Theodor Burghele. Medicul personal al lui Nicolae Ceausescu

1203
Theodor Burghele. Medicul personal al lui Nicolae Ceausescu
Theodor Burghele. Medicul personal al lui Nicolae Ceausescu. Sursa foto: viata-medicala.ro

Medicii romani au dat dovada de pricepere, iscusinta si profesionalism in lumea medicala nationala si mondiala. Theodor Burghele este unul dintre cei mai buni medici pe care i-a avut Romania. Elev al prof.dr.Nicolae Hortolomei, adept al chirurgiei fiziologice, Burghele si-a depasit rapid statutul de invatacel.

Theodor Burghele, fondatorul urologiei romanesti

Medicul Theodor Burghele a vazut lumina zilei, la Iasi, intr-o zi de 12 februarie anului 1905, intr-o familie de boieri. Urmeaza cursurile Facultatii de Medicina din Iasi, in perioada 1922-1928.  Un an mai tarziu va obtine titlul de doctor in medicina si chirurgie, datorita tezei numita”Splenomegalia micotica”. Medicul roman nu s-a multumit doar cu atat, a plecat la Viena in anii 1930. Aici, in capitala Austriei a urmat, timp de un an, cursurile de specializare ale Clinicii de Urologie.

Theodor Burghele. Medicul personal al lui Nicolae Ceausescu
Theodor Burghele. Medicul personal al lui Nicolae Ceausescu. Sursa foto: Wikipedia.org

Incepe sa profeseze, ca asistent universitar, la Clinica Chirurgicala si Urologica condusa de catre prof.dr.Nicolae Hortolomei. Potrivit paginii viata-medicala.ro, in anul 1933, seful sectiei va prezenta alaturi de Burghele si Marcel Streja cateva studii. In cadrul celui de-al cincilea Congres International de Urologie vor prezenta”Dinamica cailor urinare”.

Sef de sectie, chirurg remarcabil si profesor exigent

4 ani mai tarziu, Burghele va deveni sef de lucrari. In anul 1940 va fi conferentiar la catedra de chirurgie a Spitalului Coltea. Datorita medicului Burghele, la Spitalul Panduri, in anul 1946 se va infiinta o clinica de chirurgie a cailor urinare. Acesta va prelua conducerea unitatii si va fi numit profesor universitar la catedra Facultatii de Medicina din Bucuresti.

Datorita demersurilor sale pe langa Ambasada Frantei din Bucuresti si ministrului finantelor de la acea vreme, care ii era ruda, obtine fondurile necesare. Spitalul, l-a infiintare a fost numit ”Sf.Iosif”. Dupa aceea va lua numele Spitalul Panduri, iar din anul 1991 poarta numele celui care l-a infiintat, Theodor Burghele.

Noua clinica de urologie si nefrologie a fost prima din tara. Aici s-au realizat investigatii complexe bolnavilor, interventii chirurgicale de la cele minore pana la cele mai complexe. In perioada cat a condus clinica, pana in ultima clipa a sa, in anul 1977 a extins sectiile, in 1952 a infiintat sectia de anestezie-terapie intensiva, primele sectii ATI din Romania si a infiintat sectia urologie-barbati.

In perioada 1957-1972 a fost rector la Institutul de Medicina si Farmacie din Bucuresti, a fsot membru si presedinte al Academiei Romane-1963, 1976-1977.

Unul dintre medicii personali ai lui Nicolae Ceausescu

Membru activ al unor societati si foruri medicale nationale si internationale a fost repede remarcat si de catre conducatorul Republicii Socialiste Romane, Nicolae Ceausescu. Dupa cum se arata pe site-ul burghele.ro in perioada 24 aprilie 1972-18 martie 1975, prof.dr.Burghele a fost ministru al Sanatatii. Tot in aceasta perioada, va deveni si medicul personal al lui Ceausescu, care suferea de disfunctii ale aparatului urinar.

In vara anului 1977, dupa marele cutremur petrecut in primavara aceluiasi an, prof dr. Theodor Burghele se stinge din viata, in urma unui infarct.

In anii sai de cariera remarcabila si plina de devotament fata de pacientii sai, medicul roman ramane in analele medicale ca un maestru chirurg ce a abordat dinamica cailor urinare, socul chirurgical, turmorile renale, chirurgie experimentala.

Printre cele mai importante lucrari ale sale in domeniu se numara: ”Rinichiul in soc”-1962, in colaborare cu W, Rugendorf, ”Urgentele in urologie”-1967, alaturi de Bocancea, Simici si Neagu. Alte lucrari ”Riscul uretro-vezical in chirurgia abdominala si pelvina”, ”Tulburari vezicale in traumatismele medulare”(alaturi de V.Ichim) si ”Tuberculoza uro-genitala”-in colaborare cu C.Blaga.