fbpx

Rolul istoriei. Discursul memorabil al lui Mihail Kogalniceanu

Mihail Kogalniceanu a fost unul dintre cei mai influenti intelectuali romani. S-a nascut la Iasi, pe 6 septembrie 1817, intr-o familie de mari boieri. Numele sau poate proveni de la raul Cogalnic, din judetul basarabean Orhei. Viitorul intelectual a primit educatie sub atenta indrumarea a calugarului Gherman Vida, apoi a studiat la Paris, dupa care a urmat cursurile de istorie, la Universitatea din Berlin.

Mihail Kogalniceanu. Sursa foto: wikipedia.org
Mihail Kogalniceanu. Sursa foto: wikipedia.org

Omul politic

- Publicitate -

Cariera politica stralucita a inceput odata cu a sa coloborare cu printul Mihail Sturdza. Mihail Kogalniceanu a ocupat functia de prim-ministru al Romaniei la 11 octombrie 1863, in timpul domniei lui Cuza. Sub domnia lui Carol I a fost ministru al Afacerilor Externe. In aceasta perioada, Romania a devenit stat independent. Personalitate marcanta a generatiei sale, cu experienta politica si abilitate diplomatica, Kogalniceanu a fost si lider al Partidului National Liberal.

Adunare Ad-Hoc
Adunare Ad-Hoc

Mihail Kogalniceanu este autorul ”Dorintelor partidei nationale din Moldova”, petitie ce a stat la baza ideologiei Revolutiei de la 1848, din Moldova.

Omul de cultura

Mihail Kogalniceanu a fost, totodata, si un important om de cultura al secolului al XIX-lea. Acesta a scris Letopisetele Valahiei si Moldovei, fiind traducator si publicist. Kogalniceanu este cel care a pus bazele revistei ”Dacia Literara”, pe 30 ianuarie 1840. In primul articol al revistei scria despre cum un scriitor nu trebuie sa imite, sa nu faca traduceri mediocre. Tot in cadrul articolului vorbea despre crearea unei literaturi nationale, inspirata din natura, folclor, istorie, despre unitatea limbii. A pus bazele curentului literar pasoptist. Acesta a publicat o serie de opere, impreuna cu poetul Vasile Alecsandri si Ion Ghica.

24 noiembrie 1843

Pe 24 noiembrie, in anul 1843, Mihail Kogalniceanu rostea discursul inaugural la Academia Mihaileana din Iasi. Acesta era intitulat „Cuvant de deschidere al celui dintai curs de istorie nationala”. In celebrul discurs omul politic, omul de cultura, defineste istoria si rolul ei in constiinta nationala.

Academia Mihaileana a fost prima institutie de invatamant superior din Moldova, precursoare a Universitatii din Iasi si Colegiului National.

Colaj cu primele pagini din ''Istoria. De la Valahia la Moldova si a valahilor transdanubieni si ''Dorintile partidei nationale din Moldova''. Sursa foto: wikipedia.org
Colaj cu primele pagini din ”Istoria. De la Valahia la Moldova si a valahilor transdanubieni si ”Dorintile partidei nationale din Moldova”. Sursa foto: wikipedia.org

Istoricii afirma ca, autoritatile de la acea vreme nu au primit bine discursul cu tenta romantica-nationalista, tinut de Kogalniceanu. Insa, discursul emotionant a influentat generatia pasoptista, precum si studentii romani de la Universitatea din Paris. Pe langa Mihail Kogalniceanu, la Academie mai erau profesori: Eftimie Murgu, Ion Ionescu de la Brad si Ion Ghica.

Redam si noi o parte a discursului, in cele ce urmeaza:

”Domnilor! După priveliștea lumii, după minunele naturii, nimică nu este mai interesant, mai măreț, mai vrednic de luarea noastră aminte decăt Istoria. Istoria, Domnilor mei, dupre zicerea autorilor celor mai vestiți, este adevărata povestire și infățoșare a întămplărilor neamului omenesc; ea este resultatul vrâstelor și a experiinții. Se poate dar cu drept cuvânt, numi glasul sămințiilor ce au fost și icoana vremii trecute. Karamzine în alte cuvinte o numește testamentul lăsat de cătră strămoși strănepoților, ca să le slujească de tălmăcire vremii de față și de povățuire vremii viitoare.

În această privire atăt de importantă, istoria, după Biblie, trebuie să fie, și a fost totdeauna, cartea de căpitenie a popoarelor și a fieștecărui om îndeosebi; pentru că fieștecare stare, fieștecare profesie află în ea reguli de purtare, sfat la îndoirile sale, învățătură la neștiința sa, îndemn la slavă și la fapta bună […]„Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională” tinut de Mihail kogalniceanu la Academia Mihaileana din Iasi.

Continutul discursului facea referire si la romanii care traiau in Moldova, Tara Romaneasca, Imperiul Austro Ungar si cel Rus:

„…țara mea este orice loc de pe Pământ unde se vorbeste românește, și istoria națională este istoria întregii Moldove și Țării Românești, și cea a fraților din Ardeal.”

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...