fbpx
Acasa Inventii si Inovatii Stefan Odoble...

Stefan Odobleja. Cum a ajuns romanul sa fie ,,parintele ciberneticii”

Pe 13 octombrie 1902, in Valea Hotului din Mehedinti se nastea un alt mare nume in istoria Romaniei, Stefan Odobleja. Autor, filozof, medic militar si scriitor roman, Odobleja a fost precursor al ciberneticii, pe care a denumit-o „psihologia consonantista”.

Stefan Odobleja. Cum a ajuns romanul sa fie ,,parintele ciberneticii''
Stefan Odobleja. Cum a ajuns romanul sa fie ,,parintele ciberneticii”. Sursa foto: mnt-leonida.ro

Psihologia consonantista – o lucrare de referinta a ciberneticii aparuta prea devreme

- Publicitate -

Anul 1938 este anul aparitiei unei lucrari ce avea sa schimbe lumea stiintifica mondiala abia peste alti 10 ani. ,,Psihologia consonantista” apartine medicului Stefan Odobleja si a fost publicata la editura franceza Maloine.

O lucrare stiintifica de referinta pentru intelegerea ,,legaturii reversibile”-conexiunea inversa in functionarea sistemelor vii. Insasi autorul scria despre insemnarile sale despre filosofie, medicina si literatura ca ,,sunt un cuprins, un index sau un dictionar de psihologie, [pentru] un … mare Tratat de Psihologie, care ar trebui sa contina 20-30 volume”. In fat, lucrarea continea  900 de file. Stiati ca termenul mult uzitat in zilele noastre ,,feedback”, il datoram intelectualului Stefan Odobleja?

Stefan Odobleja. Cum a ajuns romanul sa fie ,,parintele ciberneticii''
Stefan Odobleja. Cum a ajuns romanul sa fie ,,parintele ciberneticii”. Sursa foto: adevarul.ro

Lumea stiintifica nu era pregatita sa ,,imbratiseze” noile sale idei. Lumea se transformase intr-un camp de lupta pentru cel de-la Doilea Razboi Mondial. Dar pentru mediul academic ,,Psihologia consonantista” devenise subiect de polemici.

„Era mic de statura, indesat, animat de o forta aspra, ce se degaja din intreaga sa figura. Avea o privire scrutatoare, in care se citea inclestarea vointei taranului roman hotarat sa castige batalia cu soarta, constiinta dreptatii si revolta de a nu fi inteles”. ,,Somnul ratiunii”, Dumitru Constantin-Dulcan (autor al ,,Inteligentei materiei”). 

Stefan Odobleja – medicul militar care a facut posibila intelegerea ciberneticii

La interval de 10 ani, Norbert Wiener va publica o carte ce avea aceeasi tema centrala. Lucrarea este intitulata „Cybernetics: Or the Control and Communication in the Animal and the Machine”. Datorita teoriilor aplicate, prezentate in carte, mediul stiintific ii va acorda titlul de fondator al ciberneticii.

In Romania, insa, Stefan Odobleja continua studiile si se dedica total muncii. Printre lucrarile de referinta ale medicului Odobleja se remarca ,,Metoda de transsonanta toracica” aparuta in anul 1929. ,,La Phonoscopie” este o alta lucrare remarcabila, ce a fost publicata in anul 1932. Teza a obtinut premiul Doctor Papiu Alexandru, acordat celor mai de seama studii scrise de catre medicii militari.

Stefan Odobleja. Cum a ajuns romanul sa fie ,,parintele ciberneticii''
Stefan Odobleja. Cum a ajuns romanul sa fie ,,parintele ciberneticii”: timbru postal cu portretul lui Stefan Odobleja. Sursa foto: Wikipedia.org

,,Psihologia consonantista si cibernetica”-1978 a aparut pentru a arata lumii intregi ca ,,cibernetica s-a nascut in Romania in 1938”.

,,Meritul lui Odobleja este foarte mare”

Neurologul Constantin Balaceanu-Stolnici, pionier al neurociberneticii l-a cunoscut personal pe Stefan Odobleja. Potrivit jurnalul.ro, academicianul vorbeste despre cat de importanta este lucrarea omului de stiinta.

,,Odobleja, in lucrarea lui, a avut cateva idei fundamentale ale ciberneticii, printre care cea mai importanta a fost aceea de feedback. Feedback-ul era de mult intuit de catre neurofiziologi, chiar si Danielopol la noi a intuit foarte bine inca din anii ’20 in sistemul nervos vegetativ, circuitele acestea cibernetice. Meritul lui Odobleja este foarte mare. Este acela de a fi introdus in psihologie principiul conexiunii inverse a sistemelor circulare. Si de a fi creat o teorie, teoria consonantista a psihologiei. El spunea despre cartea lui ca este doar un rezumat si ca vrea sa scrie un tratat in mai multe volume. «Psihologia consonantista» este si ramane un lucru extrem de interesant, care insa nu a gasit ecou foarte mare in literatura straina”.

Dupa moartea sa, la 4 septembrie 1978, Fundatia ,,Stefan Odobleja” ii duce mai departe numele cu ajutorul fiului sau, Stefan Odobleja. In Arhivele Nationale Mehedinti inca se pastreaza 50.000 de file din manuscrisele care au apartinut medicului militar.

- Publicitate -
Surse:Jurnalul

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...