Telescopul. Inventia adusa de Galileo Galilei putea mari imaginea de 30X

1437
Telescopul. Inventia adusa de Galileo Galilei putea mari imaginea de 30X
Telescopul. Inventia adusa de Galileo Galilei putea mari imaginea de 30X. Sursa foto: csi.asu.edu

Telescopul, instrumentul ce ajuta la observarea obiectelor indepartate, nu poate fi atribuit unei singure persoane. Inventia, descrierea si dezvoltarea sa se datoreaza amprentei lasate, chiar si astazi, de oamenii de stiinta. ,,Telescop” este un cuvant imprumutat, cu adanci radacini in limba greaca, unde ,,tele” inseamna ,,departare”, iar ,,skopien”= a vedea. Stiati ca acest nume a inceput sa fie cunoscut din anul 1611, datorita matematicianului grec Giovanni Demisiani? De unde atat inspiratie? Datorita inventiei omului care a revolutionat stiinta, considerat ,,parintele” ei, Galileo Galilei si al instrumentului realizat de acesta si prezentat la ,,Accademia dei Lincei”.

Telescopul. Inventia adusa de Galileo Galilei putea mari imaginea de 30X
Telescopul. Inventia adusa de Galileo Galilei putea mari imaginea de 30X: varianta din 1608. Sursa foto: labin.com

Cel mai vechi telescop, aparut undeva prin Olanda in anul 1608, este atribuit lui Hans Lippershey si Zacharias Jansen, producatori de ochelari, si lui Jacob Metius din Alkmaar. Cateva saptamani distanta ii desparte pe cei trei inventatori, totusi Lippershey este creditat de multi oameni ca si inventatorul telescopului.

Telescopul: Contributia adusa de Galileo Galilei

O figura emblematica in Florenta secolului al XVII-lea, Galileo Galilei a creat propriul telescop, cu imbunatatiri aduse si un nou domeniu in atentia publicului:astronomia.

Telescopul Galileo Galilei este, poate, cea mai cunoascuta inventia a omului de stiinta, creata in urma cu 400 de ani. Bazandu-se pe schitele celor trei predecesori, in special pe cele ale lui Hans Lippershey, telescopul italianului ajungea sa mareasca obiectul din deopartare de 3 ori.

Telescopul. Inventia adusa de Galileo Galilei putea mari imaginea de 30X
O replică a celui mai vechi telescop existent atribuit lui Galileo Galilei, expus la Observatorul Griffith. Sursa foto: Wikipedia.org

Pe data de 25 august 1609, Galileo Galilei le arata negustorilor venetieni noul sau instrument, din vazarea caruia a castigat bani frumosi, dar i-a adus si o multime de probleme, in special cu Biserica.

Dialogului despre cele doua sisteme principale ale lumii este ,,marul discordiei” care i-a adus lui Galileo sentinta Inchizitiei: erezie ( din cauza opiniilor sale conform carora Soarele sta nemiscat si ca Pamantul nu se fala in centru si ca se misca ,,Eppur si muove”, arest la domiciliu, iar ,,Dialogul”interzis.

Telescopul. Inventia adusa de Galileo Galilei putea mari imaginea de 30X
Telescopul. Inventia adusa de Galileo Galilei putea mari imaginea de 30X: fazele lui Venus vazute de Galileo. Sursa foto: Wikipedia.org

Ulterior, a imbunatatit tehnologia folosita la crearea telescoapelor, astfel ca putea mari de pana la 30 de ori. Galileo Galilei a putut studia Luna in detaliu, fiind primul care a descris craterele si muntii selenari. A putut observa cei patru sateliti ai lui Jupiter, asa numite stele mediceene, numite asa in cinstea familiei Medici. A vazut petele solare si a verificat fazele lui Venus. Un adevarat sustinator al tezei heliocentriste a lui Copernic, ce a rasturant prin dovezi conceptia geocentrica a lui Ptolemeu.