Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei”? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea” de Simon Sebag Montefiore. Unul dintre discursurile celebre este cel al magistralului avocat Clarence Darrow cel care il va apara in fata Justitie pe profesorul John Scopes.
O sa va intrebati cum ajunge un profesor la Curtea de Justitie din Dayton, Tenessee. In primavara anului 1925 in statul Tennessee se adoptase o lege care interzicea predarea Teorie evolutioniste a lui Charles Darwin. Iar profesorul John Scopes era acuzat ca predase ,,Originea speciilor”, ce contrazicea Biblia si credinta conform careia omul este creatia lui Dumnezeu.
Procesul maimutei: cum devine o teorie stiintifica caz la tribunal
Actul Butler interzicea ca in scolile de stat sa fie predate teorii care nu coincid cu textele biblice referitoare la actul creatiei divine. Cine avea de castigat din toate acestea? Orasul Dayton si locuitorii sai, datorita publicitatii care s-ar fi creat.
Asa, „Uniunea pentru Libertatile Civile Americane” s-a oferit sa suporte cheltuielile de judecata pentru persoanele reclamate in baza acestei legi. Iar omul de afaceri, George Rappleyea, impreuna cu prietenul sau John Scopes fac demersuri pentru predarea biologiei si evolutionismului. Chiar daca Actul Butler interzicerea teoria evolutionista, statul cerea profesorilor sa predea dupa cartea lui George Hunter, ,,Civic biology”.
Astfel ca pe 10 iulie 1925 incepe ,,Procesul maimutei”, iar Scopes devine participant activ la aceasta inscenare, chiar se autoacuza si cere elevilor sa depuna marturie contra sa. Ceea ce s-a si intamplat.
In apararea lui Scopes, tabara evoluţionistilor l-a trimis pe celebrul avocat Clarence Darrow. In tabara cealalta, acuzarea era condusa de William Jennings Bryan, candidat de trei ori la presedinţia Statelor Unite si fost secretar de stat. Astfel, intreg procesul era terenul perfect pentru lupta traditionalistilor sudisti si celor care credeau in progresele stiintei.