Potrivit istoriografiei romanesti, primul tramvai din Romania, tras de cai, s-a inaugurat la Timisoara in vara anului 1869.
Insa, revista ”Historia” sustine ca prima linie de tramvai de pe teritoriul actual al tarii noastre a fost realizata in orasul aradean Lipova. Sursa care a condus la formularea acestei teorii este cartea ”Statiile CFR Radna-Lipova” a autorului Radu Bellu.
In carte este mentionat faptul ca in anul 1860, la Lipova, a fost infiintata o linie de tramvai cu o lungime de 4 kilometri. Linia facea legatura intre bazarul turcesc si baile din Lipova. Tot in aceasta carte se mai arata ca in anul 1920 tramvaiul tras de cai este inlocuit de ”locomotiva domnului mechanic Gotz”, ca peste 10 ani sa se desfiinteze.
Timisoara orasul premierelor
Orasul Timisoara a avut de-a lungul anilor mai multe premiere nationale, chiar si europene. A fost primul oras iluminat electric din Europa (1884), primul oras din Romania cu o retea telefonica (1881). A fost singurul oras European cu 3 teatre de stat in limbile romana, maghiara si germana(1953) si primul oras din Romania conectat la o retea feroviara (1857). Printre acestea se afla si inaugurarea primei linii de tramvai din tara noastra.
Primul tramvai din Romania
Conform istoricilor s-au implinit 148 de ani de la data cand primul tramvai, tras de cai, a pornit pe linia amenajata din Timisoara.
Pe 3 noiembrie 1867, un grup de oameni de afaceri din orasul de pe Bega, impreuna cu primarul de atunci, Carol Kuttel, pun in discutie amenajarea unei linii de tramvai. Noua companie, infiintata in 1868, a fost inregistrata si la tribunal si se numea „Societatea de Tramvai cu Cale Ferata din Timisoara”.
Pe 20 februarie 1868 proiectul este avizat de Ministerul Lucrarilor Publice din Budapesta si sunt demarcate primele lucrari. Linia de tramvai pornea din ”Gara Centrala” si se termina in cartierul Fabric, in Piata ”Imparatul Turcesc” din Timisoara. Tramvaiul parcurgea o distanta de 7.584 de metri. Lucrarile au durat un an de zile, iar pe data de 8 iulie 1869 este inaugurata prima linie de tramvai din Romania.
Pe unde a circulat si ce poveste ascunde
Tramvaiul tras de cai era prezent, in fiecare zi, pe strazile Timisoarei, animand atmosfera orasului de pe malurile Begai. Noua inventie cu tractiune cabalina strabatea orasul pe arterele principale. Acestea erau: ”Regina Engleza”, ”Omul salbatic”, livada ”Seiller”, moara Hammer, hala de bere ”La Urs” si la final piata ”Imparatul Turcesc”.
In fiecare zi, de la ora 6:00 pana la ora 22:00, tramvaiul era prezent pe strazile orasului. Atunci cand in oras aveau loc evenimente culturale erau introduse in circulatie vagoane suplimentare. Astfel ca, au fost date in constructie 24 de vehicule cu sasiu si cutie de lemn la ”Fabrica de Vagoane-Viena”. In perioada 1869-1870 au fost ridicate o remiza cu 24 de linii, un grajd pentru cei 15 cai si anexe.
UNDE SE AFLA PRIMUL TRAMVAI DIN ROMANIA
Unde ajung obiectele uzate, reprezentative pentru istoria locului, decat la muzeu. Primul tramvai tras de cai din Romania este, astazi, expus la Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi din Timisoara. Pe langa acest exponat, mai sunt prezentate si alte mijloace de transport in comun. Colectia cuprinde un tramvai fabricat in 1927 la Timisoara, botezat ”Gemenele”, un vagon platforma din Germania, troleibuze, autobuze si utilaje.