Acasa Inventii si Inovatii Tetris, jocul...

Tetris, jocul care a legat Estul de Vest in timpul Razboiului Rece

Celebrul joc al generatiilor din anii ’80 si ’90, Tetris, a avut un succes fenomenal, deveniind repede un joc apreciat. Nu sunt multi cei care stiu ca acest joc cu patratele a reusit sa creeze o legatura intre Est si Vest, in timpul Razboiului Rece.

Alexei Pajitnov

Pe 14 martie 1956, la Moscova se nastea Alexei Pajitnov, cunoscut ca fiind creatorul jocului Tetris. Alexei este un designer de jocuri video si inginer, ce a dezvoltat celebrul joc in timp ce lucra pentru Centrul de Calculatoare Dorodnitsyn al Academiei de Stiinte Sovietice.

- Publicitate -

Un impatimit al puzzle-urilor, inca de mic, el a gasit inspiratie in cutiile cu piese.

Tetris, jocul care a legat Estul de Vest in timpul Razboiului Rece
Tetris, jocul care a legat Estul de Vest in timpul Razboiului Rece. Sursa foto: Wikipedia.org

Tetris a fost creat cu ajutorul lui Dmitri Pavlovski si Vadim Gerasimov in anul 1984, iar locuitorii din vest au facut cunostinta cu jocul in 1986. Stiati ca acest produs a fost promovat cu sloganul ”Din Rusia cu dragoste” sau ”Din Rusia cu distractie”, potrivit NES? Acest nou joc a fost licentiat de compania sovietica ELORG, infiintata in acest scop, in anul 1988.

Ca o continuare a Tetrisului a fost construit si Welltris, un joc tridimensional.

In anii ’90, Pajitnov se muta in Statele Unite ale Americii, unde devine angajat full-time al companiei Microsoft din ’96 pana in anul 2005. Odata cu mutarea in alta tara obtine dubla cetatenie: rusa si americana. Aici a creat o colectie de puzzle-uri, MSN Mind Aerobics si Games. Compania de software Wild Snake a anuntat in anul 2005 ca Alexei Pajitnov va crea sub licenta lor o linie de puzzle.

Tetris, jocul care a legat Estul de Vest in timpul Razboiului Rece

Numele jocului Tetris provine din limba greaca si inseamna tetra, adica patru, deoarece piesele sunt formate din 4 patratele. De altfel, creatorul rus s-a inspirat si din numele sportului sau preferat, tenis, se arata pe The Vintage News.

Tetris a creat o adevarata isterie in tarile est-europene, cand jocurile electronice de abia apareau. Un joc simplu, dar cu un succes fulminant, fiind cel mai vandut joc in anii ’80 si anii ’90. Daca mai tineti minte, jocul Tetris avea niste patratele pe care trebuia sa le asezam in diferite forme, creand 4 segmente. Tetris s-a jucat pe Nintendo Game Boy si pe alte dispozitive create special pentru acest joc.

Tetris, jocul care a legat Estul de Vest in timpul Razboiului Rece
Tetris, jocul care a legat Estul de Vest in timpul Razboiului Rece. Dispozitivul Game Boy. Sursa foto: thevintagenews.com

Initial, Pajitnov incerca sa creeze un program destinat testelor unui hardware al computerului Electronika 60, dar a ajuns sa creeze Tetris.

Succesul jocului Tetris

In anii ’90, Vadim Gerasimov a introdus jocul Tetris intr-un computer IBM. Din acest moment jocul a devenit cunoscut si dincolo de granitele U.R.S.S. Jocul a avut diverse versiuni, iar in timpul Razboiului Rece a creat puntea de legatura comerciala dintre Est si Vest.

Tetris, jocul care a legat Estul de Vest in timpul Razboiului Rece
Tetris, jocul care a legat Estul de Vest in timpul Razboiului Rece. Electronika 60. Sursa foto: gamika.es

Marea Britanie cunostea si ea Tetrisul spre sfarsitul anilor ’80, odata ce compania Andromeda a vandut jocul, fara a avea drepturi legale, companiei Spectrum HoloByte.

Companiile au avut un succes fenomenal din revanzarea drepturilor, in timp ce in Rusia creatorul sau nu castiga un leu.

Asta s-a intamplat deoarece Pajitnov cedase drepturile de proprietate guvernului sovietic pentru 10 ani, pe cand lucra la Academia Sovietica de Stiinte.

Tetris, jocul care a legat Estul de Vest in timpul Razboiului Rece
Sursa foto: techradar.com

Compania Nintendo este cea care a obtinut licenta legala asupra jocului si a dispozitivului Game Boy, avand voie sa comercializeze acest joc.

In urma furturilor licentelor, Pajitnov fondeaza, dupa 12 ani, in anul 1996, Compania Tetris. Din acest an incepe sa si fructifice munca sa, castigand din drepturile de creatie.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...