fbpx

Semintele Revolutiei din ’89. Revolta de la Brasov

Perioada 1947-1989 a fost cunoscuta ca fiind perioada comunista din Romania. La carma tarii in Republica Socialista Romana se afla, unicul partid politic, Partidul Comunist Roman. Revolta de la Brasov, din 15 noiembrie 1987 este evenimentul politic care anunta indepartarea regimului comunist de la putere.

Semintele revolutiei din decembrie ‘89

Semintele revolutie din decembrie’89 au fost plantate inca din anul 1986 cand, mai multi muncitori din tara erau nemultumiti de conditiile de munca.

- Publicitate -

In orasele industriale precum Cluj-Napoca si Iasi, mai exact pe platforma Nicolina incep conflictele spontane si ajung ulterior, si in Brasov. Puternic industrializat, Brasovul devenise cel mai puternic centru muncitoresc din tara.

Ne amintim de platforme industriale precum Rulmentul Brasov, Tractorul Brasov, Steagul Rosu, IAR Ghimbav. Muncitorii acestor uzine beneficiau de locuinte de serviciu si aveau venituri cu mult peste media tarii. Astfel ca, masurile draconice luate de catre Nicolae Ceausescu in 1982, de a reduce datoriilor externe, au adus orasul in colaps economic. Pe acest fond de instabilitate, la Brasov, (pe 15 noiembrie 1987) izbucneste revolta.

Revolta de la Brasov

Pe 14 noiembrie 1987 la inteprinderea Steagul Rosu, sectia 440 Matrite, muncitorii pornesc primele proteste. Inceteaza lucrul si opresc utilajele din uzina din cauza platii pe jumatate a salariului cuvenit. Conducerea nu le raspunde, atmosfera devine incendiara, iar salariatii decid sa ceara socoteala la sediul Partidului Comunist Roman.

Protestatarii de la Uzina Steagul Rosu scandau: ‚’’Vrem banii nostri,’’Vrem mancare si caldura’’, Vrem lumina si caldura’’, ‚’Vrem paine fara cartela’’.

Revolta de la Brasov. Sursa foto: adevarul.ro

Pe drum, pana in centrul orasului Brasov, mii de oameni li s-au alaturat, muncitori de la Fabrica Tractorul Brasov, fabrica Hidromecanica, oameni de pe strada si studenti. Multimea ajunsa la sediul Comitetului Judetean de Partid a luat cu asalt cladirea, a vandalizat, a rupt portretele cu Ceausescu, a spart geamurile si a pus pe foc, in piata din centrul Brasovului, tot ce amintea de perioada comunista. Exista date conform carora, in aceea zi, au fost arestati de catre armata si Securitate, 300 de protestatari.

Studentii ies in strada

Dupa incidentele petrecute la intreprindere, 3 studenti de la Facultatea de Sivicultura, in semn de solidaritate cu cei arestati, Catalin Bia, Horia Serba si Lucian Silaghi, protesteaza in fata cantinei. Pe pancarte erau scrise urmatorul mesaj: ”Muncitorii arestati nu trebuie sa moara”. Bineinteles, acestia sunt arestati, iar in campus apar grafitti de sustinere  si manifeste.

Securitatea ancheteaza

Pentru a se anihila propaganda impotriva randuirii socialiste si pentru identificarea protestatarilor sunt adusi anchetatori de la Inspectoratele de Militie si de Securitate din toata tara. Ancheta de la Brasov a fost condusa sub imperiul torturii si a declaratiilor falsificate. Printre cei care au coordonat ancheta, identificati de cei arestati, ii amintim pe generalul Nicolae Neagu, Generalul-maior de securitate Emil Macri, adjunctul ministrului de interne si seful Militiei, generalul-locotenent Constantin Nuta, acestia doi din urma fiind trimisi si la Timisoara, in decembrie 1989.

Revolta de la Brasov. Sursa foto: jurnalulnational.ro

Ca o marturie peste timp a celor petrecute la Brasov sta cartea ‚’’Ziua care nu se uita. 15 noiembrie 1987, Brasov’’ scrisa de Marius Oprea si Stejarel Olaru. In carte apar si fragmente-marturii ale celor anchetati.

Procesul

Inaintea procesului, pe 1 decembrie 1987 conducerea intreprinderii Steagul Rosu este demisa pentru ca nu a reusit sa stopeze ”actul huliganic”.

Pe 3 decembrie, Judecatoria Brasov da Sentinta penala nr.2823 in cazul protestelor de la Brasov din 15 noiembrie 1987. In aceasta zi sunt condamnati 61 de muncitori pentru ultraj si tulburarea linistii publice, cu pedepse cuprinse intre 6 luni si 3 ani. Contractele de munca ale celor 61 de muncitori de la intreprindere au fost anulate. Cei condamnati au fost trimisi  in resedinte impuse din tara, fiind atent supravegheati de catre Securitate si Militie.

Concluziile semintei Revolutiei din decembrie ’89 – Revolta de la Brasov

Putem concluziona prin a spune ca Revolta de la Brasov a fost un eveniment marcant, o lovitura de stat pentru regimul comunist care isi pusese sperantele in sindicatele de partid. Revolta de la Brasov a condus catre miscarea populara care va inlatura comunismul din Romania, in decembrie 1989.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...