Skylab 4. Misiunea care s-a transformat in unica greva spatiala

705
Skylab 4. Misiunea care s-a transformat in unica greva spatiala
Skylab 4. Misiunea care s-a transformat in unica greva spatiala. Sursa foto: https://www.worldatlas.com/articles/skylab-mutiny-the-one-and-only-strike-in-space.html

Skylab 4, 3 persoane si o misiune ce se anunta importanta. Asta pana cand, pe data de 28 decembrie 1973, membrii echipajului au refuzat sa mai lucreze. Asa se intampla ca astronautii nostri au reusit sa ”inscrie” prima si singura greva spatiala care a intrat in istoria omenirii.

Skylab 4: Misiunea – greva

Statia spatiala experimentala Skylab 4 a celor de la NASA, devenea, in urma cu 45 de ani, scena unor intamplari neobisnuite.

Nemultumiti de programul de lucru, Gerald P. Garr, Edward G. Gibson si William R. Pogue au declansat revolta in spatiu. Programul astronautilor cuprindea peste 6.000 de ore de munca, o munca de Sisif si cel putin 4 iesiri in spatiu pentru diverse experimente. Misiunea spatiala era menita a nota cateva observatii despre marele astru, Soarele, a planetei Pamant, dar si cum se comporta cometa Kohoutek in trecerea ei pe langa Terra. care urma să treacă prin apropierea Terrei.

Misiunea NASA a fost lansata pe 16 noiembrie 1973 si ar fi trebuit sa dureze 84 de zile. Timp in care cei trei astronauti ai Skylab 4 au facut eforturi supraomenesti pentru a duce la bun sfarsit sarcinile primite.

Echipajul a rezistat in acest ritm alert 6 saptamani, dupa care au cedat fizic si pshic. 28 decembrie 1973 fiind prima zi a lor de revolta. Cei trei au oprit orice mijloc de comunicare cu NASA si s-au bucurat de ”vacanta” in spatiu.

In momentul cand Skylab 4 a reluat comunicatiile cu NASA, autoritatile spatiale au fost de acord sa negocieze. Dupa indelungi discutii, ambele tabere au fost multumite. Astfel ca, astronautii au primit o noua lista cu sarcini, ce le permitea sa aiba un program normal. Ambele tabere au primit ce au vrut si multumiti, misiunea a fost dusa la bun sfarsit. Odata reveniti pe Pamant, Garr, Gibson si Pogue nu au au mai fost vreodata alesi pentru o alta misiune in spatiu.

Dar si NASA a avut ceva de invatat din aceasta experienta. Au constientizat nevoile umane, au echilibrat volumul de munca, cu rezultate foarte bune in misiunile din anii ce au urmat.