Razele Rontgen. Cat de departe poate merge inventivitatea omului

1721
Wilhelm Rontgen.
Wilhelm Rontgen. Sursa foto: wilhelmconradroentgen

Razele X, cunoscute ca razele Röntgen, sunt radiatii electromagnetice ionizante cu unda mica, cuprinse între 0,1 și 100 Å (ångström), descoperite de catre Wilhelm Conrad Röntgen. 

Ca profesor al Universitatii Würzburg a studiat descarcarile electrice. Pe parcursul studiilor  si cu un mic ajutor (o lampa) primita de la fizicianul ucrainean, Ivan Pulyui, descopera niste radiatii pe care le-a numit raze x.  Pe 22 decembrie 1895, fizicianul german realizeaza prima radiografie facuta mainii sotiei sale, iar in anul 1896 publicatia New York Times preia imaginea – radiografie ce arata structura osoasa a acestei parti din coprul uman.

Structura osoasa vazuta sub raze x. Sursa foto: Flickr Commons

Primeste Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1901.

Istoricii spun ca moartea lui, in anul 1923, (diagnosticat cu un carcinom intestinal) nu ar fi o consecinta a radiatiilor la care s-a expus, deoarece a fost unul dintre primii savanti care au folosit ecrane de plumb pentru protectie.

Folosirea razelor X

Razele X sau razele Röntgen sunt produse intr-un tub vidat, in care electronii emisi de un catod incandescent sunt accelerati de o tensiune electrica mare pentru a lovi anticatodul ce emite radiatiile invizibile.

Tub de raze x. Sursa foto: wikipedia
Dupa importanta descoperire a fizicianului, cadrele medicale ale secolului 19 au folosit razele X cu succes.

Razele X si-au dovedit utilitatea si in timpul Primului Razboi Mondial. Savanta Marie Curie si fiica sa infiinteaza centre medicale radiologice pentru a veni in spijinul diagnosticarii fracturilor si bolilor pulmonare in randul soldatilor. Ea a reusit sa trimita si pe front ‘‘Les Petites Curies”, vehicule dotate cu aparate cu raze Röntgen. Marturie a acestor intamplari fiind cartea scrisa de catre Curie in anul 1921: ”Radiologia in Razboi”.

In prezent

Radiologia a evoluat mult de-a lungul anilor, in prezent, in centrele medicale este folosita aparatura cu tehnologie noua, imbunatatita, insa expunerea la radiatii nu a fost eliminata total. In centrele medicale pacientii care se expun razelor X sunt protejati de veste grele de plumb. Insa, pericolul nu vine doar in urma supunerii la radiatiile electromagnetice.

Ne supunem zilnic corpul la radiatiile din natura: radon in atmosfera, raze cosmice, sol, apa, mancare.

Radiografie stomatologica.
Sursa foto: Robin Denahav/Flickr Commons