Tehnicile de infrumusetare in antichitate. Potiunile magice cu care femeile isi ”tratau”pielea

906
Tehnicile de infrumusetare in antichitate. Potiuni magice cu care femeile isi ''tratau''pielea
Tehnicile de infrumusetare in antichitate. Potiuni magice cu care femeile isi ''tratau''pielea. Sursa foto: sfatnaturist.ro

Tehnicile de infrumusetare se cunosc inca din antichitate, primele formule ale produselor cosmetice nu erau nici pe departe ceea ce stim noi astazi, dar femeile reuseau sa isi conserve genele cu potiuni care mai de care mai ciudate. Primele urme ale unor astfel de produse magice au fost descoperite de arheologi in Egipt si se pare ca ar data din anul 4000 i.Hr. Pudra, parfumurile, uleiurile sau fardurile, dar si podoabele sau vesmintele civilizatiilor antice erau considerate un indicator al statutului social.

Tehnicile de infrumusetare in antichitate. Potiuni magice cu care femeile isi ''tratau''pielea
Tehnicile de infrumusetare in antichitate. Potiuni magice cu care femeile isi ”tratau”pielea. Sursa foto: psychologies.ro

Atropina- pentru ochi ca de caprioara

Femeile foloseau atropina(gasita in plantele atropa belladona sau maselarita) pentru a-si mari pupilele. Astfel, ochii lor pareau mai mari si mai lumnosi, precum al unei caprioare. Insa, acest ”medicament”, odata cu dilatarea pupilelor, incetoseaza vederea.

Masca antirid cu excremente de crocodil

Una dintre tehnicile de infrumusetare bizare, de alta data, este masca antirid cu excremente de crocodil. Doamnele cu un statut social privilegiat din Grecia antica isi tratau astfel ridurile. O alta metoda des intalnita era ardeiul iute pentru buze voluptoase.

Stramosul fondului de ten

Cutiutele cu pomezi erau aresenalul de seductie al femeilor de odinioara, iar prepararea lor era o intreaga aventura si un secret bine pastrat. Stiati ca fondul de ten era doar seu de oaie? Acum sute de ani, untura era considerata cea mai buna metoda de a trata, a ascunde ridurile si baza de machiaj. Mirosul neplacut era ascuns cu uleiuri esentile de portocale, verbina, lamaie, lavanda sau ape inmiresmate cum ar fi cea de trandafiri.

O frunte inalta doar cu durere se obtine

In epoca medievala, femeile care aveau o frunte inalta erau considerate foarte atragatoare. O astfel de calitate fizica se obtinea cu multa durere. Femeile ajungeau sa isi smulga randuri intregi de par ca sa obtina o frunte lata.

Tehnicile de infrumusetare in antichitate: Pielea alba -tratament cu lipitori

In perioada renascentista o piele alba era un criteriu al frumusetii, iar doamnele incercau cu orice pret sa o obtina. Lipitorile se regaseau printre metodele preferate, chiar si de medici, care cu ajutorul lor ”tratau”numeroase afectiuni. Inainte de vreun eveniment social, domnisoarele si doamnele din inalta clasa isi lipeau lipitori aproape de ureche si astfel obtineau un ten alb ca varul. Oxidul de plumb era un alt element chimic, toxic pentru organism, pe care il foloseau femeile din dorinta de a semana cu o stafie. Regina Elisabeta I a Angliei-Regina Fecioara isi acoperea adesea fata cu un start gros de pudra alba.

Tehnicile de infrumusetare in antichitate. Potiuni magice cu care femeile isi ''tratau''pielea
Tehnicile de infrumusetare in antichitate. Potiuni magice cu care femeile isi ”tratau”pielea: Regina Elisabeta I. Sursa foto: e-pedia.ro

Baile in lapte, semn al aristocratie

Inca din antichitate au fost decoperite proprietatile benefice ale laptelul pentru piele, iar Cleopatra e cel mai bun exemplu. Se spune ca pentru a-si pastra pielea fina, servitoarele ii pregateau o baie compusa din lapte, miere si ulei parfumat.

Tehnicile de infrumusetare in antichitate: Oja o foloseau doar cei bogati

Stiati ca oja este o inventie milenara? Pictarea unghiilor este o tehnica aparuta in China, inainte cu 3000 de ani de Hristos. Pentru rudimentara oja se foloseau guma rabica, oua si gelatina, iar culorile indicau clasele sociale. Cei cu sange regal puteau folosi culori stralucitoare si puternice, iar clasele inferioare apelau la culori pale.

In Japonia se folosea rujul de sofranel

Gheisele aveau un secret bine pastrat: rujul de sofranel sau de trandafiri. Acesta il obtineau prin strivirea petalelor de sofranel/trandafir, dupa care aplicau stratul colorat pe buze. Ca baza de machiaj foloseau o ceara peste care puneau din abundenta pudra de orez.

Tehnicile de infrumusetare in antichitate. Potiuni magice cu care femeile isi ''tratau''pielea
Tehnicile de infrumusetare in antichitate. Potiuni magice cu care femeile isi ”tratau”pielea: Gheisele cu tenul de portelan. Sursa foto: revistadeartes.com.ar

Tehnicile de infrumusetare in antichitate: Machiaj impotriva infectiilor in Egipt

Pe timpul faraonilor, egiptenii obisnuiau sa isi coloreze intens ochii ca un machiaj terapeutic impotriva infectiilor. Printre substantele obtinute erau carbunele, amestecul de sulfat de plumb cu migdale macinate, cupru cu care reuseau sa isi vopseasca sprancenele si genele. Pleoapele colorate cu celebra pasta Khol a ramas un obicei si in zilele noastre, astazi sub forma de creion este vandut in magazinele cosmetice din lume.

Tehnicile de infrumusetare in antichitate. Potiuni magice cu care femeile isi ''tratau''pielea
Tehnicile de infrumusetare in antichitate. Potiuni magice cu care femeile isi ”tratau”pielea: Egiptul Antic. Sursa foto: makeupandbeauty.wikia.com

Fardurile contineau pigmenti minerali care preveneau bolile oculare si dadeau culoarea dorita. Arheologii au facut descoperiri remarcante: vase in care se preparau pomezile si accesorii pentru machiaj vechi de peste 4000 de ani.