fbpx
Acasa Istoria lumii Skylab 4. Mis...

Skylab 4. Misiunea care s-a transformat in unica greva spatiala

Skylab 4, 3 persoane si o misiune ce se anunta importanta. Asta pana cand, pe data de 28 decembrie 1973, membrii echipajului au refuzat sa mai lucreze. Asa se intampla ca astronautii nostri au reusit sa ”inscrie” prima si singura greva spatiala care a intrat in istoria omenirii.

Skylab 4: Misiunea – greva

Statia spatiala experimentala Skylab 4 a celor de la NASA, devenea, in urma cu 45 de ani, scena unor intamplari neobisnuite.

- Publicitate -

Nemultumiti de programul de lucru, Gerald P. Garr, Edward G. Gibson si William R. Pogue au declansat revolta in spatiu. Programul astronautilor cuprindea peste 6.000 de ore de munca, o munca de Sisif si cel putin 4 iesiri in spatiu pentru diverse experimente. Misiunea spatiala era menita a nota cateva observatii despre marele astru, Soarele, a planetei Pamant, dar si cum se comporta cometa Kohoutek in trecerea ei pe langa Terra. care urma să treacă prin apropierea Terrei.

Misiunea NASA a fost lansata pe 16 noiembrie 1973 si ar fi trebuit sa dureze 84 de zile. Timp in care cei trei astronauti ai Skylab 4 au facut eforturi supraomenesti pentru a duce la bun sfarsit sarcinile primite.

Echipajul a rezistat in acest ritm alert 6 saptamani, dupa care au cedat fizic si pshic. 28 decembrie 1973 fiind prima zi a lor de revolta. Cei trei au oprit orice mijloc de comunicare cu NASA si s-au bucurat de ”vacanta” in spatiu.

In momentul cand Skylab 4 a reluat comunicatiile cu NASA, autoritatile spatiale au fost de acord sa negocieze. Dupa indelungi discutii, ambele tabere au fost multumite. Astfel ca, astronautii au primit o noua lista cu sarcini, ce le permitea sa aiba un program normal. Ambele tabere au primit ce au vrut si multumiti, misiunea a fost dusa la bun sfarsit. Odata reveniti pe Pamant, Garr, Gibson si Pogue nu au au mai fost vreodata alesi pentru o alta misiune in spatiu.

Dar si NASA a avut ceva de invatat din aceasta experienta. Au constientizat nevoile umane, au echilibrat volumul de munca, cu rezultate foarte bune in misiunile din anii ce au urmat.

- Publicitate -

3 COMENTARII

  1. Skylab 4 a fost o misiune plina de provocari si suspans. Demonstrarea curajului si vointei astronautilor, trudind pentru a descoperi ceva mai mult despre Universul in care traim, iar apoi refuzand sa lucreze pe motive legitime, face parte din istoria omenirii. E un moment de istorie care ne aminteste ca, uneori, este necesar sa luam decizii si sa ne asumam anumite riscuri pentru a aprecia valoarea adevarata a lucrurilor.

  2. Demonstrarea curajului si vointei astronautilor, trudind pentru a descoperi ceva mai mult despre Universul in care traim, iar apoi refuzand sa lucreze pe motive legitime, face parte din istoria omenirii. E un moment de istorie care ne aminteste ca, uneori, este necesar sa luam decizii si sa ne asumam anumite riscuri pentru a aprecia valoarea adevarata a lucrurilor.

  3. Un articol foarte interesant. E un moment de istorie care ne aminteste ca, uneori, este necesar sa luam decizii si sa ne asumam anumite riscuri pentru a aprecia valoarea adevarata a lucrurilor.

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...