fbpx
Acasa Istoria lumii Tarile lumii ...

Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea

Tarile lumii care nu au armata se bazeaza, in cazul unui conflict armat, pe ajutorul tarilor vecine sau pe acordurile semnate cu alte state. In timp ce marile puteri detin forte militare impresionante, cum este cazul Chinei, Americii sau Rusiei, alte tari au renuntat de mult la forta armata.

Andorra

Andorra are o suprafata de 476 de kilometri patrati, nu are iesire la mare si se afla la frontiera dintre Spania si Franta. Fara armata, in Primul Razboi Mondial, Andorra chiar a declarat razboi Germaniei, participand alaturi de aliati. Impropriu spus participare pentru ca acesta tara nu a avut vreo relevanta in acest razboi. In cazul vreunui atac armat, de apararea tarii sunt responsabile Franta, Spania si organizatia militara NATO.

- Publicitate -

Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea
Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea: Andorra. Sursa foto: andorrawelcme.com

Tarile lumii care nu au armata: Vatican

Statul Cetatii Vaticanului, cel mai mic stat al lumii nu detine nici el o armata. In trecut au existat grupari militare create special pentru a apara Vaticanul si, in special, pe Papa. Garda Palatina si Garda Nobila fiind cele mai importante, dar desfiintate in anul 1970. In prezent de apararea Pontifului, cu rol simbolic, revine Garzii Elvetiene. De asemenea, exista si trupe de jandarmi, mai degraba o putere civila care se ocupa de problemele interne.

Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea
Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea: Vatican. Sursa foto: starlinetoursrome.com

Insulele Solomon

Din anul 1893, Insulele Solomon nu au forta militara, intrand sub protectia Marii Britanii. Inca de cand a intrat sub protectorat britanic in anul 1893, statul din Oceanul Pacific nu a avut o forta militara proprie. In perioada 1998-2006, cand in statul oceanic au avut loc conflicte etnice, pacea a fost restabilita de Australia si Noua Zeelanda.

Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea
Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea: Insulele Solomon. Sursa foto: dcnews.ro

Tarile lumii care nu au armata: Costa Rica

Stiati ca micul stat Costa Rica a fost prima tara care a eliminat fortele armate? Decizia i-a apartinut presedintelui Jose Figueres Ferrer.Motivul, razboiul civil din 1948 in urma caruia au decedat 2000 de persoane. Siguranta pe strazile costa-ricane este asigurata de Fuerza Publica, politia locala. Datorita Tratatului Inter-American de Asistenta Reciproca din 1947, Costa Rica poate avea suprtul militar a 21 de tari americane.

Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea
Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea: Costa Rica. Sursa foto: publika.md

Liechtenstein

Statul Liechtenstein nu mai are armata din anul 1868, imediat dupa razboiul austro-prusac. Motivul acestei decizii? Costurile prea mari, pe care tara nu si le mai permite. Ce se intampla in cazul unui conflict armat? Liechtestein are doar Politia Nationala a Principatului, neavand sprijinul vreunei alte tari.

Tarile lumii care nu au armata: Nauru

Nauru este cel mai mic stat insular, ce se intinde doar pe 21 de kilometri. In afara faptului ca tara nu isi permite o armata, Nauru nu are nici capitala. In cazul unui conflic, Australia, cea cu care a semnat un pact se obliga sa apere micul stat.

Granada

Inca din 1983, odata cu invazia americana, statul din Marea Caraibelor nu a mai avut armata. Interventia Americii a survenit in urma relatiilor grenadeze din Cuba si URSS. Primi ministrul de la acea vreme, Maurice Bishop a fost omorat, iar Grenada a devenit un stat democratic.

Tarile lumii care nu au armata: Mauritius

Mauritius este un alt stat care nu dispune de armata. Statul din Oceanul Indian, aflat la o distanta de 900 de kilometri de Madagascar, are o un grup paramilitar de politie si paza de coasta ce dateaza din anul 1968.

Palau

Palau nu detine armata, fiind una dintre cele mai atractive destinatii pentru scufundatori. Se afla in Oceanul Pacific, la 800 de kilometri de Filipine si in cazul unor conflicte mondiale, tara este aparata de Statele Unite ale Americii.

Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea
Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea: Insulele Marshall, Palau, Nauru. Sursa foto: countryreports.org

Insulele Marshall

In anul 1983, prin Pactul de Libera Asociere, Insulele Marshall si Statele Federale ale Microneziei au devenit tari suverane. Cu toate acestea ele se afla sub protectia Statelor Unite ale Americii. Guvernul din Marshall sustine ca responsabilitatea apararii granitelor revine guvernului de la Washington.

Tarile lumii care nu au armata: Samoa

Masoara 2.800 de kilometri, dar nu a avut armata si nici nu ii trebuie. Conflictele militare nu se vad la orizont, iar in cazul in care se cere apararea statului din sudul Pacificului, aceasta poate cere ajutorul Nouii Zeelande, conform intelegerii dintre cele 2 state.

Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea
Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea: Samoa. Sursa foto: beautifulpacific.com

Statele Federale ale Microneziei

Chiar daca au o forta mica paramilitara interna, Statele Federale ale Microneziei, formata din 600 de insule a semnat de asemenea acordul de aparare cu America, alaturi de alte tari insulare din Pacific.

Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea
Tarile lumii care nu au armata. Ce alternative pot avea: Statele Federale ale Microneziei. Sursa foto: maperry.com

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...