Poezia ,,Un rasunet” vorbeste despre framantarile neamului romanesc, este, daca vreti, o ,,radiografie” a Revolutiei de la 1848. Cu timpul, versurile pline de patos si patriotism au avut un destin neasteptat, au devenit imnul Romaniei in 1990. Cele 11 strofe au fost scrise de poetul revolutionar al Transilvaniei, Andrei Muresanu.

Un rasunet al neamului romanesc - imnul national al Romaniei
Un rasunet al neamului romanesc – imnul national al Romaniei. Sursa foto: Wikipedia.org

 

Un rasunet peste Carpati

Textul, publicat in Foaie pentru minte, inima si literatura la 21 iunie 1848, a fost scris pe melodia unui vechi imn religios si adaptat pe muzica lui Anton Pann. ,,La Marseillaise a romanilor”, asa cum spunea Nicolae Balcescu a fost cantata prima oara pe 29 iulie 1948 in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea.

Un rasunet al neamului romanesc - imnul national al Romaniei
Un rasunet al neamului romanesc – imnul national al Romaniei: steag. Sursa foto: Wikipedia.org

5 imnuri a cunoscut Romania pana la Desteapta-te, romane!

  1. Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor (1862-1884)
  2.  Trăiască Regele (1884-1948)
  3. Zdrobite cătușe (1948-1953)
  4. Te slăvim, Românie! (1953-1977)
  5. Trei culori (1977-1989)

In anul 1900, Desteapta-te, romane! a fost inregistrat pe un disc in S.U.A, interpretat de Alexandru Pascu.

Andrei Muresanu

Autorul imnului national s-a nascut pe 16 noiembrie, in anul 1816, la Bistrita, intr-o familie de arendasi. L-a avut profesor pe istoricul Simion Barnutiu si este recunoscut ca fiind unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848. Intreaga sa activitatea si-a dedicat-o scrierilor despre neamul romanesc oprimat de veacuri si nedreptatile romanilor din Transilvania.

Un rasunet al neamului romanesc - imnul national al Romaniei
Un rasunet al neamului romanesc – imnul national al Romaniei: Andrei Muresanu. Sursa foto: Wikipedia.org

,,Domnul meu – spunea el – chemarea mea ar fi sa ma cuprind cu Pegasul, aspirind la Olimp, si ca sa o pot face aceasta bine, aveam trebuinta de cateva peregrinajuri pe la pamantul cel clasic, iar nu sa vand participii, sau, mai rau, sa traduc guvernului meu hartii ciocoiesti, pe care consortii mei nu le vor, sau nu le pot descifra.” intr-o scrisoare catre Simion Barnutiu

Desteapta-te, romane – cantecul simbol al Romaniei

Cantecul a insotit nemul romanesc in drumul sau spre faurirea Romaniei Mari. Istoria romana s-a scris pe versuri de Andrei Muresanu. A fost Rasunet in Razboiul de independenta ( 1877-1878), a insuflat curaj soldatilor, pe fronturile Primului si celui de-al Doilea Razboi Mondial si revenit in atentie odata cu lovitura de stat de la 23 august 1944.

Interzis in perioada comunista

Dupa instaurarea regimului comunist la 30 decembrie 1947, Desteapta-te, romane! a fost interzis. Dar Revolta de la Brasov din 1987 readuce pe buzele muncitorilor de la uzinele de autocamioane melodia care inspirase curaj, patriotism si libertate romanilor

Decembrie 1989 este un al moment in care imnul s-a cantat pe strazi si a insotit masele de oameni. Peste decenii, versurile lui Andrei Muresanu redevin simbol national consfintite in Constitutia Romaniei.

Fanfarele Batalionului 2 Pionieri Bucuresti si Regimentului Stefan cel Mare din Iasi au realizat prima inregistrare instrumentala a cantecului in 1910.