O roca de carne dulce, budinca ariciului, paun de martipan, crema de zahar ars ca zapada sunt retete ce au condus la revolutia din bucatarie. Astfel de experimente realizau doamnele inaltei societati, in Anglia secolului al XVII-lea, aratand lumii intregi ca gatitul si stiinta nu sunt domenii total diferite.

Intr-o lume a barbatilor, femeile se revoltau in bucatarie

„Observati cand va plimbati… si apoi munca voastra va veni mai natural”. Cartile de bucate, de obicei nu incepeau asa, dar pentru Hannah Woolley bucataria si stiinta nu erau atat de diferite.

Revolutia din bucatarie. Experimentele doamnelor in secolul al XVII-lea
Revolutia din bucatarie. Experimentele doamnelor in secolul al XVII-lea: The gentlewomans companion, Hannah Wolley. Sursa foto: atlasobscura.com/ wellcomeimages.org

In anul 1661, o premiera pentru acele vremuri, Woolley va publica The Ladies Directory: Choice Experiments and Curiosities of Preserving, potrivit Atlas Obscura. Catalogul doamnelor: Experimentele de alegere si curiozitatile conservarii ii vor aduce succesul autoarei. Ea va deveni prima femeie din Anglia care a lansat un manual de uz casnic. Femeile din toate clasele sociale savurau aceste carti, incercand sa inteleaga fiecare fraza. In secolul al XVII-lea prea putine domnisoare si doamne erau instruite in scoli, acestea fiind locul de formare, in special, al barbatilor.

Revolutia din bucatarie: Hannah Woolley – Martha Stewart a secolului XVII-lea

Prajituri, retete cu carne, jeleuri, dar pe langa acestea, in cartea lui Woolley erau notate tot felul de experimente. Experimente culinare prin care aceasta Martha Stewart a secolului XVII incuraja doamnele sa le realizeze imitand natura. Ce spuneti de budinca ariciului? Este una dintre retele pe care Woolley o incuraja. Tinerele doamne erau sfatuite sa foloseasca migdale si stafide pentru a crea un arici dulce identic cu animalul.


Revolutia din bucatarie. Experimentele doamnelor in secolul al XVII-lea
Hannah Woolley, prima femeie care a scris un manual de uz casnic si din care a castigat bani. Sursa foto: Wikipedia.org

Revolutia in bucataria anglo-saxona a coincis cu perioada in care stiinta intrase pe un fagas al experimentelor. Chiar daca, aparent erau la poluri opuse, Hannah Woolley va demonstra ca bucataria si stiinta au lucruri in comun.

Revolutia din bucatarie. Experimentele doamnelor in secolul al XVII-lea
Experimente in bucatarie. Sursa foto: atlasobscura.com

Femeile observau natura si o imitau prin experimentele din bucatarie prin metode proprii empirice. La ,,polul opus”, Societatea Regala, constituita din intelectuali, facea acelasi lucru, doar ca in beneficiul stiintei.

In anul 1667, cand Margaret Cavendish, scriitoare, filosof, om de stiinta va vizita Societatea Regala pentru a observa cateva experimente legate de culori, observatii la microscop, lichide nu va fi primita cu ochi buni de catre oponentii barbati.

Revolutia din bucatarie. Experimentele doamnelor in secolul al XVII-lea
Margareth Cavendish, scriitoare, om de stiinta, sustinatoare a femeilor. Sursa foto: Wikipedia.org
Revolutia din bucatarie. Experimentele doamnelor in secolul al XVII-lea
Revolutia din bucatarie. Experimentele doamnelor in secolul al XVII-lea: Grounds of Natural Philosophy, 1668, Margaret Cavendish. Sursa foto: atlasobscura.com

Insa, Woolley sau Cavendish au continuat sa revolutioneze bucataria englezeasca a secolului XVII, si multe dintre bucatele de atunci se pastreaza si astazi.

Revolutia din bucatarie: Noi experimente- delicii culinare

Inventivitate, asta era cuvantul care caracteriza bucataria britanica in acele vremuri. Doamnele reuseau sa realizeze adevarate obiecte artizanale pe care le prezentau la vreo receptie sau banchet spre admiratia celor prezenti. Aceste opere culinare nu aratau doar calitatile gospodaresti, ci si modul in care studiul naturii era aprofundat.

Iata ce indicatii stiintifice erau date pentru reteta de crema de zahar ars:

,,Cand veti observa ca arata ca zapada, o puteti scoate”. Astfel, pentru a obtine textura perfecta doamenele observau mai intai cum arata si se simte zapada. Iar pentru a replica ceva din natura pe masa, femeile se dedicau studiul naturii.

Revolutia din bucatarie. Experimentele doamnelor in secolul al XVII-lea
Retetele Anglie in secolul al XVII-lea. Sursa foto: atlasobscura.com

In cartea ,,The Queen-Like Closet”, Woolley dadea indicatii detaliate despre ,,A rock in Sweete Meats”-o roca de carne dulce, care trebuia sa imite perfect o bucata de stanca. De altfel, paunul din martipan cu pene reale era piesa culinara favorita in lumea buna.

In bucatarie se produceau adevarate alchimii, distilari ale siropurilor, esentelor de fructe, flori sau plante, chiar disecari de animale pentru a le umple cu diverse garnituri.

In timp ce in anul 1590 era inventat microscopul, iar in 1665 Robert Hooke publica Micrographia, o carte prin care explica ca observarea lucrurilor aduce cunoasterea stiintifica. Astfel, observarea stricta a doamnelor, prin metode proprii, era esentiala pentru stiinta. Observarea lumii inconjuratoare si replicarea constatarilor personale erau impartasite lumii intregi. Testarea retetelor sau crearea propriilor unelte au condus la o adevarata revolutie in bucataria doamnelor.

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.