Telescopul, instrumentul ce ajuta la observarea obiectelor indepartate, nu poate fi atribuit unei singure persoane. Inventia, descrierea si dezvoltarea sa se datoreaza amprentei lasate, chiar si astazi, de oamenii de stiinta. ,,Telescop” este un cuvant imprumutat, cu adanci radacini in limba greaca, unde ,,tele” inseamna ,,departare”, iar ,,skopien”= a vedea. Stiati ca acest nume a inceput sa fie cunoscut din anul 1611, datorita matematicianului grec Giovanni Demisiani? De unde atat inspiratie? Datorita inventiei omului care a revolutionat stiinta, considerat ,,parintele” ei, Galileo Galilei si al instrumentului realizat de acesta si prezentat la ,,Accademia dei Lincei”.

Cel mai vechi telescop, aparut undeva prin Olanda in anul 1608, este atribuit lui Hans Lippershey si Zacharias Jansen, producatori de ochelari, si lui Jacob Metius din Alkmaar. Cateva saptamani distanta ii desparte pe cei trei inventatori, totusi Lippershey este creditat de multi oameni ca si inventatorul telescopului.
Telescopul: Contributia adusa de Galileo Galilei
O figura emblematica in Florenta secolului al XVII-lea, Galileo Galilei a creat propriul telescop, cu imbunatatiri aduse si un nou domeniu in atentia publicului:astronomia.
Telescopul Galileo Galilei este, poate, cea mai cunoascuta inventia a omului de stiinta, creata in urma cu 400 de ani. Bazandu-se pe schitele celor trei predecesori, in special pe cele ale lui Hans Lippershey, telescopul italianului ajungea sa mareasca obiectul din deopartare de 3 ori.

Pe data de 25 august 1609, Galileo Galilei le arata negustorilor venetieni noul sau instrument, din vazarea caruia a castigat bani frumosi, dar i-a adus si o multime de probleme, in special cu Biserica.
Dialogului despre cele doua sisteme principale ale lumii este ,,marul discordiei” care i-a adus lui Galileo sentinta Inchizitiei: erezie ( din cauza opiniilor sale conform carora Soarele sta nemiscat si ca Pamantul nu se fala in centru si ca se misca ,,Eppur si muove”, arest la domiciliu, iar ,,Dialogul”interzis.

Ulterior, a imbunatatit tehnologia folosita la crearea telescoapelor, astfel ca putea mari de pana la 30 de ori. Galileo Galilei a putut studia Luna in detaliu, fiind primul care a descris craterele si muntii selenari. A putut observa cei patru sateliti ai lui Jupiter, asa numite stele mediceene, numite asa in cinstea familiei Medici. A vazut petele solare si a verificat fazele lui Venus. Un adevarat sustinator al tezei heliocentriste a lui Copernic, ce a rasturant prin dovezi conceptia geocentrica a lui Ptolemeu.