Singurul fotograf al Unirii din 1918. O viata de poveste si o moarte rusinoasa pentru statul roman

Samoila Marza a fost fotograful Marii Adunari Nationale de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918. Singurele clisee, cu multimea adunata intru unitatea poporului, sunt opera fotografului roman. Datorita lui, pastram vie memoria intamplarilor din cea mai importanta zi a Romaniei.

Cine a fost Samoila Marza

Samoila Marza s-a nascut pe 18 septembrie 1886, la Galtiu, judetul Alba. Este recunoscut ca fiind fotograful Unirii, lui ii apartin singurele clisee fotografice din acea zi istorica pentru poporul roman. Fotograful provine dintr-o familie de tarani cu foarte multi copii. Dupa terminarea liceului, parintii l-au trimis ca ucenic la fotograful sibian Iainek, de unde a furat tainele artei fotografice.

- Publicitate -

Samoila Marza. Surasa foto: wikipedia.org
Samoila Marza. Surasa foto: wikipedia.org

In Primul Razboi Mondial a fost recrutat in armata austro-ungara si trimis pe front la Riga si in Italia, unde era incadrat in serviciul topografic si fotografic al armatei. Dupa terminarea conflictului mondial, Samoila Marza avea sa fie la Viena, in anul 1918. Aici reuseste sa suprinda cateva cadre cu sfintirea primului steag tricolor al Consiliului National Roman Militar, in prezenta generalului Boeriu, a lui Iuliu Maniu si alti militari.

Viena, 14 noiembrie 1918. Sfintirea drapelului Consiliului National Roman Militar. Sursa foto: wikipedia.org
Viena, 14 noiembrie 1918. Sfintirea drapelului Consiliului National Roman Militar. Sursa foto: wikipedia.org

Ajunge in tara natala, cu 4 zile inainte de Marea Unire si pleaca, pe 1 decembrie, spre Alba-Iulia, nu inainte de a face 3 fotografii impreuna cu satenii din Galtiu.

Consatenii fotografului Marii Uniri, Samoila Marza care se indreptau spre Alba-Iulia. Sursa foto: europa fm.ro
Consatenii fotografului Marii Uniri, Samoila Marza care se indreptau spre Alba-Iulia. Sursa foto: europa fm.ro

Fotograful Marii Uniri

Samoila Marza, alaturi de sateni, a ajuns la Alba-Iulia pe o vreme urata, carand pe bicicleta sa aparatul cu burduf, trepiedul si cliseele de sticla. Trebuie mentionat faptul ca, Marza nu a fost angajat fotograf pentru marele eveniment, si astfel, nu a avut voie in sala unirii, neavand ”credentional”-permis de acces. A ramas afara, alaturi de multime si a reusit sa surprinda 5 cadre cu Marea Adunare Nationala, din cetatea Alba-Iuliei.

Marea Unire de la 1 decembrie 1918 surprinsa de fotograful Samoila Marza. Sursa foto: wikipedia.org
Marea Unire de la 1 decembrie 1918 surprinsa de fotograful Samoila Marza. Sursa foto: wikipedia.org

A facut 3 fotografii multimii, iar in 2 fotografii a reusit sa surprinda tribunele oficiale la care era citit actul unirii Transilvaniei cu Romania. Act citit in fata Marelui Sfat National, de catre dr. Aurel Vlad si episcopul Iuliu Hossu. Din sala Unirii nu exista niciun cadru, deoarece fotograful german, angajat special pentru acest eveniment, nu s-a mai prezentat.

Marea Unire 1 decembrie 1918. Sursa foto: adevarul.ro/ Muzeul Nationat al Unirii
Marea Unire 1 decembrie 1918. Sursa foto: adevarul.ro/ Muzeul Nationat al Unirii

In anul 1919, Samoila Marza isi publica fotografiile, in albumul intitulat ”Marea adunare de la Alba Iulia in chipuri”. Albumul a fost mentionat in ziarul ”Alba Iulia”si la Conferinta de Pace de la Versailles. Exemplare ale albumului au fost trimise regelui Ferdinand I, prim-ministrului I.C Bratianu, presedintelui Consiliului Dirigent, Iuliu Maniu, generalului Mathias Berthelot si altor personalitati de la acea vreme.

Declaratia de la Alba Iulia, citita de Iuliu Hossu. Sursa foto: wikipedia.org
Declaratia de la Alba Iulia, citita de Iuliu Hossu. Sursa foto: wikipedia.org

Fotografiile lui Marza au fost foarte apreciate, regele l-a facut furnizor al casei regale, Berthelot i-a inmanat un abonament de calatorie pe toate caile ferate franceze, iar Nicolae Iorga il mentioneaza in memoriile sale. Dupa evenimentele de la Alba-Iulia, cariera sa a cunoscut un avant nesperat, Samoila Marza a luat parte la multe dintre evenimentele regale si la diverse serbari locale, fiind si decorat de autoritati, la 10 de ani de la Marea Unire.

O viata de poveste si o moarte rusinoasa pentru statul roman

Fotograful Marii Uniri, furnizor al casei regale, Samoila Marza a folosit acelasi aparat de fotografiat intreaga sa activitate. A fost nevoit, din cauza saraciei, sa vanda cliseele cu unele dintre cele mai importante evenimente istorice surprinse in cariera sa.

In anul 1967, directorul Muzeului unirii din Alba-Iulia, prof.dr. Gheorghe Anghel a cumparat aparatului fotografului roman si clisee Marii Uniri. Samoila Marza, incantat de banii primiti de la muzeu, si-a cumparat un aparat nou. Avea sperante si isi dorea sa fotografieze semicentenarul Unirii. Reuseste sa realizeze un alt album, semanator cu cel din anul 1919, insa nu mai apuca sa-si vada implinite visele. Samoila Marza moare, pe data de 19 decembrie 1967, intr-o saraciei lucie si este inmormantat in cimitirul Maieri, din Alba-Iulia.

Marturii ale vietii traite cu lipsuri financiare apar in cartea ”Braziise frang dar nu se indoiesc”scrisa de Ion Gavrila Ogoranu.

Fotograful Unirii, ramane pentru totdeauna in amintirea urmasilor:

”Fotograful care umbla cu bicicleta dintr-un sat în altul”, spune cumnata sa, Galeni Marza, din satul Galtiu, aflat la 6 kilometri de Alba Iulia.

Cu mandrie isi aminteste si nepotul fotografului Unirii, Radu Marza:

”Omul era devotat acestei meserii, venea de multe ori prin satul nostru si facea poze.  Pentru ca, cand zici Galtiu, zici Samoila Marza, zici fotograful Unirii, ne-am gandit acum, câtiva ani, cand eram consilier local la Primarie, sa-i ridicam un bust la intrare in Galtiu, cu aparatul la brau. Sa stie toata lumea ca el a facut pozele de la Marea Unire, un eveniment extraordinar”.

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. Foarte interesant articolul.Nu cunoșteam acest detaliu.Felicitări!OAMENII minunați nu sunt pusi in lumina.

    • Va multumim pentru aprecieri. Speram sa scoatem la lumina povesti interesante, personalitati marcante, evenimente care au schimbat lumea, iar d-voastra sa fiti cititorul nostru fidel. Va dorim o minivacanta reusita!

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...