Razboiul Rozelor. Sau cum a reusit Casa de York sa invinga Casa Lancaster

2104
Razboiul Rozelor. Sau cum a reusit Casa de York sa invinga Casa Lancaster
Razboiul Rozelor. Sau cum a reusit Casa de York sa invinga Casa Lancaster: blazoanele celor doua familii. Sursa foto: worldatlas.com

Razboiul Rozelor din perioada 1455-1485 este numele sub care este cunoscut razboiul civil purtat de familiile Casei de Lancaster si cea de York pentru tronul Angliei. Ambele case regale sunt descendente ale Regelui Edward al III-lea Plantagenet. Numele de Razboiul celor Doua Roze se datoreaza blazoanelor celor doua familii: Roza Alba- Casa de York, Roza Rosie – Casa de Lancaster.

Razboiul Rozelor. Sau cum a reusit Casa de York sa invinga Casa Lancaster
Razboiul Rozelor. Sau cum a reusit Casa de York sa invinga Casa Lancaster: batalia de la Barnet, ilustratie. Sursa foto: Wikipedia.org

Trandafirii au spini

Regele Henry al VI-lea de Lancaster este perceput in istorie ca fiind un rege slab, casatorit cu printesa Margaret de Anjou, o femeie ambitioasa si conducatoarea de facto a Lancastrienilor. Familiile nobiliare de la acea vreme, inspecial cele regale Casa de York si Casa Lancaster erau rivale si luptau pentru puterea asupra Anglie si Tara Galilor. Partidul nobililor care s-au opus Reginei și Lancastrienilor a fost condus de Richard, Ducele de York, varul lui Henry, care a fost de asemenea descendent al lui Edward al III-lea.

Razboiul Rozelor. Sau cum a reusit Casa de York sa invinga Casa Lancaster
Razboiul Rozelor. Sau cum a reusit Casa de York sa invinga Casa Lancaster: Regele Henry al VI-lea. Sursa foto: Wikipedia.org

Starea precara a sanatatii mintale a lui Henry al VI-lea a condus la dispute mai aprige, profitand de slabiciunea regelui. In 1454, Richard de York, varul sau, a fost numit „protector al regatului”. Primul sau act a fost sa-i concedieze pe unii dintre consilierii Lancastrieni ai reginei. Regele s-a recuperat, iar York a fost respins. Rivalitatile, lupta pentru tron au dus la recrutarea soldatilor si pregatire de razboi. Fiecare parte a ales o insigna: Roza rosie pentru Lancaster si Roza alba pentru York.

Razboiul Rozelor. Sau cum a reusit Casa de York sa invinga Casa Lancaster
Razboiul Rozelor. Sau cum a reusit Casa de York sa invinga Casa Lancaster: Margaret de Anjou, sotia lui Henry al VI-lea. Sursa foto: Wikipedia.org

Razboiul Rozelor. Cronologie

22 mai 1455: Batalia de la St Albans. O victorie Yorkista in timpul careia a fost ucis ducele de Somerset. Ducele de York a fost re-numit Protector, apoi a fost demis din nou in 1456 din consiliul regal.

23 septembrie 1459: Batalia de la Blore Heath. Castiga Casa de York.

12 octombrie 1459: Batalia de la Podul Ludford. De această data, victoria apartine Casei de Lancaster.

10 iulie 1460: Batalia de la Northampton este castigata de Casa de York. Regina Margaret de Anjou fuge in Tara Galilor.

10 octombrie 1460. Intoarcerea lui Richard de York, care a fost declarat moStenitor al tronului. Ca raspuns, regina a ridicat o noua armata.

30 decembrie 1460. Batalia de la Wakefield. Casa de York invinge, iar Richard este ucis.

2 februarie 1461: Batalia de la Crucea Mortimer. Fiul lui Edward, fiul lui York, Earl of March a fost victorios.

17 februarie 1461: A doua batalie de la St Albans. O victorie pentru Casa Lancaster.

4 martie 1461. Edward de York, Edward IV este proclamat rege la Londra.

9 martie 1461. Batalia de la Towton. O alta victorie Yorkista pentru The Earl of Warwick. Regelui Henry, regina Margareta și printul Tarii Galilor fug in Scotia.

24 iunie 1465: Henric al VI-lea este capturat si inchis in Turnul Londrei.

1 mai 1470. Dupa cearta cu Edward al IV-lea, Warwick the Kingmaker a fugit in Franta. Acolo si-a unit fortele cu Regina Margart si l-au repus pe tron pe Henric al VI-lea.

14 martie 1471. Yorkistul Regele Edward a fugit in Franta, dar se intoarce cu o armata.

14 aprilie 1471. Batalia de la Barnet. O victorie pentru armata Yorkista a lui Edward.

4 mai 1471. Batalia de la Tewkesbury. O infrangere pentru armata lancastriana, condusa de regina Margaret și printul Tarii Galilor. Printul este ucis, iar regina capturata.

Victoria Casei de York

21 – 22 mai 1471. Henry al VI-lea a fost ucis in Turnul Londrei. Yorkistul Edward al IV-lea era acum regele incontestabil.

9 aprilie 1483. Moartea lui Edward IV, urmat la tron de Edward al V-lea.

Iunie 1483. Edward V si fratele sau declarati ilegitim de Parlament. Richard Duke de Gloucester, fratele lui Edward IV, a cerut tronul ca Richard al III-lea.

Probabil vara din 1483. Edward V si fratele sau sunt ucisi in Turnul Londrei.

22 august 1485. Batalia de la Bosworth. Regele Richard al III-lea este ucis, iar Henry Tudor, Lancaster, ultimul descendent a devenit regele Henric al VII-lea.

Henry s-a casatorit cu Elizabeta de York, unind astfel cele doua case si a fondat dinastia Tudor.