Ce s-ar intampla daca, in urma unor dezastre ecologice, naturale sau razboaie, Planeta nu ar mai fi aceeasi pe care o stim, iar viata ar disparea? Nu suntem departe de acest scenariu, exista multi specialisti care prevad un viitor sumbru al Terrei. Mai ales din cauza faptului ca, omenirea consuma resursele Planetei intr-un mod alarmant si da inapoi poluare. Salvarea pentru formele de viata care ar putea popula Planeta dupa noi, vine de la un grup de cercetatori. Acestia au lansat ideea de a crea o banca de seminte, un loc in care sa fie depozitate specii diferite de seminte, de pe intreg globul pamantesc.

Astfel, a aparut Depozitul International Svalbard de Seminte, Svalbard International Seed Vault (SISV). Moderna Arca a lui Noe a fost construita sub un munte de pe insula norvegiana Spitsbergen, din arhipelagul Svalbard, Norvegia. Depozitul se afla la 1300 de kilometri de Polul Nord. Acesta gazduieste mostre de seminte in dublura, copii ale rezervelor pastrate in bancile de gene din toata lumea.

Cum a fost facut

Seiful este administrat de guvernul norvegian, Trustul Global al Diversitatii Culturilor Agricole si Centrul Nordic de Resurse Genetice. Seiful de seminte al lumii a fost construit pe 26 februarie 2008. Acesta este un loc care va putea pastra aproximativ 4,5 milioane de seminte ale speciilor de pe glob. Arhipelagul Svalbard a fost ales pentru a gazdui acest seif datorita stabilitatii seismice si datorita calitatii solului arctic (permafrost). Acestea permit pastrarea in conditii optime a materialului si o conservare la -18 grade Celsius.

Seiful Global de Seminte Svalbard. Sursa foto: wcpltn.wordpress.com
Seiful Global de Seminte Svalbard. Sursa foto: wcpltn.wordpress.com

Proiectul a fost finantat de catre guvernul Norvegiei si a costat peste 9 milioane de dolari. Depozitul de seminte a fost sapat in muntele de gresie, la 120 de metri adancime. Mostrele de seminte sunt aduse in folii de aluminiu si sunt depozitate in cadrul seifului de otel, cu ziduri de 1 metru grosime. Constructia astfel realizata va permite pastrarea semintelor chiar si in eventualitatea topirii calotelor de gheata.

Tunelul pana la seif. Sursa foto: commons.wikimedia.org
Tunelul pana la seif. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Care ii este rolul

In conditiile de pastrare expuse mai sus, temperatura optima, sigilare si securitate, depozitul ar putea pastra, timp de sute de ani, semintele majoritatii culturilor agricole. In prezent, seiful pastreaza aproximativ 1,5 milioane de mostre din diferite specii de plante. Pe viitor, depozitele depind de numarul tarilor care vor avea interesul de a-si conserva culturile. In lume exista 1.400 de banci nationale de gene cu diferite seminte.

Fiecare mostra depusa in seif poate contine un numar maxim de pana la 500 de seminte. Printre tarile care si-au asigurat bancile de gene se numara: Irlanda, SUA, Canada, Elvetia, Columbia, Mexic, Siria, Norvegia, Olanda etc.

Containere de stocare a semintelor. Sursa foto: commons.wikimedia.org
Containere de stocare a semintelor. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Conservarea in Depozitul International de Seminte este un serviciu gratuit, Norvegia detine depozitul, iar tarile care trimit esantioanele sunt propietarii semintelor. Atunci cand semintele unei specii de plante va disparea din natura, tara deponenta va primi o copie din buncarul arctic.

Seiful are un aspect futurist, este dotat cu oglinzi metalice care sa reflecte soarele pe timp de zi, iar noaptea sa se vada in intuneric. Conceptul apartine artistului norvegian Dyveke Sanne.

Svalbard noaptea. Sursa foto: descopera.ro
Svalbard noaptea. Sursa foto: descopera.ro