Fotbalul a inceput sa fie cunoscut si in Romania, de abia, in secolul XX. Primul meci de fotbal s-a jucat in apropiere de Arcul de Triumf, langa Soseaua Kiseleff, pe un teren improvizat.
”Ce-o mai fi si cu paiatele astea?!” – se mirau, conform Gazetei ilustrate din 12 mai 1912, acum aproape un secol, bucureştenii, care asistau ”la spectacolul unor oameni îmbracati in jersee viu colorate, cu genunchii goi, care fugeau ca niste smintiti, tot dand cu piciorul intr-o minge mare si strigind cit ii tinea gura intr-o limba neinteleas”.
Se spune ca, prima minge de fotbal si regulile jocului scrise pe o hartie au fost aduse in tara noastra, in anul 1890, de catre un medic pe nume Weiner, tocmai din Anglia.
”Fotbalul a fost introdus pe teritoriul Romaniei de astazi de strainii veniti aici la munca si de tineri autohtoni care au cunoscut jocul nu atat in Anglia, cat in alte tari care il preluasera mai devreme”, Dan Ovidiu Cristea, presedintele Comisiei de istorie si statistica a Federatiei Romane de Fotbal.(infiintata in 1909)
Primele echipe de fotbal din Romania:
Olimpia București
Olimpia Bucuresti este veterana echipelor de fotbal. Odata cu infiintarea primului club de fotbal din Bucuresti, pe 15 octombrie 1904, jocul cu balonul rotund devine cunoscut si la noi in tara. Prima echipa castigatoare a Campionatului National de Fotbal era formata din ingineri, avocati, profesori, romani si straini deopotriva. Printre jucatorii Olimpiei Bucuresti se aflau: Mario Gebauer, Lazar Breyer, Theodor Davila, fratii Grunberg, prof. Ioanide, Szalay, Mandel, Barbulescu,G.Vraca. La acea vreme nu se stia termenul de ”stuff’, iar jucatorii faceau parte si din conducerea clubului. In Bucurestiul anului 1904, echipa juca in apropiere de Arcul de Triumf pe care il stim in prezent. In anul 1909, Olimpia Bucuresti participa la ”Cupa Herzog”din Vechiul Regat. I se alatura echipele Colentina Bucuresti si United Ploiesti. In urma campionatului, Olimpia Bucuresti ramane cu 2 cupe si titlul de campioana in 1909-1910 si 1910-1911.
United Ploiești
Primul club de fotbal din Ploiesti, Atletic Club United Ploiesti, a fost fondat in anul 1906, de catre un grup de muncitori straini, de la Rafinaria Romano-Americana. Conform datelor istorice, ploiestenii au format prima echipa de fotbal, din afara Bucurestiului, care a devenit campioana in anul 1912, invingand-o pe Olimpia Bucuresti, cu scorul de 6-2. Inainte de inceperea Primului Razboi Mondial, strainii din echipa paraseau tara si United Ploiesti avea sa se destrame. Din jucatorii ramasi s-au format 2 echipe: Romano-Americana FC Bucuresti si Prahova Ploiesti.
CFR Cluj
CFR Cluj este tripla campiona nationala in epoca moderna, in anii 2008, 2010 si 2012. A fost infiintata in 1907 sub denumirea Kolozsvári Vasutas Sport Club, orasul fiind dub dominatia Imperiului Austro-Ungar. Ulterior, odata cu formarea Romaniei Mari, echipa si-a schimbat numele in CFR Cluj -Caile Ferate Romane Cluj. De-a lungul anilor, echipa a jucat mai mult in diviziile B si C, doar in perioada 1969-1976 a fost in A. Anii 2000 au adus o noua conducere a clubului si o promovare in Divizia A, dar si Cupa Romaniei cu ajutorul antrenorului Ioan Andone. In 2010 si 2012, CFR Cluj castiga campionatul, adaugand 3 trofee in palmaresul clubului.
FC Universitatea Cluj
Aceasta echipa a fost cunoscuta si sub numele de U Cluj si a facut parte din Clubul Sportiv Universitatea Cluj. Clubul a fost infiintat in anul 1919, la Budapesta, de catre Societatea Sportiva a Studentilor Romani Universitari din Cluj. Primul presedinte al clubului a fost prof.univ. Iuliu Hatieganu. Echipa a participat la toate editiile campionatului romanesc, dar singurul trofeu este Cupa Romaniei, castigata in 1965. In anul 1994, sectia de fotbal devine S.C Fotbal Club Universitatea Cluj S.A si nu va mai fi sub administratia clubului. Jucatorii raman in istoria fotbalului romanesc drept ”sepcile rosii”, nume inspirat dupa sepcile purtate de studentii clujeni in trecut.
Chinezul Timișoara
In Timisoara, in anul 1910, era infiintat clubul Chinezul Timisoara-Kinizsi, format din muncitorii de la caile ferate. Numele provine de la capitanul ungur Kinizsi Pál, botezat Paul Chinezu. Echipa Chinezu Timisoara castiga campionatul Ardealului in 1921, iar in perioada 1922-1927, ia sase titluri consecutive, record ce va fi pastrat pentru 71 ani, fiind egalat doar de Steaua București.
Venus Bucuresti
Venus Bucuresti a fost prima echipa profesionista, o legenda a fotbalului romanesc. In anul 1914, tinerii din mahalale si elevii Scolii de Arte si Meserii puneau bazele echipei Venus Bucuresti. In anul 1921, Venus Bucuresti participa la primul campionat national si iese castigatoare. ”Dracii negri”, asa cum erau numiti jucatorii echipei, castiga alte 8 titluri. Cel mai bun fotbalist de la acea vreme era al echipei Venus, Mitty Niculescu, capitan si unul dintre cei mai buni atacanti ai periodei interbelice. Echipa era sponsorizata de catre generalul Gabriel Marinescu, prefect al Politiei si de avocatul Alexandru Eladescu. In anul 1948, echipa Venus Bucuresti se desfiinteaza.
Rapid Bucuresti
In anul 1923, muncitorii de la Atelierele Grivita fondau Asociatia culturala si sportiva C.F.R. Maistru la Atelierele Grivita, Teofil Copaci, era presedinte de club si capitan de echipa, strungarul, dar si fost jucator la Venus, Grigore Grigoriu. Acestia aveau echipamente din panza visinie, confectionata in casa lui Grigoriu, iar bocancii faceau parte din uniforma atelierelor.
In perioada interbelica Rapid Bucuresti a castigat de 6 ori titlul de campiona, dar si ”Cupa Basarabiei”, in 1942, nerecunoscut oficial. In 1993, echipa a fost preluata de George Copos. In 1999, 2003 a castigat campionatul si Cupa Romaniei in anii 1998,2002,2006 si 2007. Rapid se califica in Cupa UEFA, de abia in 2006, si reuseste calificarea in grupele acestei competitii.
Un articol subiectiv, sau cel puțin nedocumentat corespunzător. Lipsește Universitatea Cluj, fondata în 1919… păcat… Un club cu renume și un nume cu ecou peste timp.
Va multumim pentru sugestie. Vom adauga Universitatea Cluj pe lista cu primele echipe de fotbal din Romania. O seara frumoasa!
Dar despre fotbalul din Moldova, ioc? Pai, la Pascani se juca fotbal inca din 1921. E foarte adevarat ca era apanajul meseriasilor nemti, austrieci, polonezi care construisera calea ferasta si Atelierele CFR, dar si localnicii, macar aruncau de la margine. Oricum, se juca fotbal.