fbpx

Zavaidoc. Trubadurul interbelic care umplea salile pana la refuz

Zavaidoc a ramas unul dintre marile nume ale muzicii lautaresti, care reusea sa umple restaurantele bucurestene pana la refuz. Voia buna si cantecul se auzeau pana dimineata, cand protipendada capitalei se retragea acasa.

Zavaidoc – Marin Teodorescu

Pe numele sau real, Marin Teodorescu s-a nascut primavara, pe 8 martie in anul 1896 la Pitesti. A fost fiul lautarului Tanase Teodorescu si al Constandinei, parinti care i-au insuflat dragostea pentru cantec. Se spune ca tatal lui Zavaidoc ”canta la tambal de plangeau si surzii si alinta cu vioara urechile obisnuitilor de prin carciumi”.

- Publicitate -

Zavaidoc, ramas fara tata la varsta de 13 ani, alaturi de fratii sai va forma taraful ”Fratii Zavaidoc” ca sa asigure traiul familiei.  Marin canta la chitara si voce, Zoe la acordeon si Vasile la vioara.

Zavaidoc. Trubadurul interbelic care umplea salile pana la refuz
Sursa foto: rador.ro

A cantat pentru soldati in Primul Razboi Mondial

La 20 de ani, Marin Teodorescu va fi inrolat in Armata, in regimentul 44. Perioada in care ii va incanta pe soldati cu muzica lautareasca. Generalul Traian Mosoiu, impatimit al muzicii populare il va boteza pe Marin cu numele ”Zavaidoc”, inspirat din regionalismul ”zavaidoaca” care inseamna ”nabadaios”,”om vesel”.

Va alina prin cantec si suferinta ranitilor, cutreierand spitalele alaturi de George Enescu si cantareata de opera Elena Zamora.

,,Cred ca era prin ’44… Îl concentrase pe tatăl meu la Tighina, la Nistru, unde era toată armata camuflată. Era război. La Tighina, trei cămăși pe noapte schimba. Nu era microfon ca acum, cu plămânii cânta. Îi spunea mamei: «Să-mi pregătești câte o cămașă, pe portmantou…» Trecea apoi pe culoar, se schimba și cânta toată noaptea.” Constanța Teodorescu-Zavaidoc, fiica lautarului.

Trubadurul interbelic care umplea restaurantele bucurestene pana la refuz

Dupa terminarea razboiului se va stabili la Bucuresti, unde va fi elevul lui Dimitrie Cutavas, al tenorului Dumitru Mihailescu-Toscani si va primi indrumare si de la Petre Goanga.

Tarafuilul de trubaduri li se va alatura si sotul Zoiei, Tanase Pelidius care canta la clarinet.

In perioada interbelica, muzica lui Zavaidoc rasuna in toate restaurantele mondene ale vremii. Muzica tarafului ajunsese cunoscuta in toata tara si peste hotare, asa succes fulminant au putut cunoaste.

Primul contract cu o casa de discuri a fost semnat intre 1925-1926, la Columbia. Taraful reusind sa imprime peste 30 de viniluri. Printre cele mai renumite piese amintim ”Cantec al lui Zavaidoc”, ”De cand m-a aflat multimea”, ”Dragostea e ca o raie”, ”Pe deal pe la Cornatel”.

”Cantec al lui Zavaidoc”. Video postat pe Youtube de Ramy Felekan.

Taraful ”Zavaidor” a interpretat si muzica populara si romante, insa cel mai apropiat gen muzical de inima lui Zavaidoc-Marin a fost muzica lautareasca.

In localurile renumite ale Bucurestiului: ,,Kiseleff”, in gradinile de vara, ,,La Marita bortoasa”, ,,Carpati”, ,,Visoiu” se auzea glasul inconfundabil al lui Zavaidoc pana dimineata. Capitala era sub vraja muzicii interpretate de Zavaidoc, muzica ce aducea fericirea melomanilor.

In vestitul local ,,Ciresica” de la Cismigiu, unde isi faceau veacul Zavaidocii intalneai protipendada bucuresteana. Zavaidoc cunoscuse succesul, onorariile erau incredibil de mari fiind dorit de toti proprietarii de localuri. Insa, faima nu l-a schimbat, se spune ca era extrem de generos si ajuta pe cine putea. Bogat, chipes, cunoscut, doamnele si domnisoarele erau vrajite de de un asa barbat.

De la apogeul artistic la un sfarsit in saracie lucie

In anul 1937, va participa la Expozitia Universala de la Paris, alaturi de Orchestra lui Grigoras Dinicu si alti mari artisti ai lumii.

A fost casatorit cu o fata pe nume Constanta, mai tanara cu 15 ani, care i-a daruit 3 copii, 2 fete si un baiat.

In timpul bombardamentelor din al Doilea Razboi Mondial, casa lui Zavaiodoc va fi distrusa, sora sa moare si raman in grija sa 5 nepoti. Moare si fratele sau Vasile si incearca cu greu sa intretina familia numeroasa, insa onorariile nu mai acopera cheltuielile.

Zavaidoc. Trubadurul interbelic care umplea salile pana la refuz
Sursa foto: historia.ro

La sfarsitul anului 1944 se imbolnaveste grav si va fi internat la Spitalul Filantropia din Bucuresti unde nu va sta mult timp pentru pe 13 ianuarie 1945 se stinge din viata.

In memoria marelui lautar, din anul 2006, la Pitesti se organizeaza in luna noiembrie, Festivalul National de Muzica Lautareasca ,,Zavaidoc”.

Numele Zavaidoc este, alaturi de alti mari lautari romani ca Barbu Lautarul, Faramita Lambru, Ionel Budisteanu, Grigoras Dinicu, unul dintre cei mai faimosi lautari romani.

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...