Daca am deslusit, cu ceva timp in urma, numele cartierelor din Bucuresti, a venit randul si al unui scurt istoric al numelor judetelor din Romania. Vom afla, in randurile ce urmeaza, ca fiecare localitate sau judet din tara vine cu o poveste. Iata semnificatiile judetelor in care v-ati nascut, locuiti sau doar sunteti in trecere.
Litera A
Pastrand o ordine alfabetica, primul judet de pe lista noastra este Alba, care a fost infiintat in anul 1968. Pe raza acestuia, in cei 6.000 de kilometri patrati, traiesc laolalta mai multe etnii, invatand in fiecare zi sa fie o comunitate. Dar de unde numele de Alba? Termen latin, Alba, adica alb, a fost sursa de inspiratie, asta si datorita zidurilor cetatii medievale care inconjoara orasul Alba-Iulia.
Indreptandu-ne catre Arad, aflam ca numele judetului ia seama de la Orod. Sau ,,cavaler al Regelui Ungariei, Stefan I”, ce a cucerit Transilvania in secolele XI-XIII. Ulterior, localnicii au schimbat denumirea in actualul ,,Arad”, mentionat in ,,Cronica pictata de la Viena”.
Si Argesul are o poveste. Se pare ca numele sau vine de la raul ce scalda zona, dacii numindu-l Argessos.
Scurt istoric al judetelor din Romania: Litera B
Ne oprim in Bacau ca sa aflam, de fapt, mai nimic. Povestile locale spun ca numele judetului ar proveni de la o capetenie de pe aceste meleaguri, numita Bako. Alte povesti locale spun ca insusi zeul vinului, Bacchus, ar fi fost sursa de inspiratie.
Nici Bihorul nu este mai prejos, judetul Crisanei ar avea influente sarbo-traco-dacice. Si explicam imediat cum: in lb.sarba ,,vihor”=volbura, iar ,,Biharea”=doua posesiuni), numele cetatii ar fi putut da idei.
In limba slavona, judetul Bistrita-Nasaud are inteles de apa repede, iar germanii il numesc ,,Nussdorf”-,,Satul nucilor”. Un taram plin de istorie, unde Maria Terezia a Austriei a ridicat o granita militara numita Districtul Graniceresc Nasaud. Acesta a existat timp de 90 de ani, iar trupele militare au luat parte la 133 de batalii.
Botosanii isi au originea de la numele unui boier de prin partile acestea. Cele 148 de iazuri, dar si personalitati marcante, precum Enescu si Luchian, fac cinste acestei zone.
Fosta Tara Barsei, Kronstadt, asa cum este numit in limba germana Brasovul are urmatoarele etimologii. 1.provine de la cuvantul ,,brad”; poate avea influente slave-Barsa, Barsov si in final Brasov sau Pecenege (pegenegii-popor nomad turcofon din Asia Centrala).
Braila,,,Bhreg”-pisc vertical sau ,,braiglia”, asa cum numeau dacii acest judet ce s-ar traduce prin ,,negustorie de vite”.
Potrivit cercetarilor lui Vasile Pravan, originea cuvantului Buzau este tracic.
Litera C
Primul in lista, la litera C, ne apare falnic, Caras-Severin, ce si-a gasit inspiratie in raul Caras, de provenienta sarbo-croata. Pentru ca Kras, desemneaza o zona calcaroasa, iar acest judet intruneste perfect aceasta caracteristica.
,,Calaras”este un cuvant folosit in Tara Romaneasca, in Evul Mediu, si inseamna ,,corp militar auxiliar”. Astfel, se explica etimologia judetului Calarasi.
Clujul vine de la latinescul ,,Clusium”, adica ,,castru medieval”.
Frumoasa Constanta are origini cat se poate de bizantine. Imparatul Constantin cel Mare a denumit aceasta asezare Constantiana dupa numele surorii sale.
Cu origini indo-europene, Covasna ne impresioneaza cu locurile sale. Scris ,,Kovasna”, care insemana ,,caldut” face cu trimitere la izvoarele cu ape termale din zona.
Litera D
Stiati ca particula ,,ov” din componenta cuvantului Dambovita poate arata originea sa slavona? Insa, numele judetului pare a veni de la raul cu acelasi nume ce trece cand domol, cand repede prin localitatile componente.
Dolj vine din slava, termenul ,,dolu” avand sens de ,,vale” si raul ,,Jiu”, ,,Jiul de vale”.
Litera G
In timpuri stravechi judetul Galati era populat de tribul celtic al galilor, ceea ce confirma numele sau. O alta varianta, acceptata de istorici, pare a fi originea cumana. ,,Galat”,preluat din arabescul ,,kalhat”, ar denumi o fortareata.
Prin secolul al XIV-lea, genovezii, ajunsi pe plaiuri romanesti, fondau orasul Giurgiu. Pe langa cultura si obiceiuri au adus cu ei si limba natala, asa se face ca au botezat orasul dupa Sfantul Gheorghe, ,,San Giorgio”, patronul orasului natal.
Gorj – In limba slava ,,gora” e munte si raul ,,Jiu”- adica Jiu de munte.
Scurt istoric al judetelor din Romania: Litera H
Cat despre Harghita, o varianta posibila ar fi originea semitica a acestui cuvant, unde ,,har” inseamna ,,deal” sau ,,munte”.
Hunedoara isi are originile in limba maghiara, unde ,,Hunyad” si ,,vara” semnifica cetatea lui Hunyad.
Litera I
Ialomita are corespondent in limba slavona, unde ,,ialov” inseamna ,,pustiu”.
Prin secolul I, in partile Iasiului de azi locuia populatia sarmatica Iazygi. Poate asa se explica cum Iasiul, potrivit lb.sanskrite si hindi, ce au corespondent in sarmatica, aduc cuvantul,,yash” care inseamna,,faima”.
Ilfov, pentru ca si el are particula ,,ov”, denumirea sa arata originea slavona.
Litera M
Influentele traco-dacice se arata in cazul denumirii judetului Maramures, compus din ,,mara”-,,stanca si Mures.
Mehedinti, in limba maghiara, particula ,,mehed” ar insemna ,,stupina”. De aceea vechea stema a acestui judet avea reprezentate reginele stupului, albinele.
Mures deriva de la raul cu acelasi nume ca al judetului, iar in vremea dacilor acesta era cunoscut drept, Maris.
Litera N
In zona Neamtului se cunosc multe povesti ale cavalerilor teutoni care au ridicat pe aceste pamanturi si o cetatea mareata. Astfel, Neamt are inteles german.
Litera O
Stiati ca Oltul(raul), in vremea strabunilor daci era numit Alutus? De aici si denumirea judetului din sudul tarii.
Litera P
Si judetul Prahova a imprumutat numele slavon, de la raul care trece prin aceste meleaguri.
Litera S
Satu Mare are la baza origini pure germane, astfel se intelege de ce Satmarul(zothmar-capetenie) era atat de drag reginei Gisella in secolul al XI-lea. Daca ne gandim ca latinescul ,,silva” inseamna padure, aflam de unde provine numele Salajului. Si Sibiul are radacini latine, raul Cibin suportand formele ,,Cibiensis sau Cibinium”.
Cei care au intemeiat Suceava se pare ca s-au lasat inspirati de arbustii de soc, iesind un nume de judet si de rau.
Litera T
Ajungand in Teleorman, aflam ca acest cuvant are o forma apropiata de cea a lui ,,deliorman”, de origine cumana, care inseamna ,,padure nebuna”
Romanii au numit raul Timis -Tibisis si astfel judetul a luat aceeasi denumire.
Tulcea are in componenta sa particula ,,cay”, ce vine din limba turca si inseamana rau, apa curgatoare.
Scurt istoric al judetelor din Romania: Litera V
Si Judetul Vaslui, are turcescul sufix ,,uj”, care, la fel ca si in cazul termenului Tulcea, ar insemna o apa curgatoare.
Valcea are influente slave, dar si latine. In slavona ,,valk” inseamna lup, iar in limba latina ,,vallicella” semnifica o vale ingusta – valcea. Si ultimul judet din lista noastra, Vrancea, pare ca imprumuta caracteristicile limbii romane vehi, unde ,,franc” insemna ,,occidental”.