Roald Amundsen ramane in istorie ca fiind unul dintre cei mai iscusiti exploratori ai Polului Sud si Polului Nord. La inceputul anilor 1900 se crease o ”cursa imaginara” pentru cucerirea taramurilor inghetate. O cursa finantata de guverne, exploratori, oameni dornici sa isi depaseasca limitele ori oameni de stiinta.
Roald Amundsen. Primul om care a cucerit taramul inghetat al Polului Sud
Roald Amundsen s-a nascut la 16 iulie 1872 in orasul Fredrikstad din provincia Ostfold din Norvegia. Inca din copilarie era pasionat de calatoriile polare, asta si datorita familiei sale cu vechi traditii la carma vaselor norvegiene.
In perioada 1903-1906, Amundsen reusise sa traverseze pentru prima oara in istorie Pasajului de Nord-Vest, din Groenlanda pana in Alaska. Odata cu expeditia ambitioasa el a descoperit calea maritima ce facea accesul din Oceanul Atlantic in Oceanul Pacific.
Dupa acest rasunator succes, Amundsen isi dorea sa faca calatoria vietii sale: sa ajunga pe taramurile inghetate ale Polului Nord. Va primi ajutor de la Fridtjof Nansen, care ii va imprumuta nava sa de explorari arctice, botezata Fram.
In acesti ani, expeditiile polare fascinau, avand tot mai multi adepti, creandu-se un fel de cursa pentru cucerirea celor doi poli. In decurs de doar doi ani(1908-1909), Frederick Cook si Robert Peary au facut marele anunt de a fi ajuns la Polul Nord.
Astfel ca, pentru Amundsen fusese o lovitura destul de grea. Isi imagina ca va culege laurii, ca primul om care a condus o expeditie la Polul Nord. Insa, ce se anunta era mult mai palpitant si mai primejdios.
Cel care va schimba tendinta si va da startul unei intreceri imaginare va fi exploratorul englez Robert Scott. Acesta va anunta in anul 1910 ca doreste sa ajunga la Polul Sud.
Odata ce Amundsen va afla de intentiile colegului, isi va indrepta atentia catre aceeasi destinatie si va porni intr-o cursa contra cronometru.
Marea competitie se anunta!
Amundsen era unul dintre cei mai pregatiti exploratori. Facuse parte din Expeditia Antarctica belgiana sau ”Belgica”, din care a facut parte si Emil Racovita. In perioada 1903-1906, condusese vasul Goja prin Pasajul de Nord-Vest. La data de 11 mai 1926, Amundsen va fi primul om care va survola Polul Nord. Iar asta o va face dintr-un dirijabil, botezat Norge, alaturi de Umberto Nobile, constructorul masinariei.
Amundsen va porni in marea expeditie, alaturi de alti 4 camarazi, la data de 3 iunie 1910, din Oslo. Isi va anunta echipajul de schimbarea planului in ultimul moment, cand vor ajunge in Madeira si se vor indrepta catre Polul Sud. Ii va scrie o scrisoare capitanului Robert Scott, care si el tinea traiectoria vasului catre acelasi loc. Mesajul lui era urmatorul: „va informez ca expeditia imbarcata pe nava Fram se indreapta in acest moment spre Antarctica”.
2824 de kilometri in 94 de zile la o viteza medie de 30 de kilometri pe zi
Exploratorul nostru ambitios isi va instala tabara din Antarctica, in Golful Balenelor, la 14 ianuarie 1911. Roald Amundsen ii va da un nume sugestiv: ”Casa Fram”-Framheim.
Robert Scott si echipajul sau vor fi impresionati de ceea ce vor gasi in tabara norvegianului. Dar in special, de cei 130 de caini adusi de Amundsen in aceasta expeditie.
Asaltul final al Polului Sud va fi pornit de exploratori la data de 19 octombrie 1911. Amundsen, alaturi de Bjaaland, Hanssen, Wisting si Hassel se vor folosi pentru drumul lor inghetat de 4 sanii si 52 de caini.
Cei 5 temerari, pregatiti temeinic pentru aventura vietii lor, au ales o alta ruta, ce le-a scurtat calatoria cu 21 de zile. Explorand insula Axel Heiberg au atins Polul Sud la 14 decembrie 1911, cu o luna inaintea britanicului Robert Scott. In urma lor, exploratorii vor lasa, ca dovada a trecerii lor prin aceste meleaguri, un cort negru si o scrisoare in care era relatata intreaga expeditie. Drumul de intoarcere, care a durat 41 de zile, a fost unul fara peripetii. Echipa a revenit triumfatoare, la baza Framheim, la 25 ianuarie 1912.
Cu ambitie, dorinta si spirit de competitie, marea expeditie de la Polul Sud durase 94 de zile. Echipajul strabatuse teritoriul inghetat, 2824 de kilometri, cu o viteza de 30 de km/zi.
Raold Amundsen: Laurii maririi s-au risipit prea devreme
La 7 martie 1912, echipajul de la bordul navei Fram a ajuns la Hobart, Australia, iar cei 5 membrii se bucurau de succesul asteptat.
La scurt timp va veni si vestea mortii celui cu care intrase in competitie pentru cucerirea Polului Sud, Robert Scott. Isi pierduse viata, alaturi de echipajul sau la intoarcerea spre tabara din cauza conditiilor meteo nefavorabile.
Nici Roald Amundsen nu va avea alt sfarsit. Acesta va muri la Polul Nord, incercand sa il salveze pe cel care crease dirijabilul Norge cu care survolase Polul, Umberto Nobile. Echipajul dirijabilului ”Italia” se prabusisera la Polul Nord in luna mai a anului 1928. O intreaga desfasurare de forte internationale au condus echipaje pentru salvarea acestora, printre care si Amundsen, care a fost dat disparut.