fbpx

Stefan cel Mare vs. Vlad Tepes. Povestea uneia dintre cele mai mari dusmanii din istorie

Au fost doi dintre cei mai mari domnitori ai romanilor. Stefan cel Mare vs.Vlad Tepes raman cunoscuti in istorie drept conducatorii aprigi ai luptei anti-otomane din secolele XIV-XV.

Stefan cel Mare vs. Vlad Tepes.

Vlad Tepes a domnit peste Muntenia in trei perioade, iar Stefan cel Mare a condus Moldova 47 de ani. Conform izvoarelor istorice, cei doi veri nu au avut relatii bune, avand in vedere contextul politicii si interesele lor administrative de la acea vreme. Conflictul dintre cei doi domnitori apare mentionat intr-un document al Vaticanului, in cronicile romanesti nefiind nicio referire la acesta.

- Publicitate -

Stefan cel Mare vs. Vlad Tepes. Povestea uneia dintre cele mai mari dusmanii din istorie
Stefan cel Mare vs. Vlad Tepes. Lucrarea de la Vatican ,,Despre razboaiele gotilor”. Sursa foto: adevarul.ro

Documentul secret a fost analizat de catre istoricul si scriitorul Vasile Lupasc. Manuscrisul apartine episcopului Niccolo de Modrussa. Acesta era trimisul Papei Pius al II-lea, pentru a ancheta in ce conditii a fost arestat Vlad Tepes de Matei Corvin. Intr-un articol pentru  adevarul.ro, acelasi istoric mentioneaza ca acest episcop a notat faptele de vitejie ale domnitorului, dar lucrarea urmareste denigrarea lui Tepes. Aceasta poarta titlul „Despre razboaiele gotilor” si este scrisa in limba latina, fiind o lucrare extrem de importanta pentru istorici.

„Lucrarea are 215 pagini. E foarte importanta pentru noi, istoricii, pentru ca e scrisa de un om care a stat fata in fata cu Vlad Tepes şi care, dupa aceasta intalnire, prin aceasta carte, isi manifesta un interes deosebit fata de istoria romanilor. Autorul, trimisul Papei din acele vremuri, porneste in analiza lui chiar de la daci, vorbind despre acestia, despre Zamolxis. Lucrarea este una dintre foarte putinele carti medievale despre viata romanilor. Se vorbeste destul de amplu despre Vlad Tepes, despre actiunile lui, despre motivatiile lui politice, toate prin prisma unui personaj celebru de atunci, scriitor al Papei, care l-a cunoscut direct”, spune Vasile Lupasc.

Povestea uneia dintre cele mai mari dusmanii din istorie

Stefan cel Mare vs. Vlad Tepes.

Vlad Tepes (1431-1476) a fost fiul lui Vlad Dracul, iar mama sa se tragea din familia Musatinilor. Mama lui Tepes fiind una dintre fiicele domnitorului Alexandru cel Bun. Stefan cel Mare este fiul lui Bogdan al II-lea, fiul din flori al lui Alexandru cel Bun. Asa se explica legatura de rudenie dintre cei doi veri. Istoricii au pareri impartite privind relatiile celor doi domnitori. Mergand pe cursul istoric, in nenumarate randuri cei doi domnitori s-au sprijinit reciproc, dar si-au pus si piedici.

Stefan cel Mare vs. Vlad Tepes. Povestea uneia dintre cele mai mari dusmanii din istorie
Stefan cel Mare vs. Vlad Tepes: Vlad Tepes. Sursa foto: Wikipedia.org

Stefan cel Mare a urcat pe tron in anul 1457, datorita lui Tepes. In anul 1462, relatiile dintre cei doi devin mai reci, din cauza aliantei lui Stefan cel Mare cu turcii pentru a obtine cetatea Chilia. Despre ”Atacul de noapte” de la Targoviste, condus de Tepes impotriva turcilor s-a scris si in documentul de la Vatican. La randul sau, Stefan cel Mare a incendiat Targul de Floci si Braila din Tara Romaneasca, care era condusa de Tepes.

Politica dusa de cei doi domnitori i-a pozitionat, aproape mereu, in tabere opuse, dar asta nu i-a impiedicat sa-si ofere sprijin unul altuia.

Stefan cel Mare vs. Vlad Tepes. In anul 1457, Tepes ii ofera sprijin militar lui Stefan cel Mare pentru a-l indeparta de la tronul Moldovei pe Petru Aron. Un cronicar turc, pe numele sau Sa’adeddin Mehmed (secolul XVI)relateaza evenimentele petrecute in Tarile Romanesti. In urma sprijinului oferit de regele Matei Corvin lui Petru Aron si actului semnat intre sasi, secui si Tepes, relatiile celor doi au iar de suferit. Sasii si secuii din Transilvania se angajau sa ofere sprijin militar lui Tepes, in luptele sale purtate cu Moldova si Imperiul Otoman.

Stefan cel Mare vs. Vlad Tepes. Povestea uneia dintre cele mai mari dusmanii din istorie
Stefan cel Mare vs. Vlad Tepes: Stefan cel Mare. Sursa foto: descopera.ro

Stefan cel Mare asediaza Chilia in 1462, anul in care Tepes este arestat si inchis la Visegrad timp de 12 ani. Cei doi domnitori reiau legaturile, in urma interventiei lui Stefan pe langa regele Matei Corvin. Acesta ii cere favoarea de a-l elibera de la Buda, din arestul de la domiciliu pe varul sau Vlad Tepes. Asta se intampla in anul 1475, cu un an inainte de moartea domnitorului cunoscut ca si Vlad Dracul.

- Publicitate -
Surse:Adevarul

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...