Trenul viitorului ar putea avea steagul romanesc pe el. Cine duce mai departe visul lui Henri Coanda

6734
Denis Tudor, cel care a realizat schitele Hyperloop. Sursa foto: wall-strett.roDenis Tudor, cel care a realizat schitele Hyperloop. Sursa foto: wall-strett.ro
Denis Tudor, cel care a realizat schitele Hyperloop. Sursa foto: wall-strett.ro

Elon Musk a ales un roman pentru a construi trenul viitorului, Hyperloop. Tanarul este din Mangalia si se numeste Denis Tudor, iar visul sa este acela de a popula planeta Marte. Trenul cu propulsie electromagnetica ar urma sa asigure distanta dintre Los Angeles si San Francisco in doar 35 de minute. Musk este celebrul miliardar ce detine si companiile SpaceX, Tesla si Boring. Se preconizeaza ca in tunelul feroviar sa se faca primul transport de marfa in anul 2019, iar in 2021 si cel de persoane.

Denis Tudor si echipa Rloop. Sursa foto: capital.ro
Denis Tudor si echipa Rloop. Sursa foto: capital.ro

Trenul viitorului ar putea avea steagul romanesc pe el

Proiectul vizionar Hyperloop a fost creat de Musk dintr-o intamplare, nu a fost nimic planificat. Ideea i-a venit pe cand acesta se afla blocat in trafic, in California. Si tot el s-a gandit cum ar fi sa lanseze un concurs in urma caruia ar strange cea mai buna echipa de profesionalisti.

Proiect Hyperloop. Sursa foto: dailymail.co.uk
Proiect Hyperloop. Sursa foto: dailymail.co.uk

Asa s-a nascut Hyperloop si asa a ajuns romanul Denis Tudor in echipa castigatoare. La concurs s-au inscris 2.000 de echipe, cu studenti de la cele mai bune universitati din lume. Printre acestea si o echipa non-universitara, din care facea parte si Denis Tudor, romanul in varsta de doar 23 de ani. La acea vreme era studentul Facultatii de Electronica din Bucuresti, iar in prezent urmeaza masteratul la Politehnica din Lausanne, Elvetia.

Hyperloop e un concept care prezintă două mari părţi. Este vorba despre un tub vidat şi despre o capsulă care va circula în tubul vidat. Această capsulă nu atinge pământul, levitează deasupra unei şine de aluminiu. Ca un tren, dar cu o viteză foarte mare, adică poţi să spui că e ca o rachetă în tub vidat.”a spus Denis Tudor pentru PRO TV.

Atunci cand va fi functional Hyperloop, Denis spera ca pe tren sa apara si steagul romanesc, identic cum l-a desenat in schita.

Cine duce mai departe visul lui Henri Coanda

Echipa care a facut schitele trenului viitorului se numea Rloop, iar membrii acesteia au colaborat in online, fara sa se vada in realitate nicio secunda. Cei 100 de membrii, din 14 tari, au strans 100.000 de dolari pentru proiect prin crowdfunding-strangere de fonduri online. In ianuarie 2017, tanarul genial, Denis Tudor i-a prezentat prototipul lui Elon Musk.

Hyperloop. Sursa foto: stiintasitehnica.com
Hyperloop. Sursa foto: stiintasitehnica.com
Hyperloop. Sursa foto: Getty images/stirileprotv.ro
Hyperloop. Sursa foto: Getty images/stirileprotv.roHyperloop. Sursa foto: Getty images/stirileprotv.ro

Denis coordoneaza o echipa de cercetatori si aduce imbunatatiri prototipului Hyperloop, care spera el, sa il testeze in ianuarie 2018. Trenul viitorului, menit sa circule intr-un tub vidat, ar putea ajunge si la 1.200 de kilometri pe ora.

Denis Tudor. Sursa foto: studentiq.ro
Denis Tudor. Sursa foto: studentiq.ro

”Prima testare sper ca va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie. Prima testare va avea loc la subsolul campusului, pentru ca avem deja construita o sina de un km in care putem sa facem teste si daca ne vom califica, vom face un al doilea test la Spacex in Los Angeles”, a declarat Denis Tudor pentru PRO TV.

Denis Tudor vrea sa revolutioneze domeniul tehnologiei si sa calce pe urmele lui Henri Coanda.
In anii ’70, savantul roman Henri Coanda punea bazele proiectului pentru un tren tubular. Acesta urma sa circule cu o viteza de peste 500 de kilometri pe ora. Primul test s-a facut in anul 1974, in Maneciu. O inventie care astazi ne-ar fi pozitionat inaintea chinezilor sau a americanilor, dar care a fost abandonata de autoritatile romane.

 ”Coanda a reusit sa propulseze tehnologia din ziua de astazi si cred ca nu stiu, daca ne uitam in istorie, sunt foarte multi romani care chiar au scris istorie in lume. De la inventarea stiloului pana la inventarea avionului.

Sunt mandru ca am mai vazut stiri in ziare cum ca continui visul lui Coanda si sunt mandru, sunt mandru ca sunt roman si imi e dor cateodata de Romania.” Denis Tudor

Cat despre planuri de viitor, Denis Tudor vrea sa fie printre primii calatori ai trenului supersonic si vizeaza cu ochii deschisi la ziua in care va popula planeta Marte.