fbpx

Revolutia de la 1821. ”Declaratia de razboi” impotriva fanariotilor din tara

Revolutia de la 1821 s-a integrat in miscarile sociale care au zguduit mapamondul intre secolele XVIII si al XIX. Revolutia franceza din 1789, Revolutia americana din 1783, razboiul ruso-turc din 1806, miscarea Eteriei si luptele sarbilor si grecilor au avut un singur tel: eliberarea de sub ocupatia otomanilor.

Imperiul Otoman impusese in secolul al XVIII-lea o noua forma de suzeranitate, domnia fanariota. Taranii asupriti, diferenta dintre clasele sociale si criza economica vor fi elementele care vor sta la baza izbucnirii revolutiei.

- Publicitate -

Pe teritoriul tarii noastre pandurii au aparut in jurul secolului al XVII-lea, in timpul administratiei austriece din regiunea Olteniei. Termenul ”panduri” provine din limba croata si desemneaza trupe de haiduci care lupta pentru un scop anume. La origine, pandurii erau garzile de corp ale nobililor croati din secolele XVII-XVIII, dar folositi si de Imperiul Habsburgic in luptele cu otomanii.

Revolutia de la 1821

In contextul unei ample miscari de razvratire a popoarelor balcanice de sub jugul Inaltei Porti, in Tarile Romanesti se pregatea ”Declaratia de razboi” impotriva fanariotilor.

In anul 1821, moare domnitorul fanariot Alexandru Sutu, fiind momentul prielnic pentru declansarea miscarii revolutionare romanesti. Domnitorul Grigore Ghica si Barbu Vacarescu vor incheia un act cu Tudor Vladimirescu prin care acesta din urma va conduce poporul la arme.

Revolutia de la 1821. ''Declaratia de ra
Revolutia de la 1821. ”Declaratia de razboi” impotriva fanariotilor din tara: Tudor Vladimirescu. Sursa foto: istorie-pe-scurt.ro

Teoriile care au stat la baza Revolutiei de la 1821 sunt consemnate in ”Proclamatia de la Pades” si in ”Cererile norodului romanesc” din 23 ianuarie 1821. Documentele oficiale prezentau singurul scop al lui Tudor Valdimirescu, acela de ca Imperiul Otoman sa nu se mai amestece in organizarea interna a tarii.

In timpul domnitorilor fanarioti conditiile de viata, in special de la sate, devenisera extrem de grele. Taxe exorbitante, jafuri, coruptia, cumpararea domniile pe bani contrastau cu stilul de viata privilegiat al boierilor. Singura solutie a crizei din principate era inlocuirea prin forta a celor de la putere.

Proclamatia de la Pades

Astfel ca, in ziua de 23 ianuarie/4 februarie 1821, la Pades, Tudor Vladimirescu cheama la lupta ”norodul romanesc”. In istorie, aceasta zi ramane cunoscuta ca Proclamatia de la Pades. Redam si noi in cele ce urmeaza un fragment din unul dintre cele mai importante acte de independenta ale romanilor:

Fraților locuitori ai Țării Românești, veri de ce neam veți fi! Nici o pravilă nu oprește pe om a întâmpina răul cu rău! Șarpele când îți iasă înainte, dai cu ciomagul să-l lovești, ca să-ți aperi viața, care mai de multe ori ni se primejduiește din mușcarea lui. Dar pe balaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre, zic, atât cele bisericești, cât și cele politicești, până când să-i suferim a ne suge sângele din noi? Până când să le fim robi? Veniți dar, fraților, cu toții, cu rău să pierdem pe cei răi, ca să ne fie nouă bine!(..) Proclamatia de la Pades 1821.

Pe langa chemarea la arme a poporului, Tudor va duce si o campanie diplomatica menita a impiedica interventia strainilor in Muntenia. Comitetul ramas la conducere, dupa moartea lui Alexandru Sutu, a facut tot posibilul pentru inabusirea si impiedicarea pandurilor sa ajunga la Bucuresti.

Revolutia de la 1821. ''Declaratia de razboi'' impotriva fanariotilor din tara
Revolutia de la 1821. ”Declaratia de razboi” impotriva fanariotilor din tara: Miscarea revolutionara de la 1821. Sursa foto: patriotii.ro

Tudor Vladimirescu a rezistat timp de trei saptamani. A purtat lupte aprige cu trupele ostile din principate si a reusit sa ajunga pana la Dunare. Declansarea miscarii Eteria, coroborata cu lupta grecilor si cu declaratia lui Alexandru Ipsilanti, au dus la complicarea miscarii revolutionare romanesti. Conducatorul Eteriei facuse o declaratie mincinoasa cu privire la ajutorul Rusiei in lupta antifanariota.

Revolutia de la 1821: ”Declaratia de razboi” impotriva fanariotilor din tara

Pandurii nu vor pierde controlul asupra tarii si isi continua marsul spre Bucuresti la 28 februarie/ 12 martie. 800 de arnauti, 2.000 de cavaleri si 6.000 de ostasi se vor alatura lui Tudor Vladimirescu in lupta pentru independenta.

Revolutia de la 1821. ''Declaratia de razboi'' impotriva fanariotilor din tara
Revolutia de la 1821. ”Declaratia de razboi” impotriva fanariotilor din tara: Bucurestiul in timpul revolutiei de la 1821 – bariere de control si centre fortificate. Sursa foto: Valentin Pescaru/Wikipedia.or

Pandurii lui Vladimirescu au ales calea Slatina-Serbanesti(Olt)-Tecuci(Teleorman)-Vadu Lat(Giurgiu). Tudor isi va anunta venirea prin trimiterea unei delegatii la Divanul tarii. Aceasta cerea unirea fortelor romane. Nebagat in seama, la 16/28 martie, mosneanul Tudor Vladimirescu va lansa o alta proclamatie catre locuitorii capitalei. Efectivele ostii pandurilor ajunsesera la aproximativ 20.000 de oameni si aveau controlul Oltului, iar Divanul tarii se hotaraste sa colaboreze.

Revolutia de la 1821. ''Declaratia de razboi'' impotriva fanariotilor din tara
Revolutia de la 1821. ”Declaratia de razboi” impotriva fanariotilor din tara: Tudor Vladimirescu si pandurii. Sursa foto: istorie-pe-scurt.ro

La 21 martie/21 aprilie 1821 pandurii, in frunte cu Tudor Vladimirescu vor marsalui triumfal pe Podul Calicilor (Calea rahovei) din Bucuresti. Va ramane la conducere pana in luna mai a aceluiasi an. Pentru a evita orice conflict cu Eteria, va incheia tratative cu Divanul tarii, prin care cele doua puteri vor coexista.

Revolutia de la 1821 a adus sfarsitul epocii fanariote si alegerea domnitorilor pamanteni. Odata cu acest eveniment vor fi puse bazele si ”Partidei Nationale”,care va lupta pentru independenta Principatelor Romane.

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...