fbpx
Acasa Inventii si Inovatii Schiul nautic...

Schiul nautic. Cum apare un nou sport, dintr-o joaca

In urma cu 96 de ani, aventurierul american, Ralph Samuelson din Minnesota, in varsta de 18 ani, inventa un nou sport dintr-o joaca. Mai mult un pariu cu el insusi, a luat schiurile destinate zapezii si le-a pus pe apa. Locul pentru marile teste a fost lacul Pepin din Lake City, Minnesota, iar incercarile au durat 2 zile. Frații au experimentat câteva zile până în 2 iulie 1922, când Ralph a descoperit că înclinarea înapoi, cu sfaturi de schi, duce la schiurile de apă de succes. Fără îndoială, Samuelson inventase un nou sport.

Schiul nautic. Cum apare un nou sport, dintr-o joaca
Schiul nautic. Cum apare un nou sport, dintr-o joaca: Ralph Samuelson. Sursa foto: Wikipedia.org

- Publicitate -

Schiul nautic. Cum apare un nou sport, dintr-o joaca
Atunci cand ceea ce faci este pasiune- Lake City, 1924. Sursa foto: lakecityhistoricalsociety.org

Schiul nautic: Primele incercari

Samuelson, un impatimit al schiului pe zapada s-a gandit ca distractia ar fi mult mai mare daca pe timpul verii schiurile si-ar gasi o alta intrebuintare. Asa a ajuns, impreuna cu fratele sau pe Lacul Pepin ca sa incerce ,,noul sport”, insa fara niciun succes, cei doi s-au scufundat. Dupa teste esuate, Samuelson va face un nou model de schiuri, mai late, usor curbate si varfurile ridicate ca sa se potriveasca modalitatii de tragere pe apa – cu barca.

Schiul nautic. Cum apare un nou sport, dintr-o joaca
Schiul nautic. Cum apare un nou sport, dintr-o joaca. Sursa foto: snowest.com

Potrivit revistei Vault, Samuelson ,,a fixat o curea de piele in mijlocul schiurilor pentru a-si tine picioarele in loc, a cumparat 100 de metri de cordon pentru a fi folosit ca o franghie de remorcare ….a facut un inel de fier, pentru a-i servi ca maner, pe care l-a izolat cu banda.” Acesta era, fara indoiala, inceputul unui sport.

Schiul nautic. Cum apare un nou sport, dintr-o joaca
Inventatorul schiurilor de apa. Sursa foto: minnesotamonthly.com

Succesul lui Samuelson

Cu corpul inclinat, varfurile schiurilor iesite din apa si tras de diferite ambarcatiuni, asa a tinut 15 ani Samuleson spectacole nautice si a invatat lumea sa schieze. In anul 1925, americanul devenea primul saritor de schi pe apa din lume, de pe o platforma partial in apa.

Primele schiuri patentate au fost cele ale lui Fred Waller din Huntington, New York – Dolphin AkwaSkees, in anul 1925.

Ralph Samuelson nu s-a gandit niciodata sa obtina brevet pentru inventia sa si multi ani Waller a fost cel recunoscut ca inventator al schiului nautic.

Schiul nautic. Cum apare un nou sport, dintr-o joaca
Ralph Samuelson intre schiuri. Sursa foto: walkerart.org

De abia in anul 1966, Asociatia Americana de Schi l-a recunoscut pe Samuelson drept cel care inventase schiul pe apa.

Schiul nautic. Cum apare un nou sport, dintr-o joaca
Schiul nautic. Cum apare un nou sport, dintr-o joaca. Sursa foto: thoughtco.com

Schiul nautic a devenit repede un hobby si un sport favorit care nu tinea cont de varsta, sex ori nationalitate. Primele spectacole au fost organizate la Centrul de Progrese din Chicago si Atlantic City Steel Pier in 1932. Ulterior, in 1939, s-au organizat si primele campionate nationale de schi pe apa in Long Island, iar cel mondial a avut loc in Franta anului 1949. Cu o asa amploare era necesara si o compania care sa realizeze barci dedicate schiului pe apa, asa a aparut MasterCraft in 1968. In anul 1977, Comitetul Olimpic SUA a recunoscut acest sport si performerii sai.

- Publicitate -
Surse:Thought

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...