Stiati ca racheta a fost descrisa in urma cu aproximativ 500 de ani? Schita primei rachete din Europa a fost redactata de catre militarul si inventatorul Conrad Rudolf Haas, intre anii 1529-1556. Acest document face parte din Manuscrisul de la Sibiu. Opera vizionara, pentru acele vremuri, a fost redescoperita in 1961, de istoricul Doru Todericiu, care a studiat cu atentie aceasta scriere medievala.

Manuscrisul de la Sibiu sau ”Coligatul de la Sibiu”

Manuscrisul mai este cunoscut si sub denumirea de ”Coligatul de la Sibiu”. Documentul neobisnuit a fost scris in limba germana, contine 392 de file, trei studii de arta militara si 203 ilustratii colorate.

Manuscrisul de la Sibiu. Sursa foto: ancientcode.org
Manuscrisul de la Sibiu. Sursa foto: ancientcode.org

Austriacului Conrad Rudolf Haas ii apartine al treilea studiu, in care descrie constructia si utilizarea rachetei in trei trepte. Celelalte file din manuscris apartin unui angajat al Sibiului, Hans Haasenwein, care descrie probleme pirotehnice si de balistica. Si cateva file, apartin unui autor nesemnat, ce a folosit ideile stategului militar Berthold Schwartz.

Schitele tehnice din manuscris sunt insotite si de ilustratii color, care arata pas cu pas cum functioneaza si ce parti componente au rachetele.

Schita colorata. Sursa foto: cunoastelumea.ro
Schita colorata. Sursa foto: cunoastelumea.ro

Conrad Haas a fost un militar și inventator austriac, care a trait intre anii 1509-1576. Acesta a ocupat functia de Sef al Arsenalului in Sibiu, in anul 1556. Hans a fost preocupat de intarirea capacitatii de lupta a trupelor imperiale. Astfel ca, in 1529, continua studii despre tehnologia rachetelor si redacteaza Varia II 374. Acesta este numele sub care apare manuscrisul in Arhivele Statului din Sibiu. Documentul este considerat cel mai vechi in istoria rachetei.

Cand a fost redescoperit Manuscrisul de la Sibiu

Lucrarea vizionara, pentru acele vremuri, a fost redescoperita in 1961, de istoricul Doru Todericiu. A publicat 7 ani mai tarziu, ”Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400-1569)”.

Schitele lui Haas. Sursa foto: commons wikimedia.org
Schitele lui Haas. Sursa foto: commons wikimedia.org

Este greu de spus daca Hans a reusit sa construiasca o racheta dupa planurile sale, dar legendele locului spun ca in Sibiul anului 1550 s-ar fi reusit o astfel de performanta, fara a exista insa si dovezi. Inaintea manuscrisului de la Sibiu, polonezul Kazimierz Siemienowicz concepe si el o schita despre racheta, ce apare in tratatul Artis Magnae Artilleriae, scris in anul 1650.

 Manuscris Sibiu. Sursa foto: cunoastelumea.ro
Manuscris Sibiu. Sursa foto: cunoastelumea.ro

Inventatorul Conrad Haas nu s-a limitat doar la conceperea rachetei in trei trepte. El a descoperit noi compozitii pentru combustibili, a proiectat baterii de racheta, aripi in forma literei delta pentru aceasta, rampe de lansare pentru dispozitivele balistice, chiar si ”casuta zburatoare”.

Patru secole mai tarziu, inginerul și fizicianul Hermann Oberth, avea sa-si aduca contributia la dezvoltarea astronauticii si a tehnologiei de fabricare a rachetelor.