Romania in lumini si umbre. 1909-1919

Pagini de jurnal despre cum arata Romania in viziunea unei canadience

5396

„Romania in lumini si umbre. 1909-1919″ scrisa de catre Ethel Greening Pantazzi, a fost publicata in anul 1921.

Cartea a fost scrisa in cei 7 ani  in care autoarea a trait in orasul de la Dunare, Galati, impreuna cu sotul ei, capitanul de port, Vasile Pantazzi.

PREZENTAREA CARTII

Volumul debuteaza cu prezentarea Romaniei, precum cea a secolului al XV-lea. Autoarea scrie despre primele impresii in orasul carpatin, despre acomodarea in noua locuinta si contactul cu primele obiceiuri locale.

In  paginile cartii autoarei canadiene, meleagurile noastre par a fi desprinse dintr-un jurnal de calatorie, cu mici amanunte, precum scrierea si traducerea aproape exacta in limba romana a unor cuvinte ce reprezinta dansuri traditionale, obiceiuri, mancare. (hora, cozonac, haiduci)

Galati, aprilie 1909

Ieri dimineata ne-am trezit la Predeal, un orasel carpatin aflat chiar la granite dintre Ungaria si Romania, intampinati de razele soarelui. Privind nerabdatoare pe fereastra vagonului, am vazut pe peron o multime animate de tarani invesmantati in straie de sarbatoarea. […]

[…] Am aflat ca Romania este Dacia antica, ‘Dacia Felix’ a poetilor latini.

Odata cu intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial viata familiei Pantazzi se schimba radical. Familia se retrage in capital moldava, insa neajunsurile materiale ii determina sa plece la Odessa. Aici nu gasesc liniste, din contra, sotul autoarei este arestat, iar nefericitul eveniment conduce la intalnirea canadiencei cu celebru colonel Joseph Whiteside Boyle care o ajuta sa puna la cale salvarea comandorului. Dupa terminarea Primului Razboi Mondial, Vasile Pantazzi este delegat in cadrul Conferintei de Pace de la Paris si astfel, familia Pantazzi ajunge in capitala luminilor, la un deceniu de la nunta.

Ethel Greening Pantazzi

S-a nascut la Hamilton, in provincia canadiana Ontario, la data de 19 iunie 1880, intr-o familie de imigranti englezi stabiliti in colonia britanica de peste oceanul Atlantic.

Se casatoreste cu romanul Vasile Pantazzi, capitan in portul Galati in anul 1908 si ramane aici timp de 7 ani. Timp prielnic pentru inceperea scrierii cartii ce avea sa zugraveasca Romania in culori, precum un pictor care isi deseneaza panza.

DETALII SUPLIMENTARE

Titlu:,,Romania in lumini si umbre. 1909-1919”

Autor: Ethel Greening Pantazzi

Editura: Humanitas

Anul aparitiei: 2015

Limba: Romana

Traducere: Constantin Ardeleanu si Gabriela Debita

Numar pagini: 312

ISBN: 978-973-50-4962-1