Tiriac, Nastase, Ruzici si Halep. Cei patru fantastici de la Roland Garros

1428
Tiriac, Nastase, Ruzici si Halep. Cei patru fantastici de la Roland Garros
Roland Garros. Sursa foto: bemsacado.com.br

Tiriac, Nastase, Ruzici si Halep. Romanii fantastici de la Roland Garros au scris istorie in tenisul romanesc si cel mondial. Numele lor apare, alaturi de alte mari nume, in tabloul primilor 10 tenismeni ai lumii. Demult, Romania facea performanta in sport, luand la tranta tari cu renume in sport, dar si cu alte posibilitati economice. Dar sportivii nostri au sperat ca, intre orele de munca asidue, sacrificii si lupte psihice, vor asculta imnul tarii pe podiumul invingatorilor. Iata ca visele devin realitate atunci cand talentul, seriozitatea, dedicarea si gramul de noroc se imbina armonios.

Continuam, in randurile ce urmeaza, sa punem in cuvinte simple povestile celor mai mari sportivi ai Romaniei:

Ion Tiriac, o viata de film

Numele Ion Tiriac reuseste intotdeauna sa apara pe prima pagina a ziarelor prin prisma averii detinute sau a relatiilor amoroase avute. Insa, omul de afaceri, originar din Brasov, a fost, cu zeci de ani in urma, printre primii 10 jucatori de tenis ai lumii. In anul 1968 reusea un loc 8 in acest top, dar cele mai mari succese le-a avut alaturi de un alt mare nume in tenis, Ilie Nastase. Perioada lor de glorie a insemnat perioada de aur a tenisului romanesc: 3 finale in Cupa Davis(1969, 1970, 1972) pierdute in fata S.U.A.

Tiriac, Nastase, Ruzici si Halep. Cei patru fantastici de la Roland Garros
Ion Tiriac si Ilie Nastase, cuplul de aur in tenis al Romaniei au castigat peste 70 de turnee(1968-1974).Sursa foto: fanatik.ro

Importanta competitie pe care orice tenismen viseaza sa o castige, Rolland Garos, a fost cu noroc pentru cuplul de aur Tiriac-Nastase. In anul 1970, cei doi romani au castigat turneul de Grand Slam, cucerind publicul francez prin tactica jocului.

Au mai urmat si alte victorii precum: Philadelphia WCT(1970), Monte Carlo Open(1971), Open Suedia, Italian Open si Canadian Open (1972), Arymehr Cup (1977).

Alt partener de joc cu care a facut o echipa excelenta a fost Guillermo Villas cu care a dominat la Baltimore International si Nice International (1977), Volvo International (1979). Dupa retragere a fost manager al lui Boris Becker (1984-1993), detine licenta turneului ”BCR Open Romania”si a fost presedinte al Comitetului Olimpic Roman(1998-2004).

In prezent, Ion Tiriac este un important om de afaceri, clasandu-se pe lista celor de la Forbes.

Nasty(Rautaciosul) pe teren – numarul 1 mondial in ’72 si ’73

Maniera prin care ducea jocul unde voia si manifestarea pe teren, aruncand cu racheta, i-a adus lui Ilie Nastase porecla ”Nasty”-”Rautaciosul”. Numarul 1 mondial in anul 1972 si 1973, tenismenul a fost pozitionat pe locul 28 de catre ”TENNIS Magazine”(2005) intr-n top „40 cei mai mari jucatori de tenis din ultimii 40 de ani”. De-a lungul carierei sale a castigat 83 de titluri, dar numai 58 la numar au fost inregistrate de Asociatia Jucatorilor de Tenis Profesionisti(ATP).

Tiriac, Nastase, Ruzici si Halep. Cei patru fantastici de la Roland Garros
Ilie Nastase, unul dintre marii tenismeni ai lumii. Sursa foto: insport.ro

La simplu a iesit triumfator la U.S Open(1972) si Roland Garros (1973). La dublu, a facut un meci extraordinar alaturi de Ion Tiriac la Roland Garros in anul 1970. Tot la dublu a gustat victoria de la Wimbledon(1973) si U.S Open(1975). Pentru Cupa Davis (Salatierade argint) a bifat 146 de meciuri din care a castigat 109. Iar victoriile din anii 1969, 1971, 1972, alaturi de Tiriac inca fac istorie. A mai jucat la proba de dublu si alaturi de americanul Jimmy Connors. A jucat impotriva unui alt numarul 1 mondial, Bjorn Borg (1977), a lui Stan Smith sau Tom Okker.

Ilie Nastase a cochetat cu beletrisctica, politica si a fost la carma Federatiei Romane de Tenis, 11 ani.

Virginia Ruzici, prima campioana a Romaniei la Rolland Garros

Pe 11 iunie 1978, romanca Virginia Ruzici primea aplauze in capitala Frantei. Tenismena reusea o performanta notabila pentru Romania, primea titlul de campioana la Roland Garros. Era primul triumf romanesc pe tabloul de punctaj feminin. La doar 23 de ani, pe zgura complexului sportiv francez, Ruzici primea primul trofeu de Grand Slam. Primul trofeu din istoria tenisului romanesc. Si cum nu ar fi fost de ajuns, romanca si-a depasit limitele si a castigat titlul la dublu, partenera fiindu-i Mima Jausovec.

Tiriac, Nastase, Ruzici si Halep. Cei patru fantastici de la Roland Garros
Virginia Ruzici, prima castigatoare a titlului de campioana la Roland Garros. Sursa foto: the-tennis-freaks.com

In anul 1987 se retrage din activitate. In prezent este managerul Simonei Halep, numarul 1 WTA si detinatoare a titlului de campioana la Roland Garros.

Simona Halep – intr-un final, talentul si munca sunt apreciate

Dupa multi ani de munca, presiuni, comentarii negative, in 2018, la 40 de ani distanta de victoria Virginiei Ruzici, Halep a castigat primul ei titlu de Grand Slam. Locul 1 WTA a invins-o, cu scorul de 3-6, 6-4, 6-1, pe Sloane Stephens(locul 10WTA). Iata ca, dupa o lupta de 4 ani, de cand a ocupat locul 2 in lumea tenisului, Halep a reusit sa ridice in picioare spectatorii competitiei de la Paris. Pana in acest moment, Simona Halep a castigat 17 turnee WTA la simplu.

Tiriac, Nastase, Ruzici si Halep. Cei patru fantastici de la Roland Garros
Simona Halep, Numarul 1 WTA. Sursa foto: independent.co.uk