fbpx
Acasa Istoria lumii Stan si Bran....

Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut

Stan si Bran, asa cum publicul romanesc i-a cunoscut, au fost de fapt cuplul celebru Laurel si Hardy. Filmele in care apar cei doi, unul inalt si slab, celalalt gras si artagos, raman la fel de actuale si in prezent. Tipologiile celor doi au fost, sunt si vor exista mereu.

Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut
Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut: Filmul ”Hollywood party”-1934. Sursa foto: en.wikipedia.org

- Publicitate -

Celebrul duo a aparut in 107 de filme, 32 de filme scurte, 40 de scurtmetraje si 23 de lungmetraje. Exista si o societate de apreciere a actorilor, cunoscuta sub numele ”Fiii desertului”.  Aceasta este inspirata dupa o societate fictiva care aparea in unul dintre filmele lor.

Stan si Bran. O prietenie dincolo de ecran

In perioada de inceput a Hollywood-ului, Laurel si Hardy au format cel mai indragit cuplu de comedie din cinematografia americana. Cu numele de Stan si Bran au fost botezati in mai multe tari. Actorii erau de fapt Stan Laurel, omul slab si timid si Oliver Hardy, cel mai plinut.

Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut
Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut. Sursa foto: whatson-north.co.uk

Din anii 1920 pana in 1940 au bucurat publicul cu scenele lor in unele dintre cele mai bune filmel mute, de la Charlie Chaplin. Prezenta lor scenica, figurile celor doi si credibilitatea cu care erau jucate rolurile erau motivele pentru care puteai sa ii privesti ore in sir. Nu stim exact cum erau in realitate, dar pe ecran Laurel a fost personajul copilaros, iar Hardy era mereu pus pe harta. Actorii au avut si o melodie emblematica, cunoscuta sub 3 denumiri: ”Ku-Ku”, ”Cantecul cucului” sau ”Dansul cucilor”.

Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut
Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut. Sursa foto: filme.metropotam.ro

Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut
Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut. Sursa foto: dmax.ro

Prietenia celor doi a depasit marile ecrane, in realitate fiind prieteni apropiati, se vizitau si isi impartaseau secretele si erau unul altuia sprijin.

Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut
Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut. Sursa foto: jurnalul.ro

Celebrul duo de gaguri este omagiat si in filmul ”Stan si Ollie”, o biografie produsa de BBC Films si regizata de John S. Baird. Filmul, scris de Jeff Pope, spune povestea din ultimii ani de viata a actorilor, iar Stan si Bran vor fi interpretati de Steve Coogan si John C. Reilly.

Cum s-a format celebru cuplu al filmului mut

Stan Laurel si Oliver Hardy nu au format dintotdeauna o echipa, dar au iubit actoria. Inainte de a forma binecunoscutul cuplu, ambii actori aveau o cariera cinematografica.  Hardy a jucat in peste 250 de productii, iar Laurel in peste 50 de filme, asta la inceputul Hollywood-ului.

Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut
Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut: The Lucky Dog-1921, primul film al celor doi, fara a fi inca un cuplu. Sursa foto: en.wikipedia.org

Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut
Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut: Afis The Lucky Dog. Sursa foto: en.wikipedia.org

Intamplarea fericita a fost ca cei doi talentati artisti sa participe, in anul 1921, la acelasi casting. Producatorii cautau actori pentru filmul mut ”The Lucky Dog”, in regia lui Jess Robbins. Au trecut cu brio de selectie si au incheiat contracte cu Sun-Lite Pictures.

Echipa ”Laurel si Hardy” s-a format in anul 1927. An in care au aparut pe marile ecrane in filmul mut „Putting Pants on Philip”. Ei vor incheia contracte cu Studiourile Hal Roch, iar pana in ’40 nu vor pleca de aici. Anii urmatori au incheiat colaborari pentru opt comedii de film „B”, pentru 20th Century Fox si Metro-Goldwyn-Mayer, din ’41 pana in ’45.

Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut
Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut: Film The Flying Deuces-1939. Sursa foto: en.wikipedia.org

Fara sa-si fi epuizat umorul, actorii Laurel, de origine britanica si Hardy nascut in America, se vor retrage din lumea filmului. La sfarsitul anului 1944 se vor dedica teatrului si vor pleca intr-un turneu prin Anglia, Scotia si Irlanda.

Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut
Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut: Atoll K, ultimul film. Sursa foto: en.wikipedia.org

Ultimii ani de cariera

Au jucat in fata camerei pentru ultima oara in filmul Atoll K, coproductie franceza-italiana, realizata in anul 1950.

Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut
Stan si Bran. Cum s-a format celebrul cuplu al filmului mut: Ultima sedinta foto-1956. Sursa foto: Classic Hollywood | Los Angeles Times/AP

Cei doi apar, in acelasi an, si in ultimele secvente filmate, de data aceasta color. Il punem si noi aici ca sa va bucurati de el.

Video postat de klukhuhntje si postat pe Youtube in 2007. Ultima filmare a lui Laurel si Hardy in 1956.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...