Oamenii au fost mereu in cautare de cele mai senzationale topuri, chiar si cel despre temperaturi extreme. Specialistii au facut masuratori, au analizat si au intocmit lista cu temperaturile cele mai scazute si cele mai inalte care s-au inregistrat vreodata pe glob. Unde anume sunt aceste recorduri, aflati in cele ce urmeaza:
Temperaturi scazute
Statia de cercetare Vostok, Rusia
Statia de cercetare ruseasca, ce are la bordul sau 25 de persoane pe timp de vara si doar 13 pe timpul iernii, este cel mai inghetat punct. Vostok se afla la o distanta de 1.253 de kilometri fata de Polul Sud, la aproape 3.500 de metri de nivelul marii. Poate de aceea, in anul 1983 a fost inregistrata cea mai scazuta temeperatura, – 89.2 grade Celsius. Vara, termometrele nu coboara sub – 21 de grade.
Oymyakon, Rusia
Taramul vast al Rusiei are in componenta si satul Oymyakon din regiunea Yakutia, ce se afla la 350 de km de Cercul Polar. In anul 1926, in acest sat, termometrele au aratat nici mai mult nici mai putin de 71.2 grade Celsius. O temperatura extrema, la care cu greu te adaptezi. Si asta nu este tot, media temperaturilor este de -47 de grade, ceea ce il pozitioneaza pe locul 1 in topul celor mai reci zone din emisfera nordica.
Insula Ellesmere, Canada
Stiati ca Insula Ellesmere din Canada este un deserrt de gheata. Aproape de Pol, aici temperatura medie este de -20 de garde Celsius, iarna, in schimb, termometrul arata -40 de grade. Temperaturile extreme si locul izolat au ”motivat” doar 170 de persoane sa se mute aici, in cele 3 asezari de pe insula: Eureka, Alert si Grice-Fjord.
Temperaturi extreme: Temperaturi inalte
El Azizia, Libia
El Azizia, situat in Libia, este cu siguranta cel mai fierbinte loc de pe Terra. Specialistii au inregistrat aici o temperatura de 57,8 grade Celsius, la umbra, la 5 metri deasupra solului incins. Asta se intampla la 13 septembrie 1922 si de atunci pamantul inregistreaza valori de peste 66 de grade.
Valea Mortii, SUA
Depresiunea intramontana din California se afla si ea pe lista temperaturilor extreme. Aici, in anul 1913, depresiunea Parcului National Death Valley ”a luat foc”. Termometrele au urcat pana la 56.7 grade Celsius, Valea Mortii fiind cunoscuta ca una dintre cele mai aride locuri de pe glob. Pe timpul noptii este mai acceptabil, 31 de grade, la jumatate fata de cele inregistrate in cursul zilei.