Acasa Istoria lumii Top 10 cele m...

Top 10 cele mai mici state din lume

10 cele mai mici state din lume ocupa 1.326,66 de kilometri patrati, mai putin decat suprafata orasului Phoenix din Arizona, America. Pe suprafata Terrei exista 194 de tari, iar unele dintre ele sunt atat de mici incat par niste orase in alte parti ale lumii.

1. Vatican

Vaticanul este, oficial, cel mai mic stat suveran din lume, din punct de vedere al suprafetei si al numarului de locuitori. Statul in stat are o suprafata de doar 0,44 de kilometri patrati si o populatie de 832 de persoane. Potrivit Tratatului de la Lateran, Vaticanul include Piata Sfantul Petru, chiar daca nu a putut fi izolata de Roma, Piata Pio XII si Via Paolo VI. Din anul 1984, Vaticanul a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

- Publicitate -

Top 10 cele mai mici state din lume
Top 10 cele mai mici state din lume: Vatican, Italia. Sursa foto: Wikipedia.org

Top 10 cele mai mici state din lume: 2. Monaco

Pe locul al doilea se afla orasul-stat, Monaco, constituit sub forma de monarhie constitutionala. Surveranul Albert de Monaco are in grija sa 35.986 de locuitori. Situat pe Riviera Franceza, de-a lungul anilor, micul stat, de doar 2,02 kilometri patrati,a fost disputat de Italia, Franta si Spania. Insa, cand a reintrat sub influenta franceza, in secolul al XIX-lea i s-a permis sa ramana independent.

Top 10 cele mai mici state din lume
Top 10 cele mai mici state din lume: Monaco. Sursa foto: Wikipedia.org

Numele sau are semnificatia de ,,casa singura” in limba greaca. Potrivit legendei antice, pe acest teritoriu a trecut Hercules si s-a ridicat un templu numit Monoikos. In zilele noastre, Monaco ramane locul de joaca al celor bogati si celebri, orasul cunoscand o dezvoltare extraordinara odata cu deschiderea primului cazinou Monte Carlo-1863. Acest micro stat este renumit in lume si pentru Campionatul Mondial de Raliuri de la Monte Carlo ce se desfasoara anual.

3. Nauru

Republica Nauru se afla in Pacificul de Sud si se intinde pe o suprafata de 21 de kilometri patrati. Insula din Micronezia nu are o capitala desemnata oficial, insa guvernul isi are sediul in orasul Yaren. 9.275 de locuitori traiesc in acest tinut care, in vremuri apuse, fusese declarat paradis fiscal. Pana in anii 1980, Nauru a fost un explortator important de fosfati, asta pana sa se epuizeze resursele. Datorita exploatarilor, un locuitor din Nauru avea cel mai mare venit din lume in perioada anilor ’60-’70.

Top 10 cele mai mici state din lume
Top 10 cele mai mici state din lume: Nauru. Sursa foto: Wikipedia.org

Top 10 cele mai mici state din lume: 4. Tuvalu

Cel de-al patrulea stat ca suprafata, dupa Vatican, Monaco si Nauru, tara insulara din Polinezia masoara doar 26 de kilometri. Tuvalu este alcatuit din 9 insule, 6 dintre ele fiind atoli si are o populatie de 9.876 de locuitori. Tarmurile sale sunt scaldate de apele Oceanului Pacific si are doar 8 kilometri de autostrazi. Are capitala la Funafuti si este o fosta colonie britanica, ce si-a castigat independenta in 1978.

Top 10 cele mai mici state din lume
Top 10 cele mai mici state din lume: Tuvalu. Sursa foto: Wikipedia.org

5. San Marino

San Marino este tot o enclava precum Vaticanul, cu o suprafata de 61,2 kilometri patrati si 32.193 de locuitori. Statul este situat la granita dintre doua regiuni cunoscute ale Italiei Emilia-Romagna si Marche. Centrul vechi al orasului si Muntele Titano fac parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Top 10 cele mai mici state din lume
Top 10 cele mai mici state din lume: San Marino. Sursa foto: Wikipedia.org

6. Liechtenstein

Situat in Europa Centrala, Liechtenstein ocupa 160 de kilometri patrati si are o populatie de 37.000 de locuitori. Capitala Vaduz este un centru financiar importanta si in ciuda resurselor naturale limitate, in aceasta tara nivelul de trai este foarte ridicat. Liechtenstein este una dintre putinele tari ce se bucura de taxe foarte mici pentru afaceri. Aici, fiind inregistrate mai multe firme decat cetateni.

Top 10 cele mai mici state din lume
Top 10 cele mai mici state din lume: Liechtenstein. Sursa foto: Wikipedia.org

7. Insulele Marshall

Descoperite de spanioli in secolul al XVI-lea, Insulele Marshall au fost cucerite de America, iar in 1990 si-u castigat independenta. Aceste insule din Micronezia sunt cunoscute pentru experimentele nucleare realizate de americani in Atolul Bikini si Enewetak. Insulele isi intind uscatul pe o suprafata de 181 de kilometri si este locuita de aproximativ 60.000 de persoane.

Top 10 cele mai mici state din lume
Top 10 cele mai mici state din lume: Marshall. Sursa foto: Wikipedia.org

Top 10 cele mai mici state din lume: 8. Federatia Sfantul Kitts si Nevis

Federatia Sfantul Kitts si Nevis se intinde pe doua insule in arhipelagul Antilele Mici, intre Marea Caraibilor si Oceanul Atlantic. Sunt cele mai vechi teritorii coloniale din Caraibe si si-au obtinut independenta in anul 1983. Au o suprafata de 261 de kilometri si 42,696 de locuitori. Un stat mic, care insa a atras atentia celor de la UNESCO, fiindca au inclus pe lista Patrimoniului Mondial fortareata Brimstone Hill si parcul national.

Top 10 cele mai mici state din lume
Top 10 cele mai mici state din lume: Saint Kitts si Nevis. Sursa foto; Wikipedia.org

9. Maldive

Maldive este o destinatie turistica exotica foarte populara in randul turistilor ce se afla in Oceanul Indian. Desi, ocupa doar 298 de kilometri patrati, insula are o economie dezvoltata, in special turismul. De-a lungul anilor, Maldive a fost sub ocupatie portugheza, olandeza si britanica, dar a devenit o tara independenta in anul 1965. In lume detine recordul de cea mai joasa asezare din lume si este cel mai mic stat asiatic.

Top 10 cele mai mici state din lume
Top 10 cele mai mici state din lume: Maldive. Sursa foto: Wikipedia.org

10. Malta

Situata in Europa de Sud, Malta ocupa o suprafata de 316 kilometri patrati si are o populatiei de 450.000 de locuitori. Se afla la 80 de kilometri de Italia si la aproximativ 300 de kilometri de Libia. Valetta, care este capitala tarii a fost declarat cel mai mic oras capitala din U.E, cu o suprafata de 0.8 kilometri patrati.

Top 10 cele mai mici state din lume
Top 10 cele mai mici state din lume: Malta. Sursa foto: Wikipedia.org

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...