fbpx
Acasa Istoria lumii Procesul maim...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala americana

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei”? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea” de Simon Sebag Montefiore. Unul dintre discursurile celebre este cel al magistralului avocat Clarence Darrow cel care il va apara in fata Justitie pe profesorul John Scopes.

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala americana
Profesorul John Scopes. Sursa foto: Commons.wikimedia.org

- Publicitate -

O sa va intrebati cum ajunge un profesor la Curtea de Justitie din Dayton, Tenessee. In primavara anului 1925 in statul Tennessee se adoptase o lege care interzicea predarea Teorie evolutioniste a lui Charles Darwin. Iar profesorul John Scopes era acuzat ca predase ,,Originea speciilor”, ce contrazicea Biblia si credinta conform careia omul este creatia lui Dumnezeu.

Procesul maimutei: cum devine o teorie stiintifica caz la tribunal

Actul Butler interzicea ca in scolile de stat sa fie predate teorii care nu coincid cu textele biblice referitoare la actul creatiei divine. Cine avea de castigat din toate acestea? Orasul Dayton si locuitorii sai, datorita publicitatii care s-ar fi creat.

Asa, „Uniunea pentru Libertatile Civile Americane” s-a oferit sa suporte cheltuielile de judecata pentru persoanele reclamate in baza acestei legi. Iar omul de afaceri, George Rappleyea, impreuna cu prietenul sau John Scopes fac demersuri pentru predarea biologiei si evolutionismului. Chiar daca Actul Butler interzicerea teoria evolutionista, statul cerea profesorilor sa predea dupa cartea lui George Hunter, ,,Civic biology”.

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala americana
Sursa foto: Skepticism.org

Astfel ca pe 10 iulie 1925 incepe ,,Procesul maimutei”, iar Scopes devine participant activ la aceasta inscenare, chiar se autoacuza si cere elevilor sa depuna marturie contra sa. Ceea ce s-a si intamplat.

In apararea lui Scopes, tabara evoluţionistilor l-a trimis pe celebrul avocat Clarence Darrow. In tabara cealalta, acuzarea era condusa de William Jennings Bryan, candidat de trei ori la presedinţia Statelor Unite si fost secretar de stat. Astfel, intreg procesul era terenul perfect pentru lupta traditionalistilor sudisti si celor care credeau in progresele stiintei.

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala americana
Sursa foto: people.howstuffworks.com

Profesorul de biologie, in urma procesului intens mediatizat, a fost amendat cu suma de 110 dolari. Ulterior, Curtea Suprema de Justitie a anulat-o, confirmand ca ,,omul se trage din maimuta” si dand ocazia elevilor sa cunoasca ambele tabere.
Acum, Statele Unite ale Americii stia cine fusese Charles Darwin si ce intentionase acesta sa transmita lumii intregi.
- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...