Tristan Tzara este unul dintre marii romani care au reusit sa schimbe lumea, sa puna in miscare mase, sa influenteze cultura europeana. Tzara este fondatorul curentului anti-artistic DADA. Dadaismul este o miscare anti-muzica, anti-literatura, anti-pictura nascuta din revolta artistilor asupra razboiului.

Tristan Tzara. Romanul-evreu care a fondat dadaismul. Miscarea artistica a absurdului
Tristan Tzara. Romanul-evreu care a fondat dadaismul. Miscarea artistica a absurdului. Sursa foto: Robert Delaunay/Wikipedia.org

Tristan Tzara. Romanul-evreu care a fondat dadaismul

Trsitan Tzara este pseudonimul lui Samuel Rosenstock, romanul-evreu nascut pe 16 aprilie 1896 la Moinesti. Un nume neintalnit in urbea lui Bucur, dar care peste ani va conduce la o adevarata revolutie artistica, fondand dadaismul. O miscare anti-artistica pusa sub semnul hazardului.

Tristan Tzara. Romanul-evreu care a fondat dadaismul. Miscarea artistica a absurdului
Tristan Tzara. Romanul-evreu care a fondat dadaismul. Miscarea artistica a absurdului. Sursa foto: ibrahimmanifesto.blogspot.ro

Pseudonismul Trsitan Tzara pare a insemna, nimic altceva decat, ”trist in tara”. A decis sa plece la Zurich, in neutra Elvetie in anul 1915.

Aici romanul s-a alaturat grupului de artisti intalniti la Cabaret Voltaire. O mana de intelectuali europeni revoltati de ororile razboiului care isi exprimau manifestul prin muzica, teatru, poezie, arte vizuale. Totul transformat intr-o joaca adolescentina, caracterizata de aburd, incoerenta si anarhie. La 5 februarie 1916 in camera micul bar elvetian, artistii, printre care si Trsitan Zara si poetul german Hugo Ball vor schimba cursul istoriei. Cabaretul Voltaire a fost casa miscarii care a revolutionat cultura europeana- DADA.

Miscarea artistica a absurdului

Manifestul DADAISMULUI, numele miscarii si ziarul DADA ii apartin lui Tristan Tzara. Noului curent artistic se alatura si pictorul si fotograful Man Ray, Rudolf Laban, Francis Picabia, Hans Arp, Marcel Iancu sau compozitorul Erik Satie.

Tristan Tzara. Romanul-evreu care a fondat dadaismul. Miscarea artistica a absurdului
Tristan Tzara. Romanul-evreu care a fondat dadaismul. Miscarea artistica a absurdului: 1915-Tzara, Maxi, Vinea, Costin. Sursa foto: commons.wikimedia.org

In luna martie a anului 1920 Tzara a pus in scena, alaturi de ceilalti adepti ai miscarii DADA, un spectacol atipic de varietati, la Paris. O melodie ciudata compusa de Tzara era ”interpretata” de artisti, rugand publicul sa ii ajute in rostirea unor onomatopee.

Tristan Tzara anunta, intr-un film alb-negru, orientarile noii miscari: ”DADA nu exista pentru nimeni si vrem ca toata lumea sa inteleaga asta!”Au mai urmat si alte manifeste care au influentat decisiv artistii epocii.

Tristan Tzara despre DADA. Video publicat pe Youtube de catre OrestePius.

Din anul 1924, artistul s-a aratat interesat de suprarealism si se alatura grupului condus de Louis Aragon, Andre Breton si Paul Eluard Aragon.

Nonconformistul , Tzara a creat in Europa o stare de spirit, nu doar un curent artistic si a reusit sa schimbe destinul artei mondiale.