Lumea mondiala a spionajului s-a bucurat si de prezenta, aparent, fragila a femeilor. Spioane celebre au condus operatiuni secrete periculoase, au facut filaj, au creat comando-uri, au demis oficialitati. Marile guverne si Serviciile Secrete nu s-au sfiit sa recruteze femei pentru operatiuni ample puse la cale, in timpul razboiului. Farmecul, inteligenta, curajul de care au dat dovada, de-a lungul anilor, fac din urmatoarele frumuseti periculoase cele mai cunoscute spioane.

Mata Hari

I se mai spunea femeia cu o mie de fete si ramane in istorie, ca fiind cea mai celebra spioana a tuturor timpurilor. Numele sau adevarat a fost Margareth Geertruida Zelle si s-a nascut in Tarile de Jos, in anul 1876. Dupa casatoria sa cu un ofiter olandez, Campbell MacLeord, Mata Hari isi va folosi farmecele si calitatile cu care a inzestrat-o mama natura. In timpul Primului Razboi Mondial se va face remarcata ca dansatoare, spioana si curtezana.

Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie
Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie. Mata Haria. Sursa foto: Wikipedia.org

De altfel, Mata Hari poate fi considerata cea care a pus bazele dansului lasciv, streaptease, cunoscuta pentru scenele de nuditate si costumele sale de dansatoare. Spectacolele ei au ajuns pe scenele celor mai importante orase precum : Berlin, Paris, Viena, Madrid, dar si alte capitale. Se invartea in cele mai inalte cercuri, reusind sa obtina informatii de la oameni importanti ai vremii.

A fost spion al Frantei si Germaniei, iar dublul rol i-a adus si sfarsitul. Serviciile secrete franceze au interceptat un mesaj radio transmis Berlinului, in care un soldat german descria activitatile spionului cu nume de cod H-12, identificat cu Mata Hari. A fost acuzata de inalta tradare, iar la 15 octombrie 1917 a fost executata in Franta.

Spioane celebre: Josephine Baker

Freda Josephine McDonald s-a nascut in St.Louis, statul Missouri in anul 1906. Crescuta in cartierele sarace ale Americii anilor 1900, Josephine a jucat in spectacole de vodevil. In urma actiunilor rasiste de pe teritoriul american, aceasta se va muta in Franta, unde va cunoaste rapid celebritatea, fiind cap de afis al spectacolelor cabaretului Folies Bergere.

Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie
Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie,Josephine Baker. Sursa foto: thefaimouspeople.com

Datorita spectaculului ”La Folie du Jour”, in care Baker a dansat intr-o fusta cu 16 banane, a fost admirata de oameni importanti. Cei mai renumiti au fost Pablo Picasso, E.E. Cummings si Ernest Hemingway. ”Black Venus” sau ”Black Pearl”, asa cum era poreclita Josephine, a primit de-a lungul activitatii ei peste 1000 de cereri in casatorie. Odata cu declansarea razboiului, Josephine va furniza informatii importante despre cei care frecventau renumitul cabaret din Paris.

Americanca de culoare a sustinut Rezistenta Franceza, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, condusa de Charles de Gaulle. Datorita abilitatilor sale, Josephine a fost prima americanca ce a primit cea mai inalta distinctie franceza, Croix de Guerre.

Virginia Hall

”Camile”, ”Germaine”, ”Diane”, ”Marie” sunt numele de cod sub care a activat ca spioana americana Virginia Halla, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Nemtii au poreclit-o ”Artemis”, considerand-o cel mai periculos spion al aliatilor. Va rata o cariera diplomata, in urma unui accident de vanatoare din Turcia. Astfel, va lucra pentru Special Operations Executive la Londra -Executivul de Operatiuni Speciale.

In Franta a condus serviciile Rezistentei Franceze, sub numele de cod Diane, iar cand tara a fost ocupata de nazisti a reusit sa fuga in Spania. S-a intors in Franta unde a coordonat serviciile rezistentei franceze si cand tara sa a intrat in mainile germanilor, Virginia de abia a scapat, fugind in Spania. Datorita eforturilor sale a primit distinctia de Membru al Ordinului Imperiului Britanic.

Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie
Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie. Virginia Hall. Sursa foto: CIA.gov

In anul 1944, Virginia a fost recrutata si de Office of Strategic Services-Serviciile Secrete Americane. Datorita activitatii sale a fost decorata cu Legiunea de Onoare in grad de cavaler, i s-a acordat distinctia Croix de Guerre si a fost declarata Membru al Ordinului Imperiului Britanic. Din anul 1950, pana la pensionare, va lucra pentru CIA.

Spioane celebre: Belle Boyd

Isabella Marie Boyd s-a nascut in anul 1843, in Martinsburg, West Virginia, America. In timpul Razboiul Civil American a activat ca spioana americana, cu numele de cod Belle Boyd si ”Cleopatra Secesiunii”.

Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie
Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie. Belle Boyd. Sursa foto: civil-war-facts.com

Fara a dori o viata de spion, aceasta a furnizat informatii dintr-un accident. Parintii sai au arborat steagul Confederatiei, iar soldatii au patruns in casa. Belle l-a impuscat pe unul dintre soldati si a fost tinuta sub supraveghere. Astfel, ea obtinea informatii despre Uniune, de la paznic si le transmitea generalului Stonewall Jackson. A fost decorata cu Southern Cross of Honor. In anul 1866 se va intoarce in S.U.A, dupa ce in anul 1864 se casatorea in Anglia, si isi va povesti amintirile de razboi, in cadrul unui turneu.

Violette Szabo

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Violette Szabo a fost agent secret pentru Executivul de Operatiuni Speciale din Londra. Frantuzoaica Violette, nascuta Bushell, a preluat misiuni speciale importante, dupa ce sotul sau a murit pe front in batalia de la El Alamein. Pentru faptele sale brave a primit Crucea George, Croix du Guerre si Medaille de la Resistance.

Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie
Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie. Violette Szabo. Sursa foto: .iwm.org.uk/Wikipedia.org

In anul 1945 va fi executata de nemti, cand actiunile ei de sabotare a liniilor de comunicatie germane vor fi deconspirate. Dupa indelungi torturi suportate, la varsta de numai 23 de ani, aceasta va fi omorata. O matusa de-a sa a facut eforturi pentru a sustine Muzeul Violette Szabo, unde puteti afla mai multe informatii AICI.

Spioane celebre: Krystyna Skarbek

O alta femeie-spion celebra a fost poloneza Krystyna Skarbek, ce a activat pentru Executivul de Operatiuni Speciale(SOE) Franta si MI6, sub numele de cod ”Pauline” si ”Christine Granville”. Dupa ce nazistii au ocupat Polonia, Krystyna s-a alaturat Rezistentei Poloneze, adunand toate informatiile despre trupele germane si trimitandu-le britanicilor. Arestata de doua ori in Germania a reusit sa evadeze, organizand si trupele de guerila franceze.(maquis)

Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie
Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie. Krystyna Skarbek. Sursa foto: londynek.net

Krystyna a reusit sa negocieze eliberarea conducatorilor acestor trupe. Dupa eforturile sale a fost declarata erou si a primit Crucea George si Croix Guerre. Se spune ca agentul Vesper Lynd din faimoasa serie”James Bond” a lui Jan Fleming, prieten al polonezei ar fi fost inspirat de viata ei.

Veturia Goga

Veturia Goga a fost sotia poetului Octavian Goga, dar ramane cunoscuta ca fiind una dintre cele mai malefice spioane romance. Inainte de casatoria sa, Veturia a avut o cariera muzicala apreciata, a cantat alaturi George Enescu la Ateneul Roman, a cantat la curtea regala, in calitate de doamna de onoarea a Reginei Elisabeta a II-a. De asemenea, a cantat la Opera Regala din Berlin, iar fiul celebrului Richard Wagner, impresionat de vocea sa, a ajutat-o sa cante la Festivalul de la Bayreuth.

Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie
Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie. Veturia Goga so Octavian Goga. Sursa foto: adevarul.ro

Aici a avut ocazia sa il cunoasca pe Adolf Hitler, pe care il cucereste. Veturia va fi singurul translator roman, accepat de Fuhrer, in dicutiile sale cu Antonescu. Se spune ca mariajul sau cu poetul Octavian Goga si om politic al vremii, a fost unul dintre planurile incredintate de serviciile germane.

Ultimul descendent al lui Octavian Goga, profesorul de la Universitatea de la Sorbona, Mircea Goga, povesteste cu lux de amanunte actiunile de spionaj ale Veturie, in cartea numita ”Privighetoarea lui Hitler”.

Spioane celebre: Vera Atkins

In anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, o femeie de origine romana, nascuta in anul 1908 la Galati, isi punea amprenta asupra spionajului mondial. Provenita dintr-o familie bogata, a avut o pregatire extraordinara: a luat lectii de calarie, stia sa cante la instrumente muzicale, cunostea mai multe limbi si a studiat la Sorbona si Londra. Datorita inteligentei sale, Maria Vera Rosenberg, ajunge, in anii 1930, consilier financiar al regelui Carol al II-lea.

Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie
Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie. Vera Atkins si investigatorii crimelor de razboi Stephen-Stewart si Bad-Oeynhausen in 1946. Sursa foto: thetimes.co.uk

A lucrat pentru SOE, sub numele de cod Vera Atkins-nume de familie al mamei sale, de origine rusa. De-a lungul activitatii sale de spionaj a condus operatiuni importante de terorism si sabotaj impotriva nazistilor, a pregatit ziua”Z”a debarcarii in Normandia, a infiintat propriul comando si a investigat disparitia a 118 agenti britanici disparuti. Autoritatile franceze ii vor acorda Legiune de Onoare in anul 1987 pentru activitatea sa in Rezistenta Franceza si pentru eliberarea de sub ocupatia germana.

Jan Fleming, scriitor al seriei”James Bond” si fost spion pentru Serviciul de Operatii Speciale britanic, a creat personajul Moneypenny, fiind inspirat de Vera.

Spioane celebre: Elena Constantinescu

Elena Constantinescu a activat ca spion, sub numele Helen O’Brien, pentru MI5 SI MI6 din Marea Britanie. Frumoasa romanca s-a nascut in Bucuresti in 1925 si a fost fascinata de viata de noapte, inca din adolescenta, visand sa aiba propria ei afacere. Dupa uciderea primului sau sot s-a mutat la Londra, unde s-a angajat ca dansatoare in clubul lui Jimmy O’Brien, viitorul sot.

Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie
Spioane celebre. Frumuseti periculoase care au facut istorie. Elena Constantinescu. Sursa foto: adevarul.ro

In anul 1953, Helen O’Brien si sotul sau deschid un club celebru al vremii, numit Eve’s. Localul era frecventat de politicieni, ofiteri si oameni importanti, astfel deveniind o sursa buna de informatii. Romanca spunea Serviciului de Informatii Externe Britanic tot ceea ce stiau dansatoarele sale, de la clientii fideli ai clubului. Timp de 4 decenii, Clubul Eve’s a tinut prima pagina a scandalurilor in urma carora au fost demisi politicieni, ministri si secretari de stat. Helen s-a intors in tara natala, Romania, in 1990, si s-a stins din viata in anul 2005.