Afla de unde provine salutul inconfundabil al lui Hitler

1635
Afla de unde provine salutul inconfundabil al lui Hitler
Afla de unde provine salutul inconfundabil al lui Hitler: un salut copiat de la americani dupa modelul Bellamy(juramantul de loialitate fata de stat). Sursa foto: tirgumureseanul.ro

Salutul lui Hitler cu mana ridicata in aer, in fata si cat mai dreapta a ramas intiparit pe retina multora care au avut de suferit in perioada nazismului. Cu un cult al personalitatii dezvoltat, dictatorul german avea pretentia ca acest salut sa fie precedat de vorbele: ,,Heil Hitler”- ,,Salut, Hitler”, ,,Heil, mein Führer”-,,Salut, conducatorul meu!”. Partidul Nazist a adoptat acest semn, devenit o infractiune in Germania, Austria sau Cehia, in anul 1930.

Afla de unde provine salutul inconfundabil al lui Hitler
Afla de unde provine salutul inconfundabil al lui Hitler: Charlie Chaplin in filmul ,,The Great Dictator”-1940. Sursa foto: miseshispano.org

Heil Hitler – un salut copiat de pe continentul american

Poate veti fi uimiti sa vedeti o fotografie realizata intr-o scoala din America a anului 1915, in care copiii sunt surprinsi salutand precum Adolf Hitler. Nimic intamplator, fotografia nu are niciun trucaj si nici nu este vorba despre adorarea Führerului. Este salutul Bellamy, un gest ce completa ”Juramantul de Loialitate”(Pledge of Allegiance) fata de drapelul si statul american si pe care l-a copiat Hitler in perioada nazismului.

Afla de unde provine salutul inconfundabil al lui Hitler
Afla de unde provine salutul inconfundabil al lui Hitler: Salutul Bellamy in scolile americane. Sursa foto: laprogressive.com

Salutul Bellamy, inspiratie pentru Adolf Hitler si fascisti

Primul salut Bellamy a fost facut in data de 12 octombrie 1892, de aproximativ 12 milioane de copii din scolile americane. Acestia au facut ,,juramantul de loialitate” pentru a comemora 400 de ani de la calatoria lui Columb.

”Ii dau dreptate drapelului meu si Republicii pentru care se afla, o natiune indivizibila – cu libertate și dreptate pentru toti.”versiunea originala a angajamentului lui Bellamy.

La 14 iunie 1954, Congresul a creat o noua varianta, cunoscuta astazi de catre toti americanii: 

„Ii dau dreptate pavilionului Statelor Unite ale Americii si republicii pentru care stau, o natiune sub Dumnezeu, indivizibila, cu libertate si dreptate pentru toti”.

,,Salutul de pavilion”, asa cum mai este cunoscut ,,Salutul Bellamy”, a fost descris de ministrul Francis Bellamy. Cel care a fost autorul angajamentului american-juramantul de loialitate.

Afla de unde provine salutul inconfundabil al lui Hitler
Afla de unde provine salutul inconfundabil al lui Hitler: Scoala din America-1915. Sursa foto: Wikipedia.org

Ulterior, in anii ’20,’30 si ’40, fascistii au adoptat ,,salutul roman”, iar nazistii au creat ,,salutul nazist”inspirati de americani. Similitudinea cu salutul Bellamy a creat confuzie, iar americanii au renuntat la el, inlocuindu-l cu ,,salutul din inima”. Cod al steagului ce a fost modificat in timpul presedintelui Roosevelt, la 22 decembrie 1942.