.

Primele 10 productii cinematografice din Romania. Filme de exceptie de care trebuie sa afli
Primele 10 productii cinematografice din Romania. Filme de exceptie de care trebuie sa afli: ”Amor fatal”1911. Sursa foto: a1.ro
Primele 10 productii cinematografice din Romania. Filme de exceptie de care trebuie sa afli
Primele 10 productii cinematografice din Romania. Filme de exceptie de care trebuie sa afli: Lucia si Tony Bulandra. Sursa foto: istoriafilmuluiromanesc.ro

 

Premiera a avut loc la 18 septembrie, la cinema Pathe-Hotel France, pelicula care va fi pierduta. La doar cateva luni actorii Lucia Sturdza si Tony Bulandra vor forma un cuplu si in viata reala.

”Independenta Romaniei”

A fost reprezentarea Razboiului romano-turc din 1877-1878, iar pelicula de film avea 2.000 de metri. Filmul a fost realizat de Gaumont Bucuresti in anul 1911, dar neterminat. Actorii au facut parte din unitati militare si din Teatrul Jignita.

Primele 10 productii cinematografice din Romania. Filme de exceptie de care trebuie sa afli
Primele 10 productii cinematografice din Romania. Filme de exceptie de care trebuie sa afli: ”independenta Romaniei”. Sursa foto: Wikipedia.org

 

Premiera unei parti a avut loc la 2 decembrie 1911 la Teatrul Bulevard, la Sala Eforie. Spectacolul va fi insa anulat pentru ca va fi confiscat de politie.

”Independenta Romaniei”-1911. Film realizat de Gaumont Bucuresti si publicat pe Youtube de defecatorul.

Primele 10 productii cinematografice din Romania: ”Pacala in luna”-primul film de desene animate

”Pacala in luna”este primul film romanesc de desene animate realizat in anul 1920 de catre pionierul acestui gen cinematografic, Aurel Petrescu. ”Comedia bufa cu desene animate” asa cum insasi autorul o prezenta, a fost creata la Casa de productie ”Soarele”, detinuta de germanul Erich Pommer.

Filmul a fost prezentat publicului in acelasi an, la Cinematograful Militar din capitala. Desenele animate au avut un succes nebun, iar regizorul Petrescu va continua sa puna pe pelicula noi secvente cu Pacala. Au urmat si: „Pacala amorezat”-1925, ”Pacala si Tandala la Bucuresti”-1926. Lucrarile sale s-au pierdut in negura timpului, insa specialistii au gasit 240 de fotograme ce ii apartin, datorita carora s-a putut analiza opera sa.

„Peripitiile calatoriei lui Rigadin de la Paris la Bucuresti”

In aceast film realizat in anul 1924 apare celebrul actor de comedie Constantin Tanase. Filmul a fost produs de Teatrul Carabus pentru a fi folosit la scheciul jucat de Prince Rigadin, alaturi de Tanase.
Primele 10 productii cinematografice din Romania: ”Funeraliile M.S. Regelui Ferdinand I”
In anul 1927, odata cu moartea Regelui Ferdinand I, in Romania se realiza si primul documentar. Nicolae Barbelian, Tudor Posmantir, I.Bertok, Aurel Petrescu, Eftimie Vasilescu, Constantin Ivanovici, Vasile Gociu au filmat funeraliile de la Sinaia, Bucuresti si Curtea de Arges.
”Ciuleandra”

”Ciuleandra” a fost realizat dupa scenariul romanului cu acelasi nume al lui Liviu Rebreanu. De asemenea, este o coproductie romano-germana si primul film sonor in care se vorbeste romaneste. Filmul spune povestea nefericita a unui fiu de boier care se insoara cu fiica unui taran. Premiera a avut loc la 30 octombrie 1930, la cinema Capitol din Bucuresti, ulterior difuzat si in America.

”Bing Bang”-primul film romanesc cu sonor realizat in 1935

Primul film cu sunet a aparut in anul 1935. Se numeste ”Bing Bang”, iar actorii principali erau nimeni altii decat vocile inconfundabile ale ”Orei vesele”, Nicolae Stroe si Vasile Vasilache. Emisiunea radiofonica de succes a debutat la 9 ianuarie in anul 1929, la Radio Bucuresti.

Filmul ”Bing Bang”este primul film al renumitului cuplu umoristic in care s-au implicat nu doar ca actori, dar si in regie si scenariu. Pelicula spune povestea a doi someri din perioada interbelica a Bucurestiului.

Primele 10 productii cinematografice din Romania: ”Nufarul Rosu”-primul film romanesc color

148 de productii alb-negru pana la turnarea primului film romanesc color, realizat in anul 1956. ”Nufarul Rosu” ii avea ca protagonisti pe Costache Antoniu si Marietta Sadova, iar Toma Caragiu a debutat ca actor de film in aceasta productie. Camera a suprins Herastraul, Mogosoaia, Balotesti si studiorile Floreasca. Pelicula a avut initial 2.271 de metri, din care 1.831 s-au pastrat la Arhiva Nationala de Filme.

”Scurta istorie”- Palme d’Or pentru scurtmetraj, Cannes 1957

Scurtmetrajul de animatie al lui Ion Popescu Gopo a fost terminat in anul 1957. In acelasi an, la Festivalul International de Film de la Cannes va castiga Premiul Palme d’Or pentru ”Cel mai bun scurt metraj de animatie”. Filmul prezenta, in 10 minute, scara evolutiei umane, intr-o nota umoristica, iar personajul principal era un omulet. La acea vreme criticii de film au avut numai cuvinte de lauda despre aceasta productie.

”Scurta istorie”-1957. Film realizat de Studioul Cinematografic Bucuresti si postat pe Youtube de tulburescu.

Ion Popescu Gopo este cel care creat si celebrul film al anilor ’80 pentru copii ”Maria, Mirabela”. In prezent se desfasoara si un festival ce ii poarta numele. Premiile Gopo aduc pe scena sa cele mai bune filme romanesti.