fbpx
Acasa Istoria lumii Tatuajul, o f...

Tatuajul, o forma de arta. Mica istorie a desenelor pe piele

Tatuajul are o istorie indelungata, existand dovezi inca de acum 12.000 de ani i.Hr ale acestor desene pe piele. De-a lungul timpului simbolistica tatuajului a variat de la cultura la cultura, ele semnificand aparatenenta la un grup, societate, curajul ori protectia divina.

De unde vine termenul ,,tatuaj”?

Cuvantul tatuaj, in limba engleza tatoo, nu are un loc de origine anume. Se presupune ca, in urma explorarilor lui James Cook in Pacific, acest termen a fost adus in Marea Britanie. Mai exact, navigatorii au imprumutat termenul Insulei Tahiti, unde cuvantul ,,tatau” insemna ,,a lovi”, ,, a imprima”. Tatau descrie un obicei al localnicilor de a-si desena pielea.

Scurt istoric

- Publicitate -

Tatuajul se intalneste la egipteni si vechile triburi care isi insemnau corpurile pentru o trecere mai usoara dincolo, sau, pentru a li se distinge rangul. In anul 1991, in Alpi a fost descoperita o mumie a omului gheturilor. A fost botezata ,,Otzi” si se pare ca ar fi trait acum 3370 sau 3100 BCE, inaintea Erei Comune. Ceea ce este interesant, pe corp i s-au descoperit cateva linii desenate. Potrivit iflscience.com sunt cele mai vechi tatuaje descoperite.

Tatuajul, o forma de arta. Mica istorie a desenelor pe piele
Tatuajul, o forma de arta. Mica istorie a desenelor pe piele. Arta tatuarii la triburi. Sursa foto: about-history.com

Arta desenarii pielii s-a raspandit de pe teritoriul Egiptului rapid si catre celelalte popoare: greci, arabi, persi si asiatici.

O forma de arta in Japonia

In Japonia, criminalii, infractorii erau tatuati pentru a se distinge de restul populatiei, dupa care membrii gruparii Yakuza au imbratisat noua arta pentru a-si imbraca corpul in simboluri. Artistii tatuatori japonezi au devenit din ce in ce mai buni, iar tatuajul a fost ridicat la rang de arta, ca si in China. Un fenomen, o moda, o traditie ce a tinut pana in 1720, dupa care, tatuajul a fost interzis si reluat in secolul XIX.

Tatuajul, o forma de arta. Mica istorie a desenelor pe piele
Tatuajul, o forma de arta. Mica istorie a desenelor pe piele: Japonia. Sursa foto: angelasancartier.net

Exista dovezi ale tatuajului si in Peninsula Balcanica, la traci, care isi desenau corpul pentru a-si demonstra statutul. Amerindienii din America de Nord aveau aceleasi traditii, de altfel si sclavii erau tatuati pentru a sti cui apartin.

In Europa, arta tatuarii s-a raspandit odata cu marii exploratori ai lumii, James Cook, Cristofor Columb, Magellan, Amerigo Vespuci, Vasco da Gama. Insa, capitanul Marinei Regale, exploratorul James Cook a imprumutat moda tatuajelor si metoda realizarii acestora in marea sa calatorie din Pacific.

Tatuajul, o forma de arta. Mica istorie a desenelor pe piele
Tatuajul, o forma de arta. Mica istorie a desenelor pe piele. Sursa foto: clipmass.com

In Evul Mediu si crestinii se tatuau, cruciatii isi desenau semnul crucii din teama de a muri fara un preot, o biserica aproape.

Care era rolul tatuajului?

Triburile primitive foloseau aceasta metoda, in special ca ornament, pentru a-si demonstra curajul, statutul social, grupul de apartenenta, ori istoria s.a.m.d. In Roma Antica, intalnim tatuajul doar la sclavi care erau insemnati cu tot felul de simboluri si numere.

Tatuajul, o forma de arta. Mica istorie a desenelor pe piele
Tatuajul, o forma de arta. Mica istorie a desenelor pe piele. Sursa foto: clickpentrufemei.ro

Deruland firul istoriei vom afla cum marinarii, corsarii aveau tatuaje ce simbolizau locurile prin care au ajuns. Odata intorsi in locurile natale, vor aduce cu ei si tehnica pictarii pe piele si astfel vor aparea primele saloane de tatuaj.

Tatuajul, o forma de arta: Metode folosite

Amerindienii foloseau cutitase imbibate in cerneala colorata, in tribul Maori din Noua Zeelanda pielea se cresta tot cu niste cutite din os. In China pigmentul care se punea in rani era carbune, dar erau folosite si alte prafuri colorate, obtinute din fructe, precum in Polinezia. In Africa era des folosita rasina arsa, iar in India arta desenarii cu pasta de henna dateaza de mii de ani, folosita la ceremoniile de nunta.

Tatuajul, o forma de arta. Mica istorie a desenelor pe piele
Tatuajul, o forma de arta. Mica istorie a desenelor pe piele: Henna, arta Mehndi. Sursa foto: prabhanews.com

Metoda moderna a fost inventata in anul 1891 de catre Samuel O’Reilly. Masinaria folosita pentru tatuaje avea la baza un sistem de tipografie. Acesta era compus dintr-un ac care patrundea in piele prin vibratii. El a fost printre primii artisti de tatuaje din Ney York, metoda fusese imprumutata chiar si de oamenii circului. Tatuajele au revenit la moda in Al Doilea Razboi Mondial, urmand anii ’70 si in prezent, cand numeroase celebritati isi expun corpul tatuat.

atuajul, o forma de arta. Mica istorie a desenelor pe piele
Cubismul in tatuajele a doi artisti din Brasov. Sursa foto: tatuaje-brasov.ro

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...