fbpx
Acasa Inventii si Inovatii Razele Rontge...

Razele Rontgen. Cat de departe poate merge inventivitatea omului

Razele X, cunoscute ca razele Röntgen, sunt radiatii electromagnetice ionizante cu unda mica, cuprinse între 0,1 și 100 Å (ångström), descoperite de catre Wilhelm Conrad Röntgen. 

Ca profesor al Universitatii Würzburg a studiat descarcarile electrice. Pe parcursul studiilor  si cu un mic ajutor (o lampa) primita de la fizicianul ucrainean, Ivan Pulyui, descopera niste radiatii pe care le-a numit raze x.  Pe 22 decembrie 1895, fizicianul german realizeaza prima radiografie facuta mainii sotiei sale, iar in anul 1896 publicatia New York Times preia imaginea – radiografie ce arata structura osoasa a acestei parti din coprul uman.

- Publicitate -

Structura osoasa vazuta sub raze x. Sursa foto: Flickr Commons

Primeste Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1901.

Istoricii spun ca moartea lui, in anul 1923, (diagnosticat cu un carcinom intestinal) nu ar fi o consecinta a radiatiilor la care s-a expus, deoarece a fost unul dintre primii savanti care au folosit ecrane de plumb pentru protectie.

Folosirea razelor X

Razele X sau razele Röntgen sunt produse intr-un tub vidat, in care electronii emisi de un catod incandescent sunt accelerati de o tensiune electrica mare pentru a lovi anticatodul ce emite radiatiile invizibile.

Tub de raze x. Sursa foto: wikipedia

Dupa importanta descoperire a fizicianului, cadrele medicale ale secolului 19 au folosit razele X cu succes.

Razele X si-au dovedit utilitatea si in timpul Primului Razboi Mondial. Savanta Marie Curie si fiica sa infiinteaza centre medicale radiologice pentru a veni in spijinul diagnosticarii fracturilor si bolilor pulmonare in randul soldatilor. Ea a reusit sa trimita si pe front ‘‘Les Petites Curies”, vehicule dotate cu aparate cu raze Röntgen. Marturie a acestor intamplari fiind cartea scrisa de catre Curie in anul 1921: ”Radiologia in Razboi”.

In prezent

Radiologia a evoluat mult de-a lungul anilor, in prezent, in centrele medicale este folosita aparatura cu tehnologie noua, imbunatatita, insa expunerea la radiatii nu a fost eliminata total. In centrele medicale pacientii care se expun razelor X sunt protejati de veste grele de plumb. Insa, pericolul nu vine doar in urma supunerii la radiatiile electromagnetice.

Ne supunem zilnic corpul la radiatiile din natura: radon in atmosfera, raze cosmice, sol, apa, mancare.

Radiografie stomatologica.
Sursa foto: Robin Denahav/Flickr Commons

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...