fbpx
Acasa Uncategorized Temperaturi e...

Temperaturi extreme. Unde anume pe glob s-au inregistrat recorduri

Oamenii au fost mereu in cautare de cele mai senzationale topuri, chiar si cel despre temperaturi extreme. Specialistii au facut masuratori, au analizat si au intocmit lista cu temperaturile cele mai scazute si cele mai inalte care s-au inregistrat vreodata pe glob. Unde anume sunt aceste recorduri, aflati in cele ce urmeaza:

Temperaturi scazute

Statia de cercetare Vostok, Rusia

Statia de cercetare ruseasca, ce are la bordul sau 25 de persoane pe timp de vara si doar 13 pe timpul iernii, este cel mai inghetat punct. Vostok se afla la o distanta de 1.253 de kilometri fata de Polul Sud, la aproape 3.500 de metri de nivelul marii. Poate de aceea, in anul 1983 a fost inregistrata cea mai scazuta temeperatura, – 89.2 grade Celsius. Vara, termometrele nu coboara sub – 21 de grade.

Oymyakon, Rusia

- Publicitate -

Taramul vast al Rusiei are in componenta si satul Oymyakon din regiunea Yakutia, ce se afla la 350 de km de Cercul Polar. In anul 1926, in acest sat, termometrele au aratat nici mai mult nici mai putin de 71.2 grade Celsius. O temperatura extrema, la care cu greu te adaptezi. Si asta nu este tot, media temperaturilor este de -47 de grade, ceea ce il pozitioneaza pe locul 1 in topul celor mai reci zone din emisfera nordica.

Insula Ellesmere, Canada

Stiati ca Insula Ellesmere din Canada este un deserrt de gheata. Aproape de Pol, aici temperatura medie este de -20 de garde Celsius, iarna, in schimb, termometrul arata -40 de grade. Temperaturile extreme si locul izolat au ”motivat” doar 170 de persoane sa se mute aici, in cele 3 asezari de pe insula: Eureka, Alert si Grice-Fjord.

Temperaturi extreme: Temperaturi inalte

El Azizia, Libia

El Azizia, situat in Libia, este cu siguranta cel mai fierbinte loc de pe Terra. Specialistii au inregistrat aici o temperatura de 57,8 grade Celsius, la umbra, la 5 metri deasupra solului incins. Asta se intampla la 13 septembrie 1922 si de atunci pamantul inregistreaza valori de peste 66 de grade.

Valea Mortii, SUA

Depresiunea intramontana din California se afla si ea pe lista temperaturilor extreme. Aici, in anul 1913, depresiunea Parcului National Death Valley ”a luat foc”. Termometrele au urcat pana la 56.7 grade Celsius, Valea Mortii fiind cunoscuta ca una dintre cele mai aride locuri de pe glob. Pe timpul noptii este mai acceptabil, 31 de grade, la jumatate fata de cele inregistrate in cursul zilei.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...