In timp ce Marele Zid Chinezesc defineste foarte bine spiritul, arhitectura, turismul, acesta nu este singurul mare zid din China. Copia sa se afla in Nanjing, la nord-vest de Shanghai, pe raul Yangtze. De asemenea, are un loc in cartea de istorie: este cel mai lung zid circular din lume.
Marele Zid Chinezesc din Nanjing. O fortificatie care a trecut proba timpului: 632 de ani si inca in picioare
Zidul orasului Nanjing a fost construit intre anii 1366-1386 pentru a proteja capitala aleasa de catre dinastia Ming. Aproximativ 200.000 de muncitori au lucrat la fortificatie care a necesitat peste 9 milioane de metri cubi de pamant. Zhu Yuanzhang, primul imparat al dinastiei Ming, a ordonat muncitorilor din 118 tinuturi sa faca caramizi pentru zid, potrivit site-ului Travel China Guide. Caramizile, marcate cu insemne chinzesti constituie cel mai mare set de inregistrari istorice de constructie.
Zidul este prevazut cu 13.616 creneluri, are o inaltime intre 14 si 20 de metri si o grosime de peste 13 metri. Zidul orasului Nanjing se intinde pe o distanta de 21 de kilometri, dar, potrivuit cercetatorilor, zidul era mult mai lung. Constructia impresionanta a ramas in picioare pana astazi, poate datorita amestecului folosit din var, apa de orez si ulei de tung. Cert este ca aceasta constructie este un testament al planficarilor urbane.
Cand constructia a fost terminata, Poarta Zhonghua, sau poarta Chinei, a servit ca poarta de intrare la sud. In acest loc se mai gasecs ruinele a trei castele, iar partea estica a fost transformata intr-un parc public.
La cel mai nordic punct al zidului se afla cea mai completa poarta, Heping sau Poarta Pacii. Situat la nord de Lacul Xuanwu, cetatea, cunoscuta si sub numele de Poarta Shence, era o zona militara pazita inaccesibila publicului pentru mai mult de sapte decenii.
Potrivit site-ului UNESCO, Marele Zid al orasului Nanjing are patru caracteristic: este un proiect de amplaore si are o lunga utilizare; planul este perfect; cele mai multe inscriptii si singurul zid de oras al unei capitale antice chineze, inca in picioare astazi.