Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri pornea, in anul 1910, in aventura vietii sale, alaturi de prietenii sai. Mandri de origini vor imbraca straie populare si vor incalta opincile strabunilor. Pasul ii va purta pe poteci necunoscute, in cele mai indepartate locuri si in cele mai spectaculoase orase.

Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri

Cine a fost Dumitru Dan? Un bun geograf, dedicat profesor de geografie si un pasionat globe-trotter. Asa am putea sa il caracterizam pe romanul care s-a nascut la Buhusi, intr-o familie elena. Ce a facut remarcabil de-a lungul existentei sale? A devenit primul om din lume care a facut inconjurul lumii, in opinci.

Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri. Ce l-a motivat si care au fost provocarile de pe drum
Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri. Ce l-a motivat si care au fost provocarile de pe drum: Dumitru Dan. Sursa foto: adevarul.ro

Povestea a inceput in anul 1910, intr-o camera studenteasca. Dumitru Dan, impreuna cu ai sai colegi de la Sorbona, Paul Parvu, Gheorghe Negreanu si Alexandru Pascu se decid sa isi depaseasca limitele. In acel an, Parisul gazduia concursul organizat de Touring Club France, potrivit topromani.ro.

Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri. Ce l-a motivat si care au fost provocarile de pe drum
Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri. Ce l-a motivat si care au fost provocarile de pe drum: Dumitru Dan, Paul Parvu, Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu. sursa foto: historia.ro

Curiosi, in floarea varstei si cu idei marete, cei trei tineri decid sa se inscrie in cursa vietii lor. Aleg sa faca inconjurul lumii, pe jos si sustinuti financiar din propriul buzunar. Premiul pus in joc de catre clubul francez consta in 100.000 de franci francezi. Condusi de vise, fascinati de expeditia lui Magellan si inspirati de romanul lui Jules Vernes, peste 200 de persoane se inscriu in competitie.

Ce l-a motivat si care au fost provocarile de pe drum?

Marea provocare avea sa le poarte pasii pe drumuri nestiute, in cele mai izolate locuri, unde pericolele ii asteptau la tot pasul. Dumitru Dan ia initiativa si propune organizatorilor sa le permita pregatirea dinaintea calatoriei in Romania.

Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri. Ce l-a motivat si care au fost provocarile de pe drum
Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri. Ce l-a motivat si care au fost provocarile de pe drum: opinci. Sursa foto: canal2.md

Cei 4 prieteni se intorc in tara si cum pasesc pe plaiuri natale incep pregatirea asidua care le va asigura un start bun. Din antrenament vor face parte invatarea limbilor straine, dobandirea cunostintelor de meterorologie, studiaza cartografia si etnografia. Se calesc, strabatand zilnic 50 de kilometri, pe drumuri de munte, prin campiile romane, trecand prin fiecare anotimp.

Tot ce tinea de ei au facut, problema ramanea insa partea financiara. Pentru a putea strange banii necesari ocolul Pamantului tinerii vor sustine spectacole folclorice, imbracati in portul popular romanesc.

Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri: Ocolul Pamantului in 6 ani

La 1 aprilie 1910 incepe marea aventura care se va transforma intr-o experienta marcanta pentru tot restul vietii. Pe parcursul calatoriei, Pascu va muri intoxicat cu opium in India, Parvu va deceda la New York, fiindu-i afectate picioarele de gerul Siberiei, iar Negreanu a picat in prapastiile Chinei.

Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri. Ce l-a motivat si care au fost provocarile de pe drum
Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri. Ce l-a motivat si care au fost provocarile de pe drum: Ocolul Pamantului. sursa foto: elldor.info

Dumitru Dan este singurul supravietuitor care reuseste sa vina in tara, dupa ce va rupe aproape 500 de opinci si va arunca alte 28 de costume traditionale. Ocolul Pamantului l-a purtat pe 5 continente, a traversat 3 oceane, a vazut 74 de tari, 30 de colonii si 1.500 de orase. O poveste unica, de povestit nepotilor, dar care il va marca pentru totdeauna.

Pe fondul politicilor mondiale si a izbucnirii Primului Razboi Mondial, calatorul nostru se va intoarce acasa. Va continua cursa, parcurgand 10.000 de kilometri in 1923. Premiul oferit de francezi in anul 1910, in anii de dupa razboi, nu mai avea aceeasi valoare

Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri. Ce l-a motivat si care au fost provocarile de pe drum
Romanul care a mers pe jos 100.000 de kilometri. Ce l-a motivat si care au fost provocarile de pe drum: Dumitru Dan. Sursa foto: puterea.ro

Aceasta performanta a ramas neegalat, calatoria facuta de Dumitru Dan a fost inscrisa in anul 1985, in Cartea Recordurilor.

Dumitru Dan se stinge din viata la 4 decembrie 1978, in Buzau si va fi inmormantat in Cimitirul Eroilor